SCANDAL la Curtesti! Primarul, satenii si roaba cu gunoi! Oamenii platesc gunoiul menajer, insa trebuie sa-l duca la o distanta de 2 km: "Astia nu-s normali la cap? Faci o ora pana acolo" FOTO, VIDEO

SCANDAL la Curtesti! Primarul, satenii si roaba cu gunoi! Oamenii platesc gunoiul menajer, insa trebuie sa-l duca la o distanta de 2 km: "Astia nu-s normali la cap? Faci o ora pana acolo" FOTO, VIDEO
Situaţia e demnă de Nenea Iancu, dacă întâmplarea nu ar depăşi cu mult până şi talentul lui Caragiale! Oamenii din Curteşti plăteau 10 lei pentru ca gunoiul să le fie luat din faţa casei. Acum "nu mai sunt bani", spune primarul. Astfel că sătenii sunt puşi să aducă gunoiul până la primărie. Asta costă... 25 de lei! Mai mult, primarul nu înţelege de ce atâta tevatură: oamenii pot să îngroape gunoiul în grădină dacă nu ajung la punctul de colectare!

Situatie tensionata in satul Curtesti, acolo unde problema gunoiului menajer este una destul de delicata. Satenii care stau la marginea municipiului Botosani prefera sa-si duca gunoiul la tomberoanele din zona cartierului Bucovina si asta pentru ca cel mai apropiat punct de colectare a deseurilor din sat se afla la o distanta de 2 kilometri.

"Degeaba il platesc"

Revoltati pe ceea ce se intampla la ei in comuna, mai multi oameni au solicitat ajutorul presei, pentru ca s-au saturat sa stea cu gunoiul in curte.

Pana in urma cu doua saptamani, firma de salubrizare care colecteaza deseurile trecea cu masina pe la poarta fiecarui om sau macar la colt de strada, insa, printr-o Hotarare de Consiliu Local, cetatenii au fost instiintati ca "ridicarea gunoiului menajer se va face numai din punctele fixe, amplasate special in acest sens".

Doar ca cel mai apropiat punct fix, unde satenii de la marginea satului pot sa duca gunoiul, se afla la 2 kilometri distanta.

"Baietii mei il pun in masina si-l duc in oras, la tomberoane. La mine nu ajunge masina pana unde stau. Platim taxa, trebuie sa o platim, dar e departe. Ca sa-l duc in mana e greu unde avem noi tomberoane", a spus o localnica din satul Curtesti.

"Nu am dat niciun gunoi. Degeaba platesc. De o bucata de timp nu mai vine cu gunoiul. Eu platesc degeaba, pentru ca eu gunoiul il strang si ii dau foc in gradina", spune o alta femeie.

Primarul: "Cei care vor ca masina sa le vina la poarta pot face contract cu firma"

In timp ce jurnalistii se aflau in comuna Curtesti, si-a facut aparitia si primarul Dumitrul Vitel, care s-a aratat extrem de suparat pe cei care au "indraznit" sa anunte presa.

Acesta spune ca preturile s-au marit, astfel ca a fost nevoit sa faca puncte fixe de colectare....doar doua in tot satul si aflate la o distanta incredibil de mare fata de cei de la marginea localitatii.

"Avem un contract cu Pavra, dar din cauza lipsei de bani am gasit ca o solutie de moment, ca cetatenii sa duca gunoiul la centrele de depozitare. Nu mai avem posibilitate ca masina sa mearga din poarta in poarta. Cei care vor ca masina sa le vina la poarta pot face contract cu firma", a spus primarul Dumitru Vitel.


SCANDAL in strada. Certat de primar ca si-a pus gunoiul in roaba

Intamplarea face ca, in timp ce primarul comunei Curtesti discuta cu jurnalistii, sa-si faca aparitia Constantin Hutanu, un satean care si-a pus gunoiul intr-o roaba pentru a-l duce la punctul fix, nestiind nici unde este acesta. (VIDEO la min 3:18)

Primarul a luat foc, pentru ca-i face "reclama proasta comunei". "A iesit acum, ca v-au vazut pe dumneavoastra", era convins acesta.

Imediat, Dumitru Vitel s-a napustit asupra gunoiului si a inceput sa rupa pungile si sa scoata din ele tot ce se afla, pene, coji de cartofi, dar si un porumbel mort.

"Asta e gunoi menajer, domnule? Duci carpe la gunoi? Uitati, are ciucalai. Sa platim din banul public asa ceva?", se intreba primarul, uitand ca acest serviciu este platit de cetateni. 

"Arata la oameni... ciolane care se imput acolo. Hai sa nu ducem tot felul de hoituri. Sa nu ne batem joc. Are unde sa ingroape gunoiul in gradina lui. Ai tinut gunoiul ca sa-ti faca poza. Nu vii matale sa-mi faci o reclama din asta in comuna. Facem comuna de ras", a mai spus primarul.

10 lei ca sa-ti ia gunoiul din fata portii, 25 de lei sa-l duci cu roaba 2 km

Oamenii din localitatea Curtesti plateau 10 lei de persoana pe an, iar masina trecea pe la poarta fiecaruia. Acum, pretul a ajuns la 25 de lei, iar acestia au ocazia sa-si "plimbe" gunoiul prin tot satul.

Dupa aproximativ o jumatate de ora, Dumitru Hutanu a ajuns la punctul fix de colectare a deseurilor, amplasat in curtea vechii primarii. (VIDEO: min 7:00)

"Eu nu am vrut sa-l arunc si am adus gunoiul. Am vrut sa vad unde e centrul. Daca intamplarea a fost sa ne intalnim acolo... el a zis ca am facut-o intentionat. Intamplarea a fost. Eu am 65 de ani. Ce fac? Merg 2 kilometri cu gunoiul. Eu anul asta am platit tot. Ce inseamna gunoi menajer? S-a suparat degeaba domnul primar", a spus Dumitru Hutanu.


"Astia nu-s normali la cap? Faci o ora pana acolo"

Situatia cea mai dificila este pentru batranii din sat. Bolnavi si slabiti de puteri, acestia nu se pot deplasa cu punga de gunoi pana la punctul fix. (VIDEO: min 8:50)

"Am eu unde sa-l duc in gradina. De ce sa platim daca nu vine sa-l ia. Cum sa ma duc eu cu traista pana la primarie? Astia nu-s normali la cap? Faci o ora pana acolo si inapoi, pot sa ma duc eu? Am 66 de ani si sunt bolnava. Am platit 40 de lei", a spus o localnica.

"Oamenii au platit, dar ce sa facem? E greu, eu sunt batrana, am peste 80 de ani si trebuia sa iau galeata sau sacul si sa-l duc", spune o alta persoana din sat.

TONE de gunoi la Broscauti

O alta problema, ceva mai grava, este in comuna Broscauti, acolo unde conducerea primariei are o datorie catre firma de salubritate in valoare de 67.000 de lei, astfel ca acestia din urma au sistat colectarea gunoiului menajer din comuna.

Timp de 4 luni de zile nu s-a mai ridicat gunoiul din comuna, astfel ca oamenii il duc pe camp. Mai grav este ca inclusiv reprezentatii primariei ar ingropa gunoiul sub pamant, spun satenii, lucru interzis de lege.

In mijlocul satului a aparut dintr-odata o groapa de gunoi si oamenii din sat spun ca cei de la primarie il astupa cu pamant.

In judetul Botosani sunt 8 comune care nu au deloc contracte cu firme de salubrizare, desi sunt OBLIGATE se aiba asa ceva. Comunele care nu au contracte sunt: Adaseni, Candesti, Concesti, Lozna, Mihaileni, Mileanca, Pomarla, Suharau.

Garda de Mediu da vina pe Consiliul Judetean

Comisarul-sef al Garzii de Mediu Botosani, Razvan Rotaru, sustine ca situatia este una foarte grava si nu doar la nivelul judetului Botosani, si ca pana cand Consiliul Judetean nu va deschide groapa de la Stauceni, problema gunoiului nu se va rezolva.

Despre situatia de Curtesti a spus ca se va interesa, lucru pe care l-a si facut, pentru ca dupa intalnirea cu jurnalistii a fost vazut in masina primarului Dumitru Vitel.

"La Broscauti, Primaria a fost amendata. Solutia este deblocarea acestui proiect de la Stauceni, pentru ca altfel nu se poate rezolva nimic. Noi amendam primariile, primariile nu au bani si nu facem nimic", a spus Razvan Rotaru.
 














 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșănean atacat noaptea pe stradă de un tânăr de 20 de ani!

astăzi, 12:02
30

La data de 25 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 20 de ani, din municipiul Botoș...

Liberalii și-au depus candidaturile pentru Consiliul Județean Botoșani. Iftime: ”Politica nu este doar vot, este despre cum poți să faci bine oamenilor!” (Foto, Video)

astăzi, 11:33
129

Partidul Național Liberal de la Botoșani a depus astăzi candidaturile pentru președinția Consiliului Județean și pentru funcțiile de consilieri județeni.”Lumea așteaptă schimbarea...

Cosmin Andrei, PSD: „Candidez pentru a finaliza toate investițiile începute și pentru a continua dezvoltarea orașului nostru împreună cu botoșănenii”

astăzi, 10:53
82

„Dragi botoșăneni, vă mulțumesc pentru încrederea acordată în 2020. Am finalizat proiectele rămase neterminate, am finalizat proiecte început de mine și voi mai finaliza...