ISJ va monitoriza consumul de etnobotanice in scoli!

ISJ va monitoriza consumul de etnobotanice in scoli!
Consumul de plante etnobotanice in randul elevilor a intrat si in atentia Inspectoratului Scolar Judetean. Prefectul Cristian Roman a solicitat conducerii Inspectoratului Scolar sa nominalizeze o persoana care sa monitorizeze activitatea din scoli, urmarindu-se atat identificarea consumatorilor de astfel de plante, dar si comerciantii ambulanti.

Profesorii din scoli sunt cei care vor trebui sa observe daca in jurul scolilor sau chiar in scoli sunt persoane suspecte, care ar putea comercializa etnobotanice, si sa informeze Inspectoratul Scolar Judetean, persoana care se va ocupa de monitorizarea acestei situatii fiind inspectorul general adjunct Daniel Botezatu.

"Legatura intre Inspectoratul Scolar si unitatile de invatamant se va realiza prin intermediul profesorilor din scoala. In sarcina profesorului de serviciu va fi, printre altele, si observarea in timpul pauzei a persoanelor straine care apar in jurul scolilor. Important este ca se ia o astfel de masura pentru ca aceste obiceiuri sa dispara din randul tinerilor", a declarat Daniel Bucataru, purtator de cuvant ISJ Botosani.

Acesta spune ca pana acum nu au fost semnalate cazuri de elevi care sa fie prinsi consumand la scoala plante etnobotanice, insa au fost unii elevi care au ajuns la spital din aceasta cauza.

"Astfel de cazuri au fost semnalate in momentul in care elevii au fost internati. Nu au fost insa cazuri semnalate in timpul programului scolar, ci doar seara sau in weekend cand au ajuns la spital", a precizat Bucataru.
 
Institutia Prefectului Botosani va emite un ordin privind atributiunile institutiilor si nominalizarea persoanelor care vor face verificarile conform Hotararii de Guvern vizavi de comertul cu etnobotanice. Din cele sase magazine din judetul Botosani, in momentul acesta doua functioneaza, in municipiile Dorohoi si Botosani.

Potrivit unei situatii intocmita de Directia de Sanatate Publica, in 2010 un numar de 22 de persoane cu varste pana in 29 de ani au ajuns pe mana medicilor dupa ce au consumat plante etnobotanice. Acestea sunt datele oficiale, insa neoficial numarul consumatorilor de plante etnobotanice din judetul Botosani este mult mai mare, iar fenomenul a capatat o amploare ingrijoratoare.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Exercițiu cu forțe și mijloace în teren al pompierilor ISU în municipiile Botoșani, Dorohoi Săveni! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
129

În același timp, au fost cuprinse de flăcări o stație de transfer deșeuri din municipiul Dorohoi și o vulcanizare din orașul Săveni.Acesta a fost scenariul unui exercițiu cu forțe ...

Acțiune de prevenție a polițiștilor în stațiile CFR Botoșani și Leorda, au discutat și cu călătorii din trenuri! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
92

În cadrul activităților desfășurate au fost transmise recomadări cu privire la comportamentul pe care trebuie să îl adopte cetățenii pentru a nu deveni victime ale faptelor antisoc...

„Satul meu în cărți și ie”, activitate dintr-un proiect care a reunit școli din județul Botoșani și Republica Moldova (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
265

Școala Gimnazială Nr. 1 Albești, Școala Gimnazială Nr. 1 Sulița și Gimnaziul Step-Soci, raionul Orhei din Republica Moldova au desfășurat o nouă activitate în cadrul proiectului transf...