Dublă penalizare: La ridicarea mașinii parcate neregulamentar se aplică și amendă

Dublă penalizare: La ridicarea mașinii parcate neregulamentar se aplică și amendă

De la finele lunii noiembrie, autoritățile pot să ridice și mașinile parcate neregulamentar pe domeniul public, respectiv din parcuri, de pe trotuar sau chiar de pe parcările rezidențiale, la fel cum era, deja, cazul cu mașini parcate ilegal pe drumurile publice.

Cei care își parchează mașina neregulamentar pe spațiul public, respectiv trotuare, spații verzi, etc., riscă să le fie ridicată mașina, dar, pe lângă acest lucru, pot să fie și amendați.

Pe lângă ridicarea mașinii, în final, cei care încalcă această lege vor avea de achitat atât amenda, cât și costurile pe care le au de suportat pentru recuperarea mașinii.

În asemenea situații, cei cărora le sunt ridicate mașinile de pe trotuar, de exemplu, sunt nevoiți să achite un tarif, pentru a le recupera (tarifele urmează a fi stabilite, însă ele vor include costurile pentru operațiunea de ridicare, de transport și de depozitare a mașinilor), scrie Avocatnet.ro.

S-ar putea, însă, ca cel care a parcat ilegal și i s-a ridicat mașina să ajungă să plătească pentru acest lucru mai mulți bani decât cei pentru recuperarea vehiculului - pentru că, pe lângă ridicarea mașinii, se poate da și amendă.

Tehnic vorbind, ridicarea mașinii e o operațiune administrativă, rolul principal al acesteia fiind să elibereze domeniul public de ceva ce nu ar trebui să se afle acolo. În schimb, amenda e sancțiunea pe care legea o stabilește pentru nerespectarea regulilor.

În ceea ce privește amenda care poate fi dată pentru parcarea pe domeniul public, aceasta este stabilită la nivel local.

De exemplu, în Cluj-Napoca, sancțiunea pentru parcarea neregulamentară pe trotuar sau pe un spațiu verde este amenda între 200 și 400 lei. În Pitești, de pildă, minimul este același, însă maximul ajunge până la 500 lei (dacă fapta e comisă de o persoană fizică).

Așadar, cineva care parchează pe domeniul public poate să ajungă să plătească atât costurile administrative care vor fi percepute pentru ridicarea propriu-zisă a mașinii, cât și amenda contravențională, ca sancțiune pentru nerespectarea regulilor.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Tudor Carare

Hidroplasto Botoșani obține primul contract pentru lucrările de pe Autostrada A2

astăzi, 09:00
8

Compania Hidroplasto Botoșani a obținut un nou contract de instalare a dispozitivelor pentru acoperirea rosturilor de dilatație, de această dată pentru o autostradă. Mai exact, noul proiect al s...

Numărul de elevi din clase de liceu din școlile din România va fi redus

astăzi, 08:54
47

Ministrul Educaţiei, Sorin Mihai Cîmpeanu, a decis că numărul de elevi în clasele de început de ciclu în învăţământul liceal de zi, se va reduce de la 28 la 2...

Extinderea rețelei pe traseul Botoșani-Săveni-Darabani, tot mai aproape de realitate. Transgaz dorește să finanțeze lucrarea la magistrală

astăzi, 08:36
58

Bogdan Dăscălescu, vicepreședinte Consiliului Județean Botoșani, a anunțat primele concluzii după ce a participat joi, 21 ianuarie 2021, alături de președintele Asociației de Dezvoltare Inte...