Dorin Dobrincu: "Multora le este rușine de Moldova, de moștenirea ei culturală și istorică. Și n-ar avea de ce. Dar deloc!"

"Bucovineanul Mandachi spune explicit că vorbește cu "accent" moldovenesc. Nu e nicio diferență între pronunția lui și a unui om de la Botoșani. Și tot el ne prezintă "primul metru de autostradă din Moldova". Omul din Suceava face aceste afirmații. Urmăriți videoclipul pe care l-a lansat acum câteva zile. Spuneți-i unui moldovean că Bucovina nu e (și) Moldova și va lua foc!"

Dorin Dobrincu: "Multora le este rușine de Moldova, de moștenirea ei culturală și istorică. Și n-ar avea de ce. Dar deloc!"

"Sunt deja decenii de când a fi (și) „moldovean” în țara asta ține în mintea unora de țărănie, de înapoiere", scrie istoricul Dorin Dobrincu într-o postare pe Facebook, lăudând și susținând totodată inițiativa civică a suceveanului Ștefan Mandachi. Fostul director al Arhivelor Statului (născut la Darabani) face cu acest prilej și un parcurs istoric necesar, cu privire la Bucovina și Moldova: 

"Inițiativa lui Ștefan Mandachi de a face, în mod grav și ironic, deopotrivă, "primul metru de autostradă din Moldova" a atras atenția în toată România. Chemarea lui la o grevă de 15 minute, pe 15 martie, la ora 15:00 a stârnit entuziasm. În media s-a scris alternativ când despre "moldoveanul" Mandachi, când despre "bucovineanul" Mandachi. Omul poate fi ce vrea el și nu greșește.

Pentru că Bucovina este parte a Moldovei din punct de vedere istoric și cultural, la fel cum Moldova este parte a României. Moștenirea imperială austriacă mai este încă vizibilă - în bine, ca să nu fie dubii - în cea mai mare parte a județului Suceava, în felul în care arată localitățile, în felul în care este împărțit spațiul. Scriu „în cea mai mare parte” pentru că estul și sudul acestui județ nu au fost niciodată austriece, doar moldovenești, pe urmă românești. Fălticeni a fost capitala județului Baia, Zvoriștea a fost în județul Dorohoi. Cetatea Sucevei a fost ridicată de domnii Moldovei, la fel și mănăstirile Bogdana, Putna, Moldovița (o, da, chiar așa se cheamă), Probota, Sucevița, Dragomirna. Mai mulți dintre ei sunt îngropați acolo. Gara din Burdujeni a fost construită de „regățeni”. Da, o parte din orașul actual Suceava e în „Moldova turcă”, iar altă parte în „Moldova austriacă”. Sună straniu, nu-i așa? E o referire la realități de la sfârșitul secolului XVIII și ceva după aceea. Moștenirile imperiale sunt încă vizibile în zona asta. Și la vest, ca și la est de Prut.

Sunt deja decenii de când a fi (și) „moldovean” în țara asta ține în mintea unora de țărănie, de înapoiere. Dacă într-un alt mediu se vorbește despre „moldoveni”, unii care sunt de la est de Carpați se fac mici în scaun, vor să treacă neobservați. De parcă ar fi ceva defect să-ți asumi identitatea regională. Multora le este rușine de Moldova, de moștenirea ei culturală și istorică. Și n-ar avea de ce. Dar deloc! „Centrifuga moldavă” - ca să preiau formula prietenului George Țurcănașu - face un rău și Sucevei, și Iașului, și Vrancei, și Galațiului!

Bucovineanul Mandachi spune explicit că vorbește cu „accent” moldovenesc. Nu e nicio diferență între pronunția lui și a unui om de la Botoșani. Și tot el ne prezintă „primul metru de autostradă din Moldova”. Omul din Suceava face aceste afirmații. Urmăriți videoclipul pe care l-a lansat acum câteva zile. Spuneți-i unui moldovean că Bucovina nu e (și) Moldova și va lua foc!"

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

Vineri, 26 Aprilie 2024
302

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

Vineri, 26 Aprilie 2024
515

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

Vineri, 26 Aprilie 2024
152

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...