Cine castiga cu adevarat gratie majorarilor din Sanatate si Educatie: Salariile mari cresc si cu 60 la suta, cele mici bat pasul pe loc

Cine castiga cu adevarat gratie majorarilor din Sanatate si Educatie: Salariile mari cresc si cu 60 la suta, cele mici bat pasul pe loc
Majorarea unor salarii din Educatie si Sanatate a fost intens dezbatuta in ultima vreme. Pe langa problemele de constitutionalitate, care vor fi transate la CCR, se mai ridica si una legata de echitate. Ideea e ca unele lefuri mari vor ajunge sa creasca cu 60%, iar cele mici vor fi marite doar cu cateva procente.

Cifrele au fost furnizate de Ministerul Muncii, la solicitarea Ziare.com. Reprezentantii institutiei au explicat ca, in ceea ce priveste Educatia, a fost adoptat urmatorul amendament: "Incepand cu data de 1 ianuarie 2017, salariile de baza ale personalului din invatamant, aferente lunii decembrie 2016, care se regasesc in anexa nr.21 la prezenta ordonanta de urgenta, se majoreaza in medie cu 15%, conform normelor metodologice elaborate de Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice si aprobate prin hotarare a Guvernului."

Avand in vedere ca se acorda aceeasi majorare in medie de 15% pentru intreg personalul din invatamant, vor beneficia de aceasta atat cei incadrati pe functia de director, cat si cei incadrati pe functia de invatator.

Salariile rezultate vor fi cunoscute insa abia dupa ce Ministerul Educatiei va elabora grila.

Matematic vorbind, insa, daca acorzi acelasi procent de majorare atat la un salariu mai mic cat si la un salariu mai mare, persoana cu salariul mai mic (invatator) va beneficia de o majorare mai mica in suma absoluta, fata de persoana cu salariul mai mare, care va primi mai multi bani (director).

Prin urmare, diferenta de salarizare intre cele doua functii se va mari.

Majorari de peste 60% pentru unii bugetari cu salarii mari

Majorari punctuale sunt prevazute insa in alte domenii, cum ar fi asistenta sociala, potrivit Ministerului Muncii.

Astfel, directorul unei unitati de asistenta sociala va avea o crestere de 50% (grad I), respectiv de 54% (grad II), un sef de centru - 64% (grad I), respectiv 60% (grad II), contabilul - 62% (grad I) si 55% (grad II), in timp ce pentru un educator debutant este prevazuta o scadere de 10%, iar un asistent social debutant va primi doar 6%.

"Trebuie mentionat ca in cazurile in care sunt prevazute scaderi, angajatii vor ramane in realitate cu salariile aflate in plata in prezent", arata Ministerul Muncii.

In mod similar cu situatia prezentata in asistenta sociala, un farmacist primar din serviciul de ambulanta va avea o crestere de 62%, in timp ce un farmacist debutant primeste doar 10%, iar in cazul farmacistilor din unitati clinice majorarile sunt de 53%, respectiv 11%.

De asemenea, asistentele medicale cu studii superioare ar urma sa beneficieze de o majorare a salariilor de doar 4%.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

Vineri, 26 Aprilie 2024
290

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

Vineri, 26 Aprilie 2024
497

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

Vineri, 26 Aprilie 2024
148

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...