Contractul prenuptial, din perspectiva invataturii crestine

Contractul prenuptial, din perspectiva invataturii crestine
Contractul prenuptial, numit si "conventie matrimoniala", reprezinta un element de noutate a noului Cod civil, aplicabil in Romania din 1.10.2011. Noutatea nu este insa absoluta, contractul prenuptial existand in codurile de legi romanesti intre 1807, cand a fost preluat de la francezi, odata cu asimilarea Codului lui Napoleon, si 1954, cand a fost preluat integral Codul familiei sovietic, din care lipsea.

Contractul prenuptial stabileste repere de delimitare a proprietatilor, pentru a dezambiguiza apartenenta unor bunuri dobandite in timpul mariajului (bunuri comune sau proprii unuia sau altuia dintre parteneri).

In multe tari dezvoltate, precum in Statele Unite ale Americii, de exemplu, contractul prenuptial este perceput ca fiind un lucru normal inainte de orice casatorie. In opinia celor care apeleaza la un astfel de contract, cel mai important, si aproape singurul avantaj, este ca acesta scuteste de chelutieli suplimentare pentru plata avocatilor, divortul devenind o formalitate facila. Toate aspectele legate de posibilitatea unui divort se pot stipula in contractul prenuptial.

Daca din punct de vedere legal si juridic, lucrurile par a fi "clare" in privinta contractului prenuptial, nu acelasi lucru il putem spune si din perspectiva invataturii crestine.

Un asemenea contract a aparut din cauza ca societatea si-a pierdut treptat adevaratele valori.

In societatea moderna, aflata in curs de desacralizare, nu doar casatoria religioasa si-a pierdut din insemnate, ci si cea civila. Tot mai multi tineri vad in certificatul de casatorie civila, o hartie lipsita de valoare, iar in slujba oficiata in Biserica, un ritual lipsit de semnificatii. Pentru numerosi oameni casatoria si familia nu mai sunt chipuri ale Bisericii unde se lucreaza mantuirea, ci mijloace facile de a parveni, de a te imbogati. In acest sens, contractul prenuptial, este vazut astazi ca o masura de siguranta  impotriva casatoriei din interes.

Contractul prenuptial implica insa a priori divortul, cei doi pregatind toate cele necesare pentru divort, chiar inainte de a se casatori. Acestia nu pornesc in viata de familie avand convingerea ca vor ramane impreuna pana cand moartea ii va desparti, ca "dragostea nu cade niciodata, ci luandu-si, mai intai de toate, masurile necesare spre a nu se ruina reciproc, din punct de vedere material. Din acesta perspectiva, contractul prenuptial, ne pune in fata unui paradox, deoarece ne "propovaduieste" existenta "dragostei" care cauta ale sale.

Ne inselam crezand ca teama de un eventual divort justifica existenta contractului prenuptial. Acesta da pe fata mentaliatea omului rupt de Dumnezeu, care crede ca are puterea de a "uni si desparti" dupa bunul plac, si care isi creeaza din timp toate premisele pentru a-si usura calea catre divort. Prin urmare, acest fel de contract nu reduce in niciun caz numarul de divorturi, ci il sporeste.

Nimic rau nu ni se poate intampla daca vom crede si vom nadajdui cu adevarat, ca putem pastra casatoria noastra "curata si cinstita" cu ajutorul lui Dumnezeu. Numai avand harul Sau drept temelie a familiei noastre, pe de-o parte, constientizam ca Taina Casatoriei este "mai presus de orice conventie", iar pe de alta, invatam ca dragostei adevarate ii sunt straini "termenii contractuali".

(Radu Alexandru)

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tânărul fermier din Botoșani: Viața între doctorat și câmpurile de rapiță din satul natal! (Foto)

astăzi, 10:09
128

Gabriel Iustinian Saveliev este din comuna Broscăuți, județul Botoșani. A studiat la Facultatea de Agricultură din cadrull Universității de Ştiinţele Vieții „Ion Ionescu de la Brad&rdq...

”Minune” în sediul Poliției Locale din Botoșani, cu o femeie din Ialomița!

astăzi, 09:44
116

În cursul zilei de miercuri, în jurul orei 10.30, o patrulă a Poliției Locale Botoșani, care acționa în zona străzii Independenței din municipiu, a observat în parcarea u...

Doctorița cu 290 de luări de mită de la bolnavi de cancer, oprită de judecători să lucreze la stat, dar lăsată să lucreze la privat

astăzi, 09:16
172

Anca Ababneh Dumitrovici a recunoscut că a primit mită de 280 de ori în mai puțin de o lună. Avocații săi au susținut că nu a putut să refuze banii și cadourile primite de la bolnavi p...