Cum combati astenia de primavara

Cum combati astenia de primavara
Odata cu aparitia primilor ghiocei care, vitejeste, strabat stratul subtire de zapada ca sa se lase mangaiati de razele blande ale soarelui inca zgribulit de frig, isi face aparitia si astenia de primavara care, de fapt, nu e boala si nici nu trebuie tratata ca atare.

Astenia de primavara este doar o stare fiziologica si are niste cauze bine definite. In lunile de toamna si iarna, organismul a fost privat de lumina suficienta si, in acelasi timp, solicitat de variatii, foarte des bruste, de temparatura, umiditate, presiune, vant.

Apoi, o alta cauza ar fi alimentatia din toata aceasta perioada, mai saraca in legume si fructe proaspete si mai bogata in grasimi, conservanti si aditivi, caracteristici alimentelor congelate sau conservate.

Nu trebuie insa sa disperi. Gandeste pozitiv, constientizeaza-ti starea in care esti, si indreapta-ti atentia inspre darnica natura care-ti pune la dispozitie intreaga ei gama de plante, fructe si legume ca sa-ti revii indata si sa-ti urmezi firescul curs al viatii.

Oboseala accentuata si, cel mai adesea, nejustificata, pe care o simti mai mereu, acum, la sfarsit de sezon rece, poate fi cauzata fie de imunitatea scazuta, fie de lipsa accentuata de minerale si vitamine.

Trebuie sa stii ca nu ai nevoie nici de medicamente nici de bauturi alcoolice sau energizante ca sa te refaci. Ceapa si usturoiul, care ar trebui sa se gaseasca in fiecare bucatarie, au un rol deosebit de important in mentinerea sanatatii, in prevenirea dar si in tratarea multor boli de sezon.

E drept ca au un miros destul de neplacut, dar efectele lor pentru sanatate sunt de-a dreptul miraculoase. Ambele, consumate, mai ales, in stare cruda, cresc temperatura interioara a organismului, il energizeaza, ii dau putere si rezistenta.

In plus, imunizeaza organismul natural, ferindu-l de infectii si raceli, fara sa aiba efecte secundare ori sa creeze obisnuinta, asa cum se intampla, cel mai adesea, cu medicamentele de sinteza. Daca vrei sa-ti fie bine in aceasta perioada, nu ocoli ceapa si usturoiul.

 Catina, o adevarata farmacie miraculoasa, un energizant puternic, administrata sub forma de ceai, sirop sau macerata in miere de albine, ti-ar putea fi de un real folos, ca si urzicile verzi de altfel, care deja au si inceput sa apara pe tarabele din piete. Urzicile pot fi folosite in mancare gatita, sub forma de ceai, simplu sau in combinatie cu alte plante de primavara, ori suc.

O cana de ceai de sunatoare combate melancolia, planta fiind recunoscuta ca cel mai puternic antidepresiv de la noi, iar papadia, una din cele mai puternice detoxifiante, folosita ca atare, in salata, mai ales, sau sub forma de ceai, curata ficatul.

Un pahar de suc de portocale, preparat acasa, sau o combinatie de sucuri din portocale, grapefruit si lamaie, baut dimineata, iti ofera o gama variata de vitamine si minerale, energizeaza, tonifica, da buna dispozitie si puteri inzecite pentru a-ti desfasura in bune conditii activitatea cotidiana.

Silvia Holotiuc

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

astăzi, 20:13
146

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

astăzi, 19:43
234

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

astăzi, 19:17
101

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...