Usturoiul de Copălău și ”doi pâini” în Secuime: ”Oamenii care fac comerț sunt de regulă raționali”

Sau ”când oamenii vor să vândă și să cumpere, nu să întrețină clișee tribale”, spune istoricul Dorin Dobrincu.

Usturoiul de Copălău și ”doi pâini” în Secuime: ”Oamenii care fac comerț sunt de regulă raționali”

 Dorin Dobrincu  

Istoricul Dorin Dobrincu, născut în Darabani, este cercetător la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din Iași, Academia Română – Filiala Iași, specializat în rezistența anticomunistă din România.

Dorin Dobrincu a relatat, zilele trecute, două întâmplări, prima petrecută în județul Botoșani (Copălău), cea de a doua în județul Covasna (Sfântu Gheorghe).

Dacă la Copălău istoricul a achiziționat celebrul usturoi cu care localnicii se mândresc, în ”secuime” Dorin Dobrincu a căutat tradiționala pâine cu cartofi.

Dincolo de statutul său de cupărător, Dorin Dobrincu a exprimat și câteva considerații cu privire la comportamentul localnicilor:

”Sâmbătă am trecut - împreună cu fratele meu - prin Copălău, un sat din județul Botoșani, renumit, nu doar în zonă, îndeosebi pentru usturoiul pe care îl produc localnicii. Am cumpărat, cum altfel, usturoi - și roșii - de la o doamnă care vindea în fața casei propria recoltă. Desigur, ne-am înțeles fără probleme în limba română, cu o plăcută - pentru mine - pronunție moldovenească, inclusiv cu utilizarea unor regionalisme care se încăpățânează să reziste. Făcusem același lucru și la Darabani, de unde cumpărasem brânză și miere, bine-cunoscute produse ale locului.

Ieri am trecut - dus-întors - prin județul Covasna, așadar prin Secuime. În satul Lunga/Nyujtod am cumpărat cartofi noi, tot în fața casei, iar în Sfântu Gheorghe/Sepsiszentgyörgy am cumpărat dintr-un magazin pâine cu cartofi. Vânzătoarele erau amabile, ba chiar una, văzându-ne interesați de produse locale, a înlocuit pâinea proaspătă, însă deja răcită, cu alta abia scoasă din cuptor. Ne-am înțeles tot în română, „doi pâini” nefiind un impediment în comunicare, ci cel mult de stimulare a discuției.

Oamenii care fac comerț sunt de regulă raționali. Ei sunt interesați să-și vândă produsele. Clișeele regionaționaliste sau etnonaționaliste - precum „moldovenii nu se pricep la comerț” sau „ungurii nu vând pâine românilor” - sunt cultivate de cei care cred că lumea se reduce la bula lor. Îi recunoști cu ușurință atunci când în fața faptelor îți spun că știu ei mai bine cum stă treaba, chiar fără a avea vreun contact direct cu oamenii din alte locuri și/sau culturi, blocați în stereotipuri autosuficiente”.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiect al Senatului: Medicamentele care conţin substanţe stupefiante şi psihotrope, puse sub control!

Tuesday, 5 November 2024

Senatorul PSD Robert Cazanciuc a declarat, în plen, că acest proiect de act normativ va da Poliţiei şi DIICOT un instrument mai eficient în lupta împotriva drogurilor. „A...

Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naţionale de Mediu, în control privind gestionarea deșeurilor!

Tuesday, 5 November 2024

În luna octombrie 2024 Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naţionale de Mediu a efectuat un număr de 86 acțiuni de inspecţie și control: 44 de inspecţiile fiind neplanificate și 4...

Percheziții în două unități medicale din Moldova, ce au descoperit polițiștii!

Tuesday, 5 November 2024

Poliția a descins la spitalul de Psihiatrie Socola din Iași într-un dosar cu certificate false de handicap. Persoane din mediul medical au favorizat internări fictive, acordarea de concedii d...