Zeci de școli din județ și-au primit elevii fără a avea autorizație de funcționare!

 Zeci de școli din județ și-au primit elevii fără a avea autorizație de funcționare!
An școlar nou, probleme vechi! Cum era de așteptat, și în acest an școlar, care a început pe 12 septembrie, sunt unități de învățământ în județul Botoșani care nu au autorizație sanitară de funcționare.

Una dintre problemele cu care se confruntă majoritatea școlilor aflate în această situație este lipsa unei surse de apă.

Potrivit unui raport întocmit la nivelul Instituției Prefectului, după controlul făcut în județ, unitățile de învățământ cu personalitate juridică autorizate sanitar sunt în număr de 98 din totalul de 122 de unități, iar în ceea ce privește unitățile arondate 157 de structuri din 378 dețin autorizație sanitară de funcționare.

Mai grav este însă faptul că la nivelul județului sunt 20 de localități în care nicio unitate de învățământ/structură, nu este autorizată sanitar.

"Cauzele, care pot fi cumulative, sunt lipsa apei curente potabile, la aproximativ 89 de unități de învățământ, apă necorespunzătoare din punct de vedere chimic, la 19 unități, grupuri sanitare amplasate la exterior, fără punct de spălare pe mâini, neracordare la rețeaua de apă, aproximativ 140 de unități, obiective aflate în renovare/neefectuarea sau nefinalizarea demersurilor pentru autorizare, aproximativ 30 de unități", a declarat prefectul Dani Nechifor.

Pentru a rezolva toate aceste probleme, primarii puteau accesa fonduri prin Planul Național de Dezvoltare Locală, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

"Există un Plan Național de Dezvoltare Locală la care primarii puteau accesa, unde sunt sume disponibile exact pentur această problemă. Habar nu am de ce nu au accesat sumele. Nu știu dacă poate fi vorba de incompetență, pentru că aici vorbim de activitatea conducătorilor UAT-urilor care asigură finanțarea școlilor din învățământul rural, pentru că de fapt acolo este cea mai mare probleemă, nu la cele din orașe", a mai precizat Dan Nechifor,reprezentantul Guvernului în teritoriu.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Hoț "calificat" în furturi din locuințe, prins de polițiștii din Darabani!

astăzi, 09:26
92

4.000 de lei este prejudiciul cauzat de un tânăr de 23 de ani, care vreme de trei luni a intrat în opt locuințe, de unde a furat bunuri și sume de bani. Pe lângă infracțiunile d...

Trei nume pentru funcția de premier. PSD decide azi cine îi ia locul lui Tudose!

astăzi, 09:14
268

Mihai Tudose și-a anunțat luni seară demisia în urma ședinței Comitetului Executiv Național al PSD în urma căreia a pierdut sprijinul partidului. Liviu Dragnea și-a impus punctul d...

Fotbalist botoşănean luat în vizor de patronul FCSB

astăzi, 08:54
167

Gigi Becali a renunțat pentru moment la pista ”Băluță”, dar un alt jucător important al Craiovei se află pe lista finanțatorului de la FCSB: Andrei Burlacu, mijl...