Întrebările care ne sunt puse la referendumul pentru Justitie, explicate!

Întrebările care ne sunt puse la referendumul pentru Justitie, explicate!

Intrebarile la care suntem chemati duminica sa raspundem in cadrul referendumului pentru Justitie sunt, in esenta, despre viitorul pe care ni-l dorim pentru Romania.

Ne dorim o tara unde bunastarea tuturor cetatenilor este cladita cu pace, armonie si respectarea drepturilor si libertatilor oamenilor, pe principii democratice solide ca independenta Justitiei si statul de drept, sau o tara unde oricand cei care detin puterea politica sa poata sa isi puna interesele proprii in fata celor comune?

De la aceste premise a plecat ideea convocarii referendumului pentru Justitie, iar intrebarile au fost formulate astfel incat ceea ce romanii raspund sa poata fi transpus si integrat in legislatia nationala.

Asadar, cele doua intrebari sunt:
"Sunteti de acord cu interzicerea amnistiei si gratierii pentru infractiuni de coruptie?"
"Sunteti de acord cu interzicerea adoptarii de catre Guvern a ordonantelor de urgenta in domeniul infractiunilor, pedepselor si al organizarii judiciare si cu extinderea dreptului de a ataca ordonantele direct la Curtea Constitutionala?"

Alegatorii vor primi fiecare cate doua buletine de vot in cadrul referendumului, cate unul pentru fiecare intrebare (in total vor fi 3 buletine de vot, cu cel pentru alegerile europarlamentare).

Prima intrebare:

Coruptia este abuzul, activ sau pasiv, al functionarilor publici, fie ca sunt alesi prin vot sau numiti in functii publice, in scopul obtinerii satisfacerii unor interese personale sau de grup. O astfel de fapta afecteaza intreaga societate, pentru ca resursele care fac obiectul faptelor de coruptie sunt banii, bunurile si proprietatile publice.

Atunci cand o putere politica se afla la conducerea tarii, a Guvernului sau detine majoritatea de vot in Parlament, poate emite un act normativ prin care cei vinovati de astfel de fapte sa scape nepedepsiti.

Prin aceasta intrebare - "Sunteti de acord cu interzicerea amnistiei si gratierii pentru infractiuni de coruptie?" - suntem chemati sa spunem ce vrem sa se intample cu cei care ajung in functiile statului si uita ca rolul lor este in slujba noastra, a cetatenilor.

Pe fiecare buletin vom avea doua casute, una in care scrie DA, alta in care scrie NU. Vom pune stampila in casuta pe care o alegem.

DA - daca vrem ca cei care au comis fapte de coruptie sa fie trasi la raspundere, fara posibilitatea de a scapa printr-o amnistie sau gratiere.

NU - daca vrem ca si cei care au comis fapte de coruptie sa poata beneficia de amnistie sau gratiere.

Citeste mai departe pe Ziare.com...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Expoziția „Sacrul în artă” la Muzeul ”Ștefan Luchian” din Ștefănești!

astăzi, 13:29
12

Într-o perioadă cu profunde valențe spirituale, demersul expozițional devine un gest firesc de pioșenie în fața divinității, concretizat prin aducerea în fața publicului a un...

Botoșăneanul care a ucis-o pe Mihaela, trimis în judecată!

astăzi, 12:56
160

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a lui P.F., în vârstă de 54 de ani, din municipiul Botoşani....

Vrei să cânți în fanfara Jandarmeriei Române?

astăzi, 12:42
27

Centrul de Instruire pentru Muzici Militare al Ministerului Apărării Naționale a alocat în acest an 3 locuri pentru nevoile Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, cursul de for...