Zeci de școli din județ și-au primit elevii fără a avea autorizație de funcționare!

 Zeci de școli din județ și-au primit elevii fără a avea autorizație de funcționare!
An școlar nou, probleme vechi! Cum era de așteptat, și în acest an școlar, care a început pe 12 septembrie, sunt unități de învățământ în județul Botoșani care nu au autorizație sanitară de funcționare.

Una dintre problemele cu care se confruntă majoritatea școlilor aflate în această situație este lipsa unei surse de apă.

Potrivit unui raport întocmit la nivelul Instituției Prefectului, după controlul făcut în județ, unitățile de învățământ cu personalitate juridică autorizate sanitar sunt în număr de 98 din totalul de 122 de unități, iar în ceea ce privește unitățile arondate 157 de structuri din 378 dețin autorizație sanitară de funcționare.

Mai grav este însă faptul că la nivelul județului sunt 20 de localități în care nicio unitate de învățământ/structură, nu este autorizată sanitar.

"Cauzele, care pot fi cumulative, sunt lipsa apei curente potabile, la aproximativ 89 de unități de învățământ, apă necorespunzătoare din punct de vedere chimic, la 19 unități, grupuri sanitare amplasate la exterior, fără punct de spălare pe mâini, neracordare la rețeaua de apă, aproximativ 140 de unități, obiective aflate în renovare/neefectuarea sau nefinalizarea demersurilor pentru autorizare, aproximativ 30 de unități", a declarat prefectul Dani Nechifor.

Pentru a rezolva toate aceste probleme, primarii puteau accesa fonduri prin Planul Național de Dezvoltare Locală, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

"Există un Plan Național de Dezvoltare Locală la care primarii puteau accesa, unde sunt sume disponibile exact pentur această problemă. Habar nu am de ce nu au accesat sumele. Nu știu dacă poate fi vorba de incompetență, pentru că aici vorbim de activitatea conducătorilor UAT-urilor care asigură finanțarea școlilor din învățământul rural, pentru că de fapt acolo este cea mai mare probleemă, nu la cele din orașe", a mai precizat Dan Nechifor,reprezentantul Guvernului în teritoriu.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

Vineri, 26 Aprilie 2024
294

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

Vineri, 26 Aprilie 2024
508

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

Vineri, 26 Aprilie 2024
149

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...