Manifest semnat şi la Botoşani pentru condiţii normale în şcoli şi profesori bine pregătiţi

Manifest semnat şi la Botoşani pentru condiţii normale în şcoli şi profesori bine pregătiţi
Federaţiile din educaţie, alături de reprezentanţii elevilor, au semnat un manifest prin care cer intrarea într-o normalitate în ceea ce priveşte sistemul de învăţământ.

Prin manifestul denumit “Educaţia 2018" cei din sistemul de invatamant doresc sa traga un semnal de alarma cu privire la neajunsurile existente si la ce ar trebui facut pentru ca atat resursa umana, cat si conditiile din unitatile de invatamant, sa fie de calitate si sa se asigure un climat adecvat desfasurarii procesului instructiv-educativ.

“Am semnat Manifestul în care am formulat solicitări care să aibă ca scop final îmbunătăţirea stării învăţământului până în anul 2018, solicitări pe care de altfel noi le-am avut de-a lungul timpului şi în perioada anterioară. Solicitarea privind acordarea finanţării din bugetul naţional la nivel de 7% din PIB, 6% pentru învăţământ, 1% pentru cercetare, implementarea unui program naţional de atragere a celor mai buni absolvenţi în învăţământ, program care să ducă la creşterea calităţii resursei umane din învăţământ pe partea de profesori, reformarea programelor şcolare, adoptarea unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului care să asigure decontarea integrală a navetei elevilor care era promisă de Minister dar nu s-a materializat până la această dată şi este o solicitare transantă şi categorică a Consiliului Naţional al Elevilor, adoptarea legii de salarizare unitară a bugetarilor care să asigure şi realizarea celorlalte solicitări ale noastre. Amenajarea tuturor unităţilor la standarde corespunzătoare în ceea ce priveşte asigurarea apei potabile şi a grupurilor sanitare, generalizarea Programlui Şcolă după Şcoală şi posibilitatea de a asigura o masă caldă pe zi elevilor, toate acestea în final să aibă ca scop diminuarea abandonului şcolar şi creşterea calităţii activităţii din învăţământ", a spus Liviu Axinte, presedintele Ligii Sindicatelor din Invatamant.

O buna parte din aceste solicitari au tot fost aduse in atentie de cadrele didactice, dar pana acum au ramas fara o rezolvare concreta din partea decidentilor.

Solicitările nu sunt de domeniul SF, sunt pentru o intrare în normalitate. Trebuie demarat la un moment dat un program la nivel naţional astfel încăt să ajungem în starea de normalitate în învăţământ. Dacă tot vor fi amânate aceste decizii lucrurile nu vor avea rezolvare. Cei mai buni absolvenţi evită învăţământul ca domeniu de dezvoltare a carierei profesionale şi vom constata un eşec în activitatea din învăţământ, a mai spus liderul LSI Botosani.

 “Intr-o Romanie in care pentru autoritatile locale sunt mai importante terenul de fotbal (maidanul) sau parcul comunal decat scoala, iar politicientii incurajeaza nemunca si impostura, pare stupid sa vii sa spui ca la nivel mondial s-a aprobat Agenda Educatia 20130, care prevede ca profesorii sunt fudamentul sistemului educational si, ca atare, trebuie sa fie formati in mod corespunzator, recrutati si remunerati, motivati si sustinuti, se arata in Manifest. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

Vineri, 26 Aprilie 2024
391

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

Vineri, 26 Aprilie 2024
693

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

Vineri, 26 Aprilie 2024
195

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...