Luptă pentru viaţă! Prematurii botoşăneni, sărbătoriţi la Secţia de Obstetrică- Ginecologie

17 noiembrie este Ziua Internaţională a Prematurului, iar cadrele medicale de la Secţia de Obstetrică- Ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati vor marca această zi, organizând o expoziţie foto şi o întâlnire cu micuţii care au venit pe lume înainte de termen.

Luptă pentru viaţă! Prematurii botoşăneni, sărbătoriţi la Secţia de Obstetrică- Ginecologie

În lume, 15 milioane de copii se nasc anual înainte de termen. La fiecare 10 minute, la nivel global se nasc 250 de copii prematuri. Se consideră naștere prematură, orice naștere înainte de împlinirea vârstei de 37 săptămâni de gestație. Prematuritatea reprezintă principala cauză de mortalitate la copiii sub o lună si a doua cauză de deces la copiii sub 5 ani.

Copiii supravețuitori se pot confrunta cu dizabilități pe viață, cum ar fi paralizie cerebrală, dificulatăți de învățare, probleme de auz și vedere. Noile studii arată că decesele copiilor prematuri pot fi reduse cu 75%. Din acest motiv, prematuritatea reprezintă o problemă de sănătate publică și conștientizarea ei poate salva vieţi.

La nivelul județului Botoșani, în anul 2018, 10% din totalul de nașteri în primele 10 luni ale anului au fost premature, potrivit medicului neonatolog Carmen Zaboloteanu, şeful Secţiei Neonatologie. Din cei peste 200 de copii născuți prea devreme:
-10 au fost cu prematuritate extremă –sub 28 săptămâni de gestație și sub 1000 grame
-30 au fost cu greutatea între 1000-1500 grame
-60 au cântărit între 1500 grame și 2000 grame
-110 au cântărit peste 2000 grame la naștere

Complicații ale prematurității, în Maternitatea Botoşani în 2018:
-30 dintre copiii prematuri au avut nota Apgar la naștere între 1 și 3 și au necesitat manevre de reanimare la naștere constând în intubație oro-traheală, ventilație cu presiune pozitivă cu mască și balon, și masaj cardiac extern.
-80% dintre nașterile premature au avut probleme respiratorii
-30% dintre copiii născuți prematur au avut nevoie de suport respirator invaziv sau non-invaziv
-15 nou născuți prematuri au prezentat Enterocolită ucero-necrotică stadiu I-II Bell
-3 copii au prezentat hemoragie intraventriculară
-10 copii au prezentat pneumothorax
-14 copii au prezentat Retinopatie de prematuritate Stadiile I-III

În onoarea lor, a copiilor născuți prea devreme, vineri, 16 noiembrie, ora 12:00, în sala de conferinte a Sectiei de Obsterica Ginecologie, îi lăsăm pe eroii în scutece să-și prezinte povestea lor printr-o expozitie unică de fotografii - "Atunci si acum!". Ne vor fi alături: mămici și pitici prematuri, personalul medical al secției de neonatologie, voluntarii de la Salvați Copii.

Și tot în onoarea lor, sâmbătă, 17 noiembrie, trei clădiri emblematice din județul Botoșani vor fi iluminate în culoarea prematurității-violet : Clădirea Primăriei Municipiului Botoșani, clădirea Primăriei Municipiului Dorohoi şi clădirea Colegiului Medicilor.

(Comunicat de presă)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

VIDEO - Cum arată calea ferată de pe tronsonul Iaşi - Dorohoi

Joi, 14 Februarie 2019
736

România anului 2019 e repetentă la capitolul infrastructură, iar investiţiile continuă să fie minime sau lipsesc cu desăvârşire. O situaţie disperată întâlnim în...

E bine să știi: Care este perioada de incubație pentru gripă?

Miercuri, 13 Februarie 2019
573

Gripa este o afectiune respiratorie extrem de contagioasa cauzata de virusuri. Virusurile gripale pot circula pe tot parcursul anului, dar sunt mult mai frecvente in lunile de toamna si de iarna. Din ...

Un autocar cu 25 de persoane s-a răsturnat pe DN1 - VIDEO

Miercuri, 13 Februarie 2019
8215

Autocarul unei firme de transport, în care se aflau 25 de persoane, s-a răsturnat pe DN 1, marți seara, cu puțin timp înainte de ora 22.00. Opt persoane au ost rănite &ic...