Guvernul anunță credite garantate de stat, cu dobândă zero, pentru investiții în dezvoltare personală

Viorel Ștefan a subliniat că programul se adresează unui număr de 8 milioane de cetățeni din România și își propune să oprească exodul tinerilor.

Guvernul anunță credite garantate de stat, cu dobândă zero, pentru investiții în dezvoltare personală

Vicepremierul Viorel Ștefan a anunțat marți că Guvernul va adopta săptămâna viitoare un act normativ prin care statul va acorda credite preferențiale, cu dobândă zero, persoanelor care vor să investească în dezoltare personală, acoperind cheltuieli cu educația, sănătatea sau cultura, scrie Mediafax.

Programul "Investește în tine" se adresează tinerilor între 16 și 26 de ani dacă sunt în sistemul de învățământ sau urmează cursuri de specializare, autorizate de Ministerul Educației Naționale și persoanelor între 26 și 55 de ani, dacă sunt în sistemul de învățământ sau urmează cursuri de reconversie profesională.

"Valoarea creditului, în cazul tinerilor între 16 și 26 de ani, poate avea o valoare inițială de 40.000 lei, care poate fi existinsă cu încă 20.000 lei dacă persoana este angajată sau se angajează în perioada derulării programului. În cazul persoanelor între 26 și 55 de ani, valoarea creditului e puțin mai mică, de 35.000 lei, dar se poate extinde cu 20.000 lei dacă este angajat sau dobândește acest statut pe perioada derulării programului", a spus Ștefan. 

El a precizat că dobânda este zero din perspectiva beneficiarului. 

"Practic toate dobânzile și comisioane bancare sunt suportate de stat prin bugetul Comisiei Naționale pentru Strategie și Prognoză, cu condiția plății la scadență a ratelor creditului. Durata creditului este de 10 ani, iar aici este inclusă și perioada de grație care va fi cel puțin egală cu durata studiilor, dar nu mai mult de 5 ani. Scopul perioadei de grație este de a permite beneficiarului să finalizeze studiile, iar după ce se angajează să poată începe rambursarea creditului", a precizat vicepremierul. 

Creditul este garantat de stat în proporție de 80% prin Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, exceptând dobânzile și comisioane, și contragarantează Fondul Român de Contragarantare.

Diferența de 20% poate fi garantată de beneficiar, iar dacă acesta nu este angajat, este necesar să existe un codebitor.

"Beneficiarul poate avea oricâte trageri în primii cinci ani de la acordare pentru a-și deconta cheltuielile eligibile prevăzute în program", a arătat Ștefan. 

Conform unui document, prezentat în cadrul declarației de presă, se decontează facturile sau plățile directe pe bază de proformă.

Cele mai multe cheltuieli eligibile sunt pe educație, respectiv plata cursurilor de specializare/calificare/pregătire profesională, taxa de studii aprofundate (master, doctorat, MBA etc.) la unități de învățământ din România, plata cărților, rechizitelor, revistelor de specialitate, taxa de participare manifestări științifice și concursuri din România, costurile de transport pentru participarea la manifestări științifice din România sau din străinătate, achiziționarea de calculatoare, laptop-uri, imprimante, softuri și plata chirie, utilități, loc cazare în cămine școlare sau studențești.

Pe cultură, sunt eligibile abonamente culturale la cinema, teatru, operă, bibliotecă, muzee, costul publicării cărților sau al studiilor de specialitate, instrumente și echipamente pentru prestațiile culturale.

La sănătate intră costul medicamentelor, analizelor medicale, serviciilor dentare sau intervențiilor chirurgicale care nu sunt acoperite de Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate sau de programele naționale de sănătate publică.

Mai sunt vizate echipamente sportive de uz personal, abonamente la activități sportive (fitness, înot etc.), o parte din construcția sau achiziția unei locuințe și modernizarea sau renovarea locuinței.

Viorel Ștefan a subliniat că programul se adresează unui număr de 8 milioane de cetățeni din România și își propune să oprească exodul tinerilor.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...