Medicii de familie din Botoșani au ajuns la capătul răbdării din cauza sistemului cardului național de sănătate! "Praf în ochi aruncat populației!"

Medicii de familie din Botoșani au ajuns la capătul răbdării din cauza sistemului cardului național de sănătate! "Praf în ochi aruncat populației!"
Sistemul informatic al cardului național de sănătate dă numai rateuri de când a fost implementat, în urmă cu un an și jumătate, și în loc să ușureze munca celor din sistemul sanitar, dar să vină și în sprijinul pacienților, nu face altceva decât să mărească timpul de lucru.

De luni dimineață sistemul nu mai funcționează, iar medicii de familie din județul Botoșani sunt nevoiți să lucreze și pe timpul nopții pentru a putea înregistra serviciile offline, pentru ca ulterior să poată fi decontate.

Medicul de familie Paul Șerban, fost consilier al ministrului Sănătății, susține că modalitatea în care s-a ajuns să se lucreze în acest sistem este diferită de discuțiile care au fost înainte de implementarea acestuia. 

"În perioada în care s-a implementat rețeta electronică eram consilier personal al ministrului Sănătății, am participat la toate discuțiile și chiar la discuțiile preliminare privind introducerea cardului de sănătate. Atunci s-a preconizat faptul că rețetele offline vin în special în ajutorul medicilor de familie din rural pentru că, în situația în care nu există internet, să se poată da rețetă oflline. Sistemul prevedea ca aceste rețete offline să nu fie onorate de farmacii până când nu erau onorate în sistem. În timp, toate aceste lucruri s-au schimbat, a devenit o obligație prin contract introdusă de CJAS ca noi să dăm rețete oflline atunci când nu funcționează sistemul lor, practic din ajutorul pentru medici s-a transformat în ajutor pentru sistem, fiind prevăzute și sancțiuni drastice în momentul în care aceste rețete nu erau ridicate în sistem", a spus medicul Paul Șerban.


"...praf în ochi aruncat populației ca să vadă cât de important este cardul"

În repetate rânduri, de când a fost introdus acest sistem al cardului național de sănătate, medicii au fost obligați să urce rețetele offline în sistem în maximum 30 de zile, fiind situații în țară în care au fost controale iar medicilor li s-au imputat anumite servicii. 

"Bineînțeles că în perioadele în care nu a funcționat sistemul s-au dat foarte multe rețete offline, dar fiind atât de multe și aproape săptămână de săptămână lucrurile ajung să scape de sub control. Atunci când nu funcționează sistemul și nu putem valida serviciile cu ajutorul cardului ca să ne primim contravaloarea serviciilor, acestea trebuie ridicate în sistem în 72 de ore. Cu noul contract a fost făcută o mică modificare, că e în termen de trei zile. S-au făcut economii cu introducerea cardului, așa s-a declarat, dar este praf în ochi aruncat populației ca să vadă cât de important este cardul ca să se acopere faptul că sistemul nu funcționează. Când auzim așa declarații stăm și ne întrebăm în ce bază s-au făcut acele economii. Indiferent că se utilizează, indiferent că nu se utilizează cardul, tot atâtea servicii putem face. Economiile s-au făcut pe baza furnizorilor pentru că prin această nefuncționalitate s-au pierdut servicii și nu au mai fost decontate ori banii aceștia nu se mai găsesc la recalculări", a mai spsus medicul Paul Șerban.

Medicii de familie spun că situația nu poate continua la nesfărșit în acest mod. 

"Noi în timp am constatat că sistemul nu a fost foarte bine gândit în sensul capacității și etalonării la numărul de solicitări simultane din sistem. Am auzit că ar fi o variantă prezentată de domnul ministru că s-ar încerca să se valideze servicii și dacă nu funcționează sistemul și în condițiile acestea să exite o modificare legislativă. Trebuie să avem niște discuții și cu Casa locală și Casa Națională de Sănătate privind și programul nostru de activitate, pentru că nouă Casa nu ne plătește ore suplimentare", a mai menționat Paul Șerban. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Telefoane de ultimă generaţie cumpărate cu euro falşi de un botoşănean

astăzi, 19:12
281

Tânărul, în vârstă de 25 de ani, din oraşul Darabani a luat de la nişte cunoştinţe din Republica Moldova mai multe bancnote false de 50 de euro. Împreună cu doi amici s-...

Scandal într-o comună din Botoşani, de la deszăpezire. Primarul, ameninţat cu plângere penală

astăzi, 18:18
2013

Primarul este acuzat că a curăţat doar unele străzi, în funcţie de interes, drept urmare oamenii s-au dus revoltaţi la Primăria Santa Mare. Acolo primarul ar fi jignit un cetăţean,...

Asociația "Down Activ" Moldova şi Fundaţia Special Olympics România susţin tinerii cu dizabilităţi intelectuale

astăzi, 17:00
135

Asociația "Down Activ" Moldova derulează în Botoşani, în perioada 21 ianuarie – 21 martie 2018 proiectul naţional "Sportul modelează vieţile persoanelor cu ...