Tineri, bolnavi şi discriminaţi! Povestea a doi tineri din Botoșani infectaţi cu HIV, făcută publică!

Tineri, bolnavi şi discriminaţi! Povestea a doi tineri din Botoșani infectaţi cu HIV, făcută publică!
Au vrut să îşi întemeieze o familie, dar au fost anchetaţi de şeful de post din comună! De parcă nu ar fi suficient că boala cu care s-au "procopsit" fără vină le dă suficiente şi peste măsură de grele suferinţe, unii botoşăneni infectaţi cu HIV sau bolnavi de SIDA sunt nevoiţi să suporte şi discriminările sau chiar atacurile la demnitatea lor.

Carmen Alexa, preşedintele Asociaţiei Tereza, spune că e însă foarte drept că astfel de cazuri s-au redus în ultimii ani, probabil şi datorită faptului că oamenii au înţeles că cei mai mulţi pacienţi nu au nicio vină că sunt bolnavi, infecţia având loc în spitale, şi că transmiterea virusului nu se face decât prin contact "rană pe rană" sau prin relaţii sexuale neprotejate.

"Anul acesta am avut o situaţie dificilă, doi tineri fiind chemaţi la un post de poliţie şi anchetaţi. Toată povestea a pornit de la faptul că băiatul se mutase la fată acasă pentru a-şi construi o viaţă împreună, ambii fiind seropozitivi. Numai că şeful de post din localitatea băiatului a venit la domiciliul celor doi, i-a convocat la poliţie, i-a luat la întrebări, lucru care i-a speriat pe cei doi. Ulterior s-a aflat că, după cum a spus şeful de post, ar fi existat o plângere cum că băiatul întreţine raporturi sexuale cu fetele de la Baisa. Tinerii nu au vrut să meargă mai departe, să depună plângeri la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, dar a fost un semnal de alarmă pentru noi, astfel de reacţii ale autorităţilor nefiind de dorit într-o asemenea manieră chiar agresivă", a povestit Carmen Alexa.

Situaţia celor doi tineri a fost greu de gestionat în condiţiile în care în familia extinsă a fetei nu se cunoaşte suferinţa ei, iar expunerea în comunitate în acest fel ar fi fost de evitat.

Vineri, Asociaţia Tereza, alături de Direcţia de Sănătate Publică şi Filiala Botoşani a Crucii Roşii, a marcat Ziua de Luptă Anti- Sida. Întâlnirea a fost precedată de un moment de reculegere ţinut în memoria celor care s-au stins, după o luptă cumplită cu boala.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Vrei să cânți în fanfara Jandarmeriei Române?

astăzi, 12:42
5

Centrul de Instruire pentru Muzici Militare al Ministerului Apărării Naționale a alocat în acest an 3 locuri pentru nevoile Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, cursul de for...

Șpagă de 500.000 de euro pentru angajarea unui botoșănean! Dosar răsunător la DIICOT (Video)

astăzi, 12:19
234

Apar informații din dosarul în care primarul Iașului, Mihai Chirica, este acuzat de autorizarea în condiții ilegale ale unor construcții din municipiul Iași.Un funcționar, martor...

Botoșănean atacat noaptea pe stradă de un tânăr de 20 de ani!

astăzi, 12:02
92

La data de 25 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 20 de ani, din municipiul Botoș...