Situaţie disperată la Truşeşti! Căminul de bătrâni se poate închide în orice moment!

În prag de sărbători, bătrânii şi salariaţii de la Căminul din Truşeşti stau cu frica în sân că unitatea ar putea să se închidă în orice moment, din lipsă de fonduri pentru acoperirea cheltuielilor.

Din luna noiembrie, Ministerul Muncii nu mai susţine financiar căminul, iar cum suma cea mai mare pentru funcţionarea unităţii venea de la Bucureşti, autorităţile locale sunt puse acum într-o situaţie extrem de dificilă. Căminul din Truşeşti primea lunar circa 70.000 de lei de la Minister, diferenţa fiind acoperită din pensiile bătrânilor cazaţi în cămin.

"Este o situaţie destul de grea acolo. Din păcate, nu s-a mai aprobat alocarea de fonduri încă de luna trecută. Din bugetul local nu au posibilitate şi chiar este păcat, pentru că au făcut acolo frumos, au pus panouri solare. Ar putea ţine undeva la 15-20 de benficiari care au pensii mai mari şi şi-ar putea permite să mai rămână", a declarat Sebastian Tocariu, directorul Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială.

De aproape o lună, autorităţile locale din Truşeşti fac numeroase demersuri şi solicitări la nivelul Guvernului, dar şi al Ministerului Muncii, întrucât comunitatea locală nu poate susţine financiar funcţionarea căminului, dar până acum nu s-a primit niciun răspuns. Iar timpul trece şi facturile, dar şi salariile celor 25 de salariaţi, trebuie plătite.

“Este o situaţie foarte dificilă pentru noi. Joi vom avea şedinţă de Consiliu Local şi să vedem ce soluţie putem găsi pentru cămin. Înainte de a cădea Guvernul Ponta, am primit o adresă prin care ne informau că se va prelungi cu doi ani perioada în care Ministerul Muncii va da bani pentru funcţionarea căminului, dar după aceşti doi ani trebuia să preluăm noi. Am dat o Hotărâre de Consiliu Local şi am fost de acord, am spus  că în doi ani se întâmplă multe, poate vor fi bani în continuare, dar nu s-a mai aplicat şi s-a tăiat finanţarea", ne-a declarat Mihai Puruhniuc, primarul comunei Truşeşti.

La Căminul din Truşeşti sunt cazate în present 55 de persoane. Reprezentanţii Primăriei au făcut adrese şi la alte primării din judeţ, în speranţa că mai sunt locuri libere în alte cămine, unde ar putea fi preluaţi o parte dintre bătrâni, dar din păcate răspunsurile primate până acum sunt negative. 

Căminul de bătrâni a fost deschis în anul 2011, în clădirea în care a funcţionat spitalul din Truşeşti. 

 

Spune-ne opinia ta