ECATERINA ANDRONESCU: Din 2010, la liceu se va da examen de admitere!

ECATERINA ANDRONESCU: Din 2010, la liceu se va da examen de admitere!

 Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei  

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, spune ca institutiile de invatamant liceal vor avea dreptul sa introduca un concurs de ocupare a locurilor in clasa a IX-a.

Ati decis sa schimbati Bacalaureatul.

Da, pentru ca este necesar sa regandim programa scolara, orientand-o spre competentele, spre abilitatile elevilor. Restul cunostintelor este necesar, dar se mai intampla sa fie si paralel.

Nici cu tezele unice nu sunteti de acord.

Ele ar fi bune, dar formula in care au fost concepute nu este una care sa le dea credibilitate. Mai mult, modul in care se desfasoara aceste teze in destule unitati de invatamant nu doar ca nu este cel mai corect, ci mai si strica nejustificat ierarhiile de drept la nivel scolar general. Trebuie sa renuntam la ele si sa gasim formule mai performante de evaluare.

Scoatem computerul din veriga admiterii la liceu?

Admiterea computerizata a fost buna pentru etapa in care a aparut. Acum, prin autonomia pe care o vor primi scolile si liceele, cat si in urma evaluarii, ele vor decide singure modul in care ii vor selecta pe candidati.

Sa intelegem ca fostul examen pentru treapta I de liceu bate din nou la usa. Liceele care se vor confrunta cu un numar mai mare de candidati decat capacitatea mai mult ca sigur ca vor organiza o evaluare proprie pentru aspirantii la un loc in bancile lor. Bineinteles, la liceele care vor avea mai putini candidati decat locuri, n-are rost sa ne gandim la o formula identica.

Si de cand va fi posibil acest concurs de admitere?

Deja exista un pachet legislativ in dezbatere, care va fi finalizat pana la 1 aprilie, cand va ajunge in parlament. Daca trece de legislativ pana in iunie, sunt toate sansele ca masurile din acest pachet sa fie aplicabile din anul scolar 2009-2010. Dar este prematur sa vorbim inca de pe acum despre cate modificari vor fi la admiterea in liceu de anul viitor.

Sursa: Evenimentul Zilei

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

Vineri, 26 Aprilie 2024
276

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

Vineri, 26 Aprilie 2024
476

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

Vineri, 26 Aprilie 2024
143

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...