CEDO a decis că ai dreptul să-ți insulți președintele!

CEDO a decis că ai dreptul să-ți insulți președintele!
Judecătorii Curții Europene a Drepturilor Omului i-au dat satisfacție unui cetățean francez, care fusese condamnat de instanțele naționale pentru că l-a insultat pe președintele Nicolas Sarkozy, în timpul unui eveniment din anul 2008.
 
Judecătorii CEDO au condamnat autoritățile franceze pentru că i-au încălcat dreptul la libertate de exprimare unui cetățean care a fost condamnat pentru că l-a insultat pe șeful statului, în februarie 2008, respectiv pe Nicolas Sarkozy.

Potrivit deciziei CEDO, care nu este definitivă, instanțele franceze i-au încălcat dreptul la liberă exprimare atunci când l-au condamnat pe aplicant, Herve Eon pentru că a purtat o pancartă, la un eveniment politic, prin care îi transmitea președintelui Nicolas Sarkozy, "Casse toi pov'con" (Dispari, nenorocitule – traducere aproximativă), relateaza Digi24.

În noiembrie 2008, o instanță din Laval l-a găsit vinovat pe Herve Eon pentru insultarea președintelui Franței și l-a amendat cu 30 de euro, pedeapsă care a fost suspendată.

Ulterior, în martie 2009, o instanță superioară a decis că cetățeanu francez, activist socialist și ales local în departamentul vizitat de Sarkozy, nu a acționat cu bună credință, din moment ce a recunoscut în fața completului de judecată că se simțise mâhnit la acea vreme pentru că tocmai îi eșuase o campanie îndelungată de susținere a unei familii din Turcia care locuia ilegal în Franța. Ulterior, apelul i-a fost respins de Curtea de Casație a Franței.

Cazul a fost foarte mediatizat în Franța în 2008, iar astăzi ține, din nou, prima pagină a ziarelor din Hexagon. Le Parisien titrează, în ediția electronică de ieri: Pancarta "Casse toi pov'con": Curtea europeană condamnă Franța.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

Vineri, 26 Aprilie 2024
336

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

Vineri, 26 Aprilie 2024
583

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

Vineri, 26 Aprilie 2024
167

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...