Dorin Dobrincu: "Multora le este rușine de Moldova, de moștenirea ei culturală și istorică. Și n-ar avea de ce. Dar deloc!"

"Bucovineanul Mandachi spune explicit că vorbește cu "accent" moldovenesc. Nu e nicio diferență între pronunția lui și a unui om de la Botoșani. Și tot el ne prezintă "primul metru de autostradă din Moldova". Omul din Suceava face aceste afirmații. Urmăriți videoclipul pe care l-a lansat acum câteva zile. Spuneți-i unui moldovean că Bucovina nu e (și) Moldova și va lua foc!"

"Sunt deja decenii de când a fi (și) „moldovean” în țara asta ține în mintea unora de țărănie, de înapoiere", scrie istoricul Dorin Dobrincu într-o postare pe Facebook, lăudând și susținând totodată inițiativa civică a suceveanului Ștefan Mandachi. Fostul director al Arhivelor Statului (născut la Darabani) face cu acest prilej și un parcurs istoric necesar, cu privire la Bucovina și Moldova: 

"Inițiativa lui Ștefan Mandachi de a face, în mod grav și ironic, deopotrivă, "primul metru de autostradă din Moldova" a atras atenția în toată România. Chemarea lui la o grevă de 15 minute, pe 15 martie, la ora 15:00 a stârnit entuziasm. În media s-a scris alternativ când despre "moldoveanul" Mandachi, când despre "bucovineanul" Mandachi. Omul poate fi ce vrea el și nu greșește.

 

Pentru că Bucovina este parte a Moldovei din punct de vedere istoric și cultural, la fel cum Moldova este parte a României. Moștenirea imperială austriacă mai este încă vizibilă - în bine, ca să nu fie dubii - în cea mai mare parte a județului Suceava, în felul în care arată localitățile, în felul în care este împărțit spațiul. Scriu „în cea mai mare parte” pentru că estul și sudul acestui județ nu au fost niciodată austriece, doar moldovenești, pe urmă românești. Fălticeni a fost capitala județului Baia, Zvoriștea a fost în județul Dorohoi. Cetatea Sucevei a fost ridicată de domnii Moldovei, la fel și mănăstirile Bogdana, Putna, Moldovița (o, da, chiar așa se cheamă), Probota, Sucevița, Dragomirna. Mai mulți dintre ei sunt îngropați acolo. Gara din Burdujeni a fost construită de „regățeni”. Da, o parte din orașul actual Suceava e în „Moldova turcă”, iar altă parte în „Moldova austriacă”. Sună straniu, nu-i așa? E o referire la realități de la sfârșitul secolului XVIII și ceva după aceea. Moștenirile imperiale sunt încă vizibile în zona asta. Și la vest, ca și la est de Prut.

Sunt deja decenii de când a fi (și) „moldovean” în țara asta ține în mintea unora de țărănie, de înapoiere. Dacă într-un alt mediu se vorbește despre „moldoveni”, unii care sunt de la est de Carpați se fac mici în scaun, vor să treacă neobservați. De parcă ar fi ceva defect să-ți asumi identitatea regională. Multora le este rușine de Moldova, de moștenirea ei culturală și istorică. Și n-ar avea de ce. Dar deloc! „Centrifuga moldavă” - ca să preiau formula prietenului George Țurcănașu - face un rău și Sucevei, și Iașului, și Vrancei, și Galațiului!

 

Bucovineanul Mandachi spune explicit că vorbește cu „accent” moldovenesc. Nu e nicio diferență între pronunția lui și a unui om de la Botoșani. Și tot el ne prezintă „primul metru de autostradă din Moldova”. Omul din Suceava face aceste afirmații. Urmăriți videoclipul pe care l-a lansat acum câteva zile. Spuneți-i unui moldovean că Bucovina nu e (și) Moldova și va lua foc!"

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un apreciat antreprenor din județul Botoșani a trecut la cele veșnice. „Un om blând, bun, pe care nu l-am văzut niciodată supărat...”

astăzi, 12:22

Un cunoscut și apreciat om de afaceri din municipiul Dorohoi a trecut la cele veșnice în cursul zilei de astăzi. Bărbatul deține renumitul restaurant Super Splendid din cel de-al doilea mun...

Hidrologii anunță Cod Portocaliu și Galben de inundații pe râul Prut!

astăzi, 12:05

Hidrologii au anunțat că există, în continuare, risc de inundații pe râul Prut - sectorul amonte Acumularea Stânca-Costești și au instruit: - cod portocaliu de astăzi, de l...

Fiecare primărie din România va decide dacă vrea sau nu păcănele în localitatea sa. Ce propune Guvernul!

astăzi, 11:20

Fiecare primărie din România va decide dacă autorizează sau nu jocurile de noroc pe teritoriul pe care îl administrează, potrivit proiectului de reformă a administrației locale propu...