CIRC în Consiliul Local! "Domnule viceprimar Cosmin Andrei vă așteptăm demisia"

CIRC în Consiliul Local! "Domnule viceprimar Cosmin Andrei vă așteptăm demisia"
Summer Fest a încins spiritele, joi, în ședința de Consiliu Local. Mai bine de o oră consilierii locali au discutat în contradictoriu despre organizarea acestui festival, locația și fondurile cu care ar trebui să se facă.

Proiectul de hotărâre propus de Executivul Primăriei prevedea alocarea din bugetul local a sumei de 90.000 de lei.

Consilierul local Cătălina Lupașcu a propus ca festivalul să fie organizat cu zero lei din bugetul local, în Centrul Vechi. Lupașcu a propus ca banii care se doresc a fi alocați pentru Summer Fest să fie redirecționați către investiții în școli.

“După September Fest am avut o rugăminte către Executivul Primăriei spre a veni către consilierii locali în timp util cu asemenea proiecte. Se vede că v-ați făcut o practică din a cheltui defectuos banul public și de a cere pentru organizarea unor manifestări care ar putea fi desfășurate cu zero lei din bugetul Primăriei și ne solicitați să dăm bani publici. În același timp duceți acest festival în altă zonă", a spus Cătălina Lupașcu.

Viceprimarul Cosmin Andrei a ținut să îi transmită consilierului local că niciun eveniment nu poate fi de succes dacă nu există și resursă financiară.

“Sunt fericit că am umbreluțele de anul trecut. Sunt în stare bună. Avem baza materială. Cu buget zero cum aș putea să negociez eu cu artiștii care să cânte la Botoșani ținând cont că mai sunt 20 de zile. Ce să le spun? Am discutat cu impresarul trupelor Holograf și Smiley. Ce să le spun? Că vom avea sponsori la Botoșani și s-ar putea să încasăm 18.000 de euro, 15.000 de euro cât reprezintă onorariile pentru că doamna Lupașcu a aprobat astăzi buget zero pentru respectul botoșănenilor? Sunt botoșăneni care nu își permit să meargă la un concert și așteaptă de la municipalitate organizarea unui eveniment care a fost de succes în ceilalți ani, dar s-a făcut cu bani. Cu buget zero nu se poate face doamna Lupașcu niciun fel de eveniment de calitate. Vă invit să faceți parte din comisia de organizare că tot aveți această experiență. Nu pot organiza un eveniment cu buget zero și iar să mergem cu mâna întinsă către agenții economici care au dat deja municipalității sponsorizări pentru celalalte evenimente. Este din ce în ce mai greu să obținem acești bani. Acest eveniment va fi un fiasco plecând de la un buget zero și nu îmi asum răspunderea, a spus edilul.

Vizibil iritată de intervenția viceprimarul Cătălina Lupașcu i-a cerut acestuia să își dea demisia.

“Aveți un an de zile de când sunteți viceprimar. Anul trecut, exact în aceeași perioadă, dacă v-aș fi înregistrat cred că ați fi avut același discurs. Ați spus că nu puteți organiza și că va trebui să fie organizat de Cătălina Lupașcu. Cine fuge de răspundere? V-am demonstar că fără să cheltuiesc bani publici am reușit să fac un eveniment. Că a fost bun sau nu, nu dvs. sunteți cel care decide ci botoșănenii. Organizăm noi festivalul dar vă rog să vă dați demisia domnule Cosmin Andrei fiindcă de când sunteți în funcția de viceprimar nu ați făcut altceva decât să cheltuiți bani publici aducând în fața consilierilor locali aceleași argumente. Veniți cu demisia în fața consilierilor locali, spuneți că nu sunteți în stare decât cheltuind banul public și organizăm noi. Vă așteptăm demisia", a spus Cătălina Lupașcu.

“Dvs. ați făcut ceva la Primărie ca să îmi cereți demisia?", a fost replica imediată a lui Andrei.

Consilierii locali Florin Ghiorghiță și Paul Onișa au spus la rândul lor că dacă se dorește un eveniment de calitate nu va putea fi organizat fără ca municipalitatea să aloce bani, propunând că o parte din sumă să fie de la bugetul local, iar diferența de la sponsori.
 
“Botoșaniul suferă la capitolul organizare evenimente de anvergură. Noi trebuie să ne obișnuim să le oferim cetățenilor evenimente de anvergură chiar și cu bani mai puțini, dar cu zero bani cred că nimeni nu își permite să facă ceva. Trebuie să privim lucrurile cu seninătate și cu celeritate, mixul de finanțare este cel mai bun", a afirmat Paul Onișa.

“Am avut o oarecare experiență în organizarea unor astfel de evenimente și este extraordinar de greu să organizezi un eveniment cu buget zero. În condițiile economice actuale eu cred că ar trebui măcar un mix făcut cu o alocare din bugetul local, pentru că nu moare nimeni dacă alocăm 50.000 de lei din bugetul local, rămânând să completăm cu bani din sponsorizări", a spus și Florin Ghiorghiță.

Primarul Ovidiu Portariuc le-a transmis consilierilor locali că nu se pot cere în permanență bani de la agenții economici.

“Ne dorim să facem un festival mai jos calitativ ca Dorohoi sau Flămânzi care aduc artiști mari, național. Chiar punem Botoșaniul în situația asta? Nu poți să ai rezultate înainte de a investi. Vreți să organizăm ceva de amploare dar fără bani dacă se poate să vină și jumătate din Botoșani și să fim apreciați și la nivel național, dar toate acestea fără bani. E imposibil. Nu sunt de acord cu această metodă pe care o promovați și tot ne spuneți să mergem la agențiii economici și a cere sponsorizări. Nu sunt de acord cu această dublă impozitare. Agenții economici plătesc o dată taxe și impozite la bugetul local, cum să mai mergem încă o dată să cerem bani. Nu e corect față de ei", a spus primarul Ovidiu Portariuc.

Proiectul de hotărâre în forma propusă de primar a fost supus votului, dar a fost respins. Au urmat noi contre și s-a propus un amendament cu alocarea sumei de 50.000 de lei și locația în Centrul Vechi. Și acestă propunere a fost respinsă.

Cel de-al doilea amendament prevedea alocarea sumei de 50.000 de lei și locația Pietonalul Unirii. Nici acesta nu a avut succes. Rezultatul votului i-a luat prin suprindere pe unii consilieri locali. Ba mai mult, aceștia păreau că nici măcar nu au știut exact ce au votat.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Exercițiu cu forțe și mijloace în teren al pompierilor ISU în municipiile Botoșani, Dorohoi Săveni! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
111

În același timp, au fost cuprinse de flăcări o stație de transfer deșeuri din municipiul Dorohoi și o vulcanizare din orașul Săveni.Acesta a fost scenariul unui exercițiu cu forțe ...

Acțiune de prevenție a polițiștilor în stațiile CFR Botoșani și Leorda, au discutat și cu călătorii din trenuri! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
79

În cadrul activităților desfășurate au fost transmise recomadări cu privire la comportamentul pe care trebuie să îl adopte cetățenii pentru a nu deveni victime ale faptelor antisoc...

„Satul meu în cărți și ie”, activitate dintr-un proiect care a reunit școli din județul Botoșani și Republica Moldova (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
243

Școala Gimnazială Nr. 1 Albești, Școala Gimnazială Nr. 1 Sulița și Gimnaziul Step-Soci, raionul Orhei din Republica Moldova au desfășurat o nouă activitate în cadrul proiectului transf...