Discuții despre traficul de persoane, la Prefectură. "Unele victime acceptă banii de la traficanți"

Discuții despre traficul de persoane, la Prefectură. "Unele victime acceptă banii de la traficanți"
Reprezentanții mai multor instituții din Botoșani și Suceava, printre care și cei ai DIICOT și de la Crimă Organizată, s-au întâlnit, joi, la Instituția Prefectului, principalul subiect de discuție fiind traficul de persoane.

Cei de la Centrul Regional Împotriva Traficului de Persoane Suceava au făcut o scurtă trecere în revistă a modalităților prin care la nivelul instituțiilor cu atribuții în special pe această zonă pot fi recunoscute victimele traficului de persoane. 

"Când în instituții apare o astfel de persoană vedem o persoană cu un comportament asemănător cu celelalte care vin cu probleme curente. Este destul de greu să ne dăm seama că a fost o victimă a traficului dacă nu mărturisește acest lucru, dar ne putem da seama după comportament, ca mimică a feței, gestică, atitudine. Sunt foarte multe simptome legate de sindromul posttraumatic care se manifestă la o astfel de victimă ce pot fi identificate cu ușurință", a spus unul dintre membrii grupului de lucru, care a oferit un exemplu în acest sens. O persoană care a fost victima traficanților a intrat într-o instituție publică și s-a așezat pe un scaun, izbucnind în plâns. Întrebată de angajații instituției ce s-a întâmplat nu a putut oferi detalii decât după ce a petrecut câteva minute într-un birou, unde o salariată a avut răbdare să o aștepte să se calmeze, aflându-i astfel povestea.

La nivelul județului Botoșani, fenomenul traficului de persoane este unul în scădere în ultimii doi ani, dar potrivit specialiștilor asta nu înseamnă că pe viitor nu vor apărea noi cazuri de persoane care în prezent sunt traficate, dar despre a căror situație nu există încă indicii. O parte dintre victime nu se adresează autorităților pentru că își primesc o sumă de bani de la traficanți, susțin cei de la Crimă Organizată.

În Penitenciarul Botoșani sunt la această oră încarcerate opt persoane care au condamnări definitive pentru trafic de minori, și alte 30 de persoane care au făcut parte din grupuri organizate care s-au ocupat cu traficul de persoane.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșăneanul care a ucis-o pe Mihaela, trimis în judecată!

astăzi, 12:56
63

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a lui P.F., în vârstă de 54 de ani, din municipiul Botoşani....

Vrei să cânți în fanfara Jandarmeriei Române?

astăzi, 12:42
13

Centrul de Instruire pentru Muzici Militare al Ministerului Apărării Naționale a alocat în acest an 3 locuri pentru nevoile Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, cursul de for...

Șpagă de 500.000 de euro pentru angajarea unui botoșănean! Dosar răsunător la DIICOT (Video)

astăzi, 12:19
338

Apar informații din dosarul în care primarul Iașului, Mihai Chirica, este acuzat de autorizarea în condiții ilegale ale unor construcții din municipiul Iași.Un funcționar, martor...