Guvernantii dau asigurari ca, de la 1 iulie, pensiile se vor majora cu 10% si ca nu vor fi probleme nici cu plata acestora, nici cu plata salariilor.
"Pentru fiecare masura pe care am avut-o pentru acest an, impactul bugetar a fost prevazut in acest an in buget. Tot ce s-a prevazut in acest an se va realiza. Se maresc pensiile cu 10% de la 1 iulie", a declarat zilele trecute ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, reiterand ca "nu sunt si nu vor fi probleme nici cu pensiile si nici cu salariile".
Insa, din executia bugetara publicata de Ministerul de Finante reiese ca bugetul general consolidat, care include atat bugetul de stat, cat si bugetele de pensii si de somaj, a incheiat primele patru luni cu un deficit de 6,05 miliarde lei, adica 0,65% din Produsul Intern Brut (PIB).
In aceste conditii, chiar are bani Guvernul pentru cresterea cu 10% a pensiilor din luna iulie? Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, a declarat pentru Ziare.com ca, daca ne raportam la alocarile bugetare prevazute in bugetul pe acest an, nu sunt bani suficienti pentru aceasta majorare.
Potrivit acestuia, cheltuielile de asistenta sociala, care includ in primul rand pensiile, cresc mult mai repede decat cresterea bugetata pe tot anul. Nici in ceea ce priveste cheltuielile cu personalul nu stam prea bine, pentru ca si aici cresterea este mult prea mare fata de ceea ce s-a bugetat.
"Daca ne raportam la alocarile bugetare prevazute in bugetul pe 2018 nu sunt bani suficienti pentru a acomoda cresterea aceasta de pensie. Daca ne uitam si la cheltuielile de personal, de asemenea dinamica este mult prea rapida. Daca ne uitam la cheltuielile de asistenta sociala, ca acolo intra pensiile, pe primele patru luni cresterea fata de aceeasi perioada a anului anterior este de 10,8%. Bugetul pe 2018 s-a facut cu o crestere pe tot anul de 6,5%.
Cheltuielile de asistenta sociala, care includ in primul rand pensiile, cresc deja oricum mult mai repede decat cresterea bugetata pe tot anul. Daca luam in calcul ca de la jumatatea anului vor creste pensiile, este absolut clar ca nu ajung banii in buget si trebuie realocati bani din alta parte. La personal, de asemenea, avem un buget facut cu 16,6% crestere fata de 2017, iar la patru luni avem o crestere de 20,4%. Ceea ce arata si aici ca avem o dinamica mult mai rapida decat ceea ce s-a bugetat. Asadar, si la personal trebuie alocati bani din alta parte", explica Ionut Dumitru pentru Ziare.com.
Totusi, sustine presedintele Consiliului Fiscal, vor exista bani pentru cheltuielile de personal si de asistenta sociala, pentru ca sunt cheltuieli obligatorii si trebuie platite. De unde vor veni acesti bani? Vor fi realocati de la alte domenii, spune Ionut Dumitru.
"Deci daca ne raportam la ceea ce s-a bugetat, nu ajung banii. Daca ne gandim la modul general, daca vor fi bani, in mod cert vor fi bani, dar ei vor fi luati din alta parte. Pentru ca cheltuielile de personal si de asistenta sociala sunt cheltuieli obligatorii, deci se vor plati. Atata timp cat ele sunt obligatorii, resurse se vor gasi, dar banii vor fi luati din alte directii", a declarat presedintele Consiliului Fiscal.