Alertă de pestă porcină africană! Vicepreşedintele ANSVSA a venit la Botoşani!
BOTOSANI

Alertă de pestă porcină africană! Vicepreşedintele ANSVSA a venit la Botoşani!
Focarul de pestă porcină africană depistată în Ucraina, la 20 de kilometri de graniţa cu judeţul Botoşani, a alarmat autorităţile sanitar- veterinare.

Marţi, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar- Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Laszlo Nagy Csutak, alături de mai mulţi oficiali din instituţia centrală, a venit la Botoşani pentru a participa la discuţii cu directori ai Direcţiilor Judeţene Sanitar- Veterinare din judeţele de graniţă şi medici veterinari botoşăneni.

Laszlo Nagy Csutak a apreciat măsurile luate până acum de autorităţile judeţene care au conlucrat pentru evitarea apariţiei acestei boli mortale în rândul porcinelor şi pentru care nu există tratament.

"Scopul vizitei noastre este trecerea în revistă a tuturor măsurilor pe care trebuie să le aplicăm pentru prevenirea pestei porcine africane şi măsurile care trebuie luate pentru eradicarea în regim de urgenţă a boli pe teritoriul ţării. Sigur că judeţul Botoşani este cel mai afectat din cauza situaţiei epidemiologice apărute în ultima vreme pentru că aşa cum cunoaşteţi, în urmă cu o săptămână, am fost notificaţi de partea ucrainiană de apariţia unui focar de pestă porcină africană într-o fermă aflată la 20 de kilometri de graniţa României şi care, având în vedere situaţia dată, a produs alertă maximă. Doamna director de la DSVSA Botoşani a luat primele măsuri, a prezentat situaţia în Colegiul Prefectural şi cu ajutorul domnului prefect, au fost dispuse primele măsuri care trebuie luate pentru a preveni apariţia bolii", a declarat Laszlo Nagy Csutak.

Directorul DSVSA Botoşani, Minodora Vasiliu, susţine că măsurile luate sunt continue.

"Încercăm să facem oamenii care sunt implicaţi în această acţiune să se responsabilizeze şi să nu ignore aceste acţiuni, pentru că oricând putem avea un focar de pestă porcină africană. Instituţiile care vor lucra cu noi sunt foarte responsabile şi îşi asumă orice măsură, cu noi sau separat, pe această boală. Se fac controale în trafic, se verifică toată zona de graniţa, fiecare exploataţie din orice comună şi orice sat. Medicii veretinari au început încă de câteva zile, atunci când s-au specificat măsurile care s-au luat. Încercăm să conştientizăm persoanele care au aglomeraţiile de animale, nu pot să le numesc târguri pentru că nu sunt autorizate, să nu mai permită comercializarea acestor animale absolut deloc pentru că avem o luptă continuă cu dumnealor şi nu înţeleg că într-un loc neautorizat nu se pot comercializa animale, acolo poate deveni sursă de infecţie şi măcar acum, în ultima secundă, în care ne bate pesta porcină africană la uşă, să înţeleagă aceste lucruri", a spus Minodora Vasiliu.

Săptămâna trecută, în localitatea Noua Suliţa din Ucraina, medicii veterinari au depistat un focar de pestă porcină africană într- o fermă cu 700 de suine. 55 de animale au fost ucise de boala care nu are tratament.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Primii fermieri despăgubiți în acest an din cauza secetei și a grindinei. ”Am fost la un fermier din județul Botoșani…”

astăzi, 14:25
33

Echipele din cadrul Clubului Fermierilor Români (CFRO) Broker de Asigurare au un program încărcat în aceste zile în care se fac constatări în câmp acolo unde ferm...

Expoziția „Sacrul în artă” la Muzeul ”Ștefan Luchian” din Ștefănești!

astăzi, 13:29
23

Într-o perioadă cu profunde valențe spirituale, demersul expozițional devine un gest firesc de pioșenie în fața divinității, concretizat prin aducerea în fața publicului a un...

Botoșăneanul care a ucis-o pe Mihaela, trimis în judecată!

astăzi, 12:56
225

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a lui P.F., în vârstă de 54 de ani, din municipiul Botoşani....