Ce spune ministrul Educatiei despre amanarea concursurilor pentru directorii de scoli!

Ce spune ministrul Educatiei despre amanarea concursurilor pentru directorii de scoli!
Ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, sustine ca depunerea unui amendament la Comisia pentru invatamant din Senat pentru modificarea Legii Educatiei, care prevede amanarea concursurilor pentru posturile de directori de scoli, poate fi explicata prin faptul ca factorul politic nu doreste sa piarda controlul asupra acestora, scrie Agerpres.

Potrivit ministrului, daca amendamentul va fi adoptat in Camera Superioara a Parlamentului inainte de data de 12 octombrie, atunci procedura de organizare a concursului pentru directorii de scoli va fi oprita.

"(Cei care au amendat Legea Educatiei - n.r.) nu vor sa piarda controlul politic asupra scolilor, pe scurt. (Acest control se manifesta - n.r.) in momentul in care directorul este numit pentru o perioada foarte scurta, in momentul in care nu are un contract de management pe care il obtine pe baza unui concurs public in care dovedeste ca are capacitatea de a conduce scoala sau liceul in care functioneaza. (...) Procedural, suntem blocati in organizarea acestor concursuri daca amendamentul va fi adoptat (de Senat - n.r.) pana pe 12 octombrie, cand calendarul a anuntat clar ca avem prima proba a acestui concurs national. Va trebui sa oprim procedura", a declarat ministrul intr-un interviu acordat Digi24.

Intrebat daca politizarea este cea mai mare problema cu care se confrunta sistemul educational din Romania, Mircea Dumitru a explicat ca aceasta 'nu e cea mai mare problema, dar este o problema', dorinta sa fiind ca prevederile legale sa fie respectate.

"Vreau sa respect legea, pentru ca aceste concursuri trebuie organizate potrivit legii, iar din 2008 si pana acum sunt cel putin doua cicluri in care nu s-a aplicat legea desi, declarativ, toti actorii principali din politica, din Ministerul Educatiei, au spus ca trebuie sa avem concursuri. Chiar si doamna Andronescu. Daca o intrebati o sa spuna: Da, sunt de acord sa avem concursuri, dar le vom face in vara anului viitor", a mai spus ministrul Educatiei.

Acesta a sustinut ca metodologia de organizare a concursurilor nu da voie la aranjamente politice, dar daca se vor organiza in vara anului 2017, asa cum prevede amendamentul in discutie, ar putea exista riscul sa nu fie "foarte corecte sau transparente".

Referitor la modul in care un director de scoala poate fi considerat "agent electoral", ministrul a explicat ca, 'prin influenta pe care o are asupra colegilor din scoala, parintilor, elevilor", el poate promova actiunile 'unui partid sau altuia'. 

"Scoala trebuie depolitizata. Scoala are o menire, o vocatie nationala", a subliniat Dumitru.

Comisia pentru invatamant din Senat a adus un amendament Legii Educatiei, prin care concursul pentru ocuparea functiilor de director si de director adjunct in unitatile scolare se organizeaza numai dupa finalizarea semestrului II, la inceputul noului an scolar.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Accident la Baisa, traficul este restricţionat!

astăzi, 15:45
575

Primele informaţii arată că în accident au fost implicate un autoturism Audi, înmatriculat în Franţa, şi un microbuz înmatriculat în Botoşani. Un pasager din Audi a...

Recompense financiare pentru elevii de 10

astăzi, 11:41
286

Este vorba de olimpicul Ştefan Bălăucă, absolvent al Colegiului Naţional "Mihai Eminescu", care şi-a echivalat probele la Bacalaureatul Olimpicilor cu medaliile obţinute la Olimpiadele interna...

Accident pe contrasens: trei maşini avariate de un şofer băut

astăzi, 10:37
1154

S-a întâmplat vineri, pe strada Săvenilor, cu sens unic, din municipiul Botoşani când tânărul a ales să circule pe contrasens, dinspre Împărat Traian spre Independen...