ISU Botoşani s-a dotat cu utilaje noi, pentru iarnă

ISU Botoşani s-a dotat cu utilaje noi, pentru iarnă
Iarna care vine va prinde Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă complet echipat pentru a face faţă posibilelor înzăpeziri, care în anii anteriori au creat atâtea drame, nu doar în judeţ ci şi în ţară.

Vă amintiţi de copilaşul din Mitoc, opărit cu apă, care a îndurat dureri cumplite zile în şir pentru că ambulanţele nu puteau ajunge la el din cauza munţilor de zăpadă viscolită, astfel încât să fie dus la un spital unde rănile să-i fie îngrijite. S-a întâmplat în iarna 2012- 2013, atunci când zăpada ne-a luat pe nepregătite.

Gravide gata să nască, oameni bolnavi, aşteptau tot cu zilele să ajungă în unităţi sanitare, dar, la fel, nu aveau acces la ele din cauza zăpezilor. În iarna următoare, autorităţile au împrumutat o şenilată de la Târgu Mureş, iar iarna trecută, aveau deja utilajul cu care se putea pătrunde în orice colţ de cătun izolat.

În 2014, în regiunea Nord-Est, doar Consiliul Judetean Iași și Consiliul Județean Botoșani dotaseră, din fonduri proprii, IJSU cu șenilate (două la Iași şi una la Botoșani). Un proiect al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST, din care face parte şi Consiliul Judeţean Botoşani, s-a încheiat ieri la Iaşi, urmând ca săptămâna viitoare să aibă loc şi la Botoşani conferinţa de închidere a proiectului.

Ce a însemnat pentru Botoşani? Dotarea ISU cu patru autofreze de zăpadă şi o autoşenilată, oferite prin contract de comodat, dintr-un total de 24 de autofreze de zăpadă şi şase şenilate împărţite judeţelor din regiunea Moldovei. Prima autofreză a ajuns la Botoşani la sfârşitul lunii februarie a acestui an, iar în ultimele săptămâni şi restul de trei.

"În ultima etapă a proiectului pentru Botoşani s-au achiziţionat patru utilaje cu funcţionare multiplă, inclusiv autofreză, plus un UTV şenilat şi cu o maşină cap- tractor. Ultima a ajuns la Botoşani în urmă cu două săptămîni, după cum s-a prevăzut în caietul de sarcini. Aceste autospeciale, cât nu este zăpadă, sunt utilizate la intervenţiile la incendiu şi transport apă, că au câte un rezervor de 8 tone. Când este zăpadă, punem freza în faţă şi acţionează împreună cu celelalte echipaje de pompieri la toate tipurile de intervenţii: incendii, persoane blocate în zăpadă, intervenţii la cazuri medicale, că vor pleca într-o grupă completă, cu ambulanţa, cu UTV-ul şi freza de zăpoadă pentru un timp de răspuns cât mai mic. Mergem pe toate tipurile de drumuri, dar la intervenţii de urgenţă, nu la misiuni de deszăpezire pe drumuri sub contract. Dacă pe drumurile naţionale, judeţene sau comunale vom avea cazuri de urgenţe medicale sau persoane blocate, cu siguranţă mergem, dar nu vom merge la acţiuni de viabilizare de drumuri!", declară col. Radu Anton, şeful ISU Botoşani.

Grădinariu Import-Export SRL este societatea care a furnizat cele 24 de autofreze multifuncţionale, valoarea contractului încheiat de ADI EURONEST fiind de 15.180.000 lei, fără TVA.

Proiectul accesat de ADI EURONEST este Îmbunătăţirea capacităţii şi calităţii sistemului de intervenţie în situaţii de urgenţă în condiţii de iarnă, POR 2007 – 2013, Axa 3. Proiectul are o valoare de 20,8 milioane de lei, din care cofinanţarea judeţelor din Regiune este de doar 417.000 de lei, restul fiind bani europeni.

 

Spune-ne opinia ta