Crăciun fără zăpadă și aproape închiși în case. Arafat: Noi n-am interzis, noi recomandăm ca oamenii să limiteze contactul în această perioadă și să păstreze sărbătorile în rândul familiei

Crăciun fără zăpadă și aproape închiși în case. Arafat: Noi n-am interzis, noi recomandăm ca oamenii să limiteze contactul în această perioadă și să păstreze sărbătorile în rândul familiei

Meteorologii anunţă un Crăciun fără zăpadă, prognoza pentru intervalul 14 – 27 decembrie indicând temperaturi peste media perioadei şi precipitaţii slabe sub formă de ploi şi burniţă.

În zona Moldovei, media temperaturilor maxime va fi apropiată de cea normală specifică perioadei de referinţă, aceasta urmând a se încadra între 2 şi 5 grade, cu cele mai mici valori în intervalul 16-20 decembrie şi din nou spre finalul celei de a doua săptămâni. Regimul termic nocturn nu va avea variaţii semnificative, astfel minimele vor fi cuprinse în medie între -2 şi 1 grad (peste normele climatologice), cu posibilitatea unor valori mai scăzute (şi sub -4 grade) în nopţile din perioada 22-25 decembrie. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor, slabe cantitativ, va fi în creştere în intervalul 20-27 decembrie, dar burniţă şi ploi slabe se pot semnala, trecător, şi în prima săptămână de prognoză.

Pentru că a fost prelungită starea de alertă, și fără să avem zăpadă, sărbătorile de iarnă din acest an nu vor mai fi la fel de vesele ca în anii precedenți.

De altfel, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat,  avertizează că numărul infectărilor poate creşte după sărbătorile de iarnă şi recomandă românilor să petreacă sărbătorile de iarnă în familie, alături de persoanele care locuiesc în aceeaşi casă și să evite petrecerile de Revelion.

”Nu este vorba de număr maxim, aici nu s-a pus număr maxim. Mai ales în casa omului nu poți să pui numărul maxim care este. Ce este recomandabil este ca lumea să rămână în rândul familiei, imediat apropiate. Adică cei cu care oricum te întâlnești în fiecare zi, fără să porți mască, fără să te distanțezi. Adică cei apropiați, cu care stai cu ei. Asta e recomandarea, dacă vrem să evităm orice problemă.

În rest, dacă vrei să vină și alți prieteni la tine trebuie să măcar să respecți regulile, în sensul în care să fie distanțare, să fie lumea distanțată, care e greu în casă, știm foarte bine.

Sunt recomandări pe care le dăm. Să nu vedem titluri care o să apară în unele ziare, că Arafat a interzis sau Comitetul a interzis populației să invite oameni acasă. Noi n-am interzis, noi recomandăm ca oamenii să limiteze contactul în această perioadă și să păstreze sărbătorile în rândul familiei. Bineînțeles, aici, cine dorește să riște, există o limită care poate să meargă către ea. Pot să meargă, pot să participe la diferite acțiuni, dar vor fi reguli care vor fi foarte stricte pe aceste acțiuni”, a spus Raed Arafat.

Monitorul Oficial a publicat deja la finele săptămânii trecute Hotărârea privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu 14 decembrie, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Hotărârea păstrează restricţiile şi măsurile de protecţie sanitară existente.

 

Spune-ne opinia ta