Medicii de familie din Botoșani au ajuns la capătul răbdării din cauza sistemului cardului național de sănătate! "Praf în ochi aruncat populației!"

Medicii de familie din Botoșani au ajuns la capătul răbdării din cauza sistemului cardului național de sănătate! "Praf în ochi aruncat populației!"
Sistemul informatic al cardului național de sănătate dă numai rateuri de când a fost implementat, în urmă cu un an și jumătate, și în loc să ușureze munca celor din sistemul sanitar, dar să vină și în sprijinul pacienților, nu face altceva decât să mărească timpul de lucru.

De luni dimineață sistemul nu mai funcționează, iar medicii de familie din județul Botoșani sunt nevoiți să lucreze și pe timpul nopții pentru a putea înregistra serviciile offline, pentru ca ulterior să poată fi decontate.

Medicul de familie Paul Șerban, fost consilier al ministrului Sănătății, susține că modalitatea în care s-a ajuns să se lucreze în acest sistem este diferită de discuțiile care au fost înainte de implementarea acestuia. 

"În perioada în care s-a implementat rețeta electronică eram consilier personal al ministrului Sănătății, am participat la toate discuțiile și chiar la discuțiile preliminare privind introducerea cardului de sănătate. Atunci s-a preconizat faptul că rețetele offline vin în special în ajutorul medicilor de familie din rural pentru că, în situația în care nu există internet, să se poată da rețetă oflline. Sistemul prevedea ca aceste rețete offline să nu fie onorate de farmacii până când nu erau onorate în sistem. În timp, toate aceste lucruri s-au schimbat, a devenit o obligație prin contract introdusă de CJAS ca noi să dăm rețete oflline atunci când nu funcționează sistemul lor, practic din ajutorul pentru medici s-a transformat în ajutor pentru sistem, fiind prevăzute și sancțiuni drastice în momentul în care aceste rețete nu erau ridicate în sistem", a spus medicul Paul Șerban.


"...praf în ochi aruncat populației ca să vadă cât de important este cardul"

În repetate rânduri, de când a fost introdus acest sistem al cardului național de sănătate, medicii au fost obligați să urce rețetele offline în sistem în maximum 30 de zile, fiind situații în țară în care au fost controale iar medicilor li s-au imputat anumite servicii. 

"Bineînțeles că în perioadele în care nu a funcționat sistemul s-au dat foarte multe rețete offline, dar fiind atât de multe și aproape săptămână de săptămână lucrurile ajung să scape de sub control. Atunci când nu funcționează sistemul și nu putem valida serviciile cu ajutorul cardului ca să ne primim contravaloarea serviciilor, acestea trebuie ridicate în sistem în 72 de ore. Cu noul contract a fost făcută o mică modificare, că e în termen de trei zile. S-au făcut economii cu introducerea cardului, așa s-a declarat, dar este praf în ochi aruncat populației ca să vadă cât de important este cardul ca să se acopere faptul că sistemul nu funcționează. Când auzim așa declarații stăm și ne întrebăm în ce bază s-au făcut acele economii. Indiferent că se utilizează, indiferent că nu se utilizează cardul, tot atâtea servicii putem face. Economiile s-au făcut pe baza furnizorilor pentru că prin această nefuncționalitate s-au pierdut servicii și nu au mai fost decontate ori banii aceștia nu se mai găsesc la recalculări", a mai spsus medicul Paul Șerban.

Medicii de familie spun că situația nu poate continua la nesfărșit în acest mod. 

"Noi în timp am constatat că sistemul nu a fost foarte bine gândit în sensul capacității și etalonării la numărul de solicitări simultane din sistem. Am auzit că ar fi o variantă prezentată de domnul ministru că s-ar încerca să se valideze servicii și dacă nu funcționează sistemul și în condițiile acestea să exite o modificare legislativă. Trebuie să avem niște discuții și cu Casa locală și Casa Națională de Sănătate privind și programul nostru de activitate, pentru că nouă Casa nu ne plătește ore suplimentare", a mai menționat Paul Șerban. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Elicopter SMURD solicitat pentru un bărbat ce a suferit un accident de muncă- FOTO

astăzi, 13:14
1750

Este vorba despre un bărbat de 42 de ani, din Dorohoi, ce a suferit un accident de muncă, după ce şi-a scăpat accidental un lichid fierbinte pe corp.Bărbatul a fost diagnosticat cu arsuri de...

Incendiu violent la Dorohoi! Patru locuințe cuprinse de flăcări, o persoană a ajuns la spital - FOTO

astăzi, 12:50
579

Un puternic incendiu a avut loc marţi dimineaţă, în municipiul Dorohoi, un ansamblu de patru case fiind cuprins de flăcări.Incendiul de pe strada Lt. Andrei a izbucnit la acoperiş...

Navete de bere răsturnate pe carosabil pe o stradă din municipiul Botoşani- FOTO

astăzi, 12:20
1320

S-a întâmplat pe strada Împărat Traian din municipiul Botoșani. Un camion al societăţii Ecuator a intrat în balans şi mai multe navete au căzut pe carosabil. Din fer...