Banii castigati in instanta, amanati pentru 2012-2014!

Guvernul a decis miercuri aminarea pentru intervalul 2012-2014 a drepturilor salariale cistigate in instanta de catre bugetari, pentru a limita deficitul bugetar in 2010 si in anul urmator. Consiliul Superior al Magistraturii nu a avizat amanarea.

Modificarea in efectuarea platilor a fost decisa prin ordonanta de urgenta aprobata in sedinta de miercuri a Guvernului.

"Actul normativ stabileste ca plata sumelor stabilite prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din sectorul bugetar devenite executorii pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta se realizeaza astfel: in anul 2012 se plateste 34% din valoarea titlurilor executorii, in anul 2013 se plateste 33% din valoarea titlului executoriu, iar in 2014 se plateste iarasi 33% din valoarea titlului executoriu. Prin aceasta decizie, Guvernul a amanat practic plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi salariale stabilite in favoarea personalului din sectorul bugetar", a declarat purtatorul de cuvant al Executivului, Ioana Muntean.

Ea a aratat ca decizia Guvernului privind esalonarea platii acestor drepturi salariale castigate in instanta are scopul mentinerii echilibrelor bugetare si implict respectarea angajamentelor interne si internationale asumate de Executiv.

Actul normativ stabileste ca primele plati pentru drepturile salariale castigate in instanta, care totalizeaza peste 2 miliarde lei, si drepturile care vor fi obtinute pana la finele acestui an vor fi amanate pentru anul 2012, cand se va achita 34% din suma indexata cu rata inflatiei.

"In conditiile in care cuantumul acestor sume este de peste 2.163 milioane lei, reprezentand 0,4% din PIB, este absolut necesara identificarea unei modalitati de executare care sa permita respectarea tintei de deficit bugetar stabilita pentru acest an", se arata in document.

Initial, Guvernul a decis sa plateasca toate drepturile castigate pana la finele anului trecut in trei transe, respectiv 34% in 2010, 33% in 2011 si 33% in 2012. Un tratament similar era aplicabil si drepturilor slariale care sunt obtinute prin decizii definitive si irevocabile in 2010, respectiv plata unei prime transe de 34% in 2011, si cate 33% in 2012 si 2013.

Noul act normativ amana practic cu doi ani primele plati deja esalonate pentru sumele obtinute pana la finele anului trecut si cu un an termenele de rambursare pentru datoriile reiesite din decizii de executare emise in 2010. Calendarul propus va fi aplicabil echidistant tuturor drepturilor salariale castigate pana la finele acestui an, respectiv 34% din sume in 2012, 33% in 2013 si 33% in 2014.

Consiliul Superior al Magistraturii a avizat insa negativ aceasta ordonanta, apreciind ca adoptarea unor acte normative succesive prin care este esalonata plata constituie o incalcare a dreptului de acces la justitie.

sursa: Mediafax 
 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

Vineri, 26 Aprilie 2024
311

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

Vineri, 26 Aprilie 2024
536

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

Vineri, 26 Aprilie 2024
158

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...