Medici botoșăneni reticenți în semnarea contractelor pentru gărzile suplimentare

Medici botoșăneni reticenți în semnarea contractelor pentru gărzile suplimentare
Până la sfârșitul acestei săptămâni, medicii de la Spitalul Județean Mavromati Botoşani vor trebui să se decidă dacă semnează sau nu contractele pentru gărzile suplimentare. Contractul este unul parțial de muncă și trebuie semnat doar de către medicii care doresc să facă aceste gărzi suplimentare. 

Noile reglementari din domeniul sanitar prevad că medicii care fac garzi suplimentare vor primi sporuri intre 25 si 75% pentru garzile din timpul saptamanii si intre 50 si 100% pentru weekend. Totodata, timpul din garzile suplimentare va conta ca vechime in munca si ca vechime in specialitate, lucru care nu era clarificat pana acum.

Prin Ordonanța 20, intrata in vigoare de la 1 august, se stabilește un tarif pe oră pentru linia de gardă compus din salariul din 2009 plus creșterea de 25% prin Ordonanța 35 și sporurile de 75% care sunt în cursul săptămânii, iar la sfârșit de săptămână de 100%, și adunând aceste elemente se calculează tariful pe oră pentru contractul cu timp parțial de muncă".

Nu toți medicii sunt dispuși însă să semneze aceste contracte întrucât calculul pentru sumele suplimentare se face raportat la salariul din 2009, prin aplicarea noilor prevederi un medic primar urmând să fie plătit cu 14 lei pentru o oră de gardă suplimentară iar un medic specialist cu 18 lei. Dacă calculul s-ar face la salariul de bază actual sumele s-ar dubla. Din acest motiv, unii medicii de la Mavromati preferă să semneze contracte doar pe două luni, existând promisiuni din partea ministrului sănătății că din octombrie se va calcula la salariul de bază. Sunt și medicii care refuză să semneze acest contract, fie și pentru o perioadă temporară.

După cum promit oficialii Ministerului Sănătății, ar urma să fie dată o nouă Ordonanţa de Urgenţă care o va modifica pe cea actuală astfel încât raportarea să se facă la baza salarială crescută de la 1 august prin OUG 20.

"Pentru toți medicii care efectuează gărzi în Spitalul Județean au fost redactate contractele de către Serviciul RUNOS și urmează ca până în data de 25 august respectivele contracte să fie trimise înapoi către Serviciul RUNOS. Unii medici doresc să semneze, alții doresc să semneze pentru două luni de zile pentru că ministrul sănătății a spus că începând cu luna octombrie ora de gardă va fi la salariul de bază motiv pentru care medicii insistă pe acest lucru", a declarat medicul Ștefan Bercea, purtătorul de cuvânt al Spitalului Mavromati.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Se caută director în administrația publică botoșăneană: Salariul trece de 11.200 lei! VEZI oferta locurilor de muncă

astăzi, 10:49
192

451 de locuri de muncă vacante în județul Botoșani, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani făcând publice ofertele angajatorilor.Primăria Botoșani ...

Ziua Mondială a Poeziei, la Memorialul Ipotești

astăzi, 10:47
20

Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii "Mihai Eminescu" vă invită pe 21 martie 2018, de Ziua Mondială a Poeziei, începând cu ora 15.00, la un dialog poe...

O nouă avertizare de la meteorologi: Vreme foarte rece, lapoviță și ninsoare în toată țara!

astăzi, 10:14
146

Meteorologii au emis, luni dimineata, o noua informare de precipitatii, mai ales sub forma de lapovita si ninsoare, polei si vreme deosebit de rece in toata tara. Informarea meteo este valabila pana m...