Tarifele la apă și canal încing spiritele în Consiliul Județean. "E ceva de genul "La dolce vita". Mărim prețul și ne acoperim toate nereușitele manageriale"

Tarifele la apă și canal încing spiritele în Consiliul Județean. "E ceva de genul "La dolce vita". Mărim prețul și ne acoperim toate nereușitele manageriale"
Prețurile practicate de societatea Nova Apaserv continua să stârnească discuții aprinse în plenul Consiliului Județean. Pe ordinea de zi a ședinței ordinare de joi a fost și un proiect de hotărâre privind acordarea unui mandat special reprezentantului legal al Judeţului Botoşani în Adunarea Generală a Asociaţilor AQUA BOTOŞANI pentru aprobarea ajustării/stabilirii preţurilor şi tarifelor propuse de operatorul regional S.C. NOVA APASERV S.A.

Mai mulți consilieri județeni nu au votat acest proiect, pentru că nu sunt de acord cu creșterea tarifelor pentru serviciile de apă și canalizare.

Unul dintre cie mai vehemenți aleși a fost Dorin Ciuștea, care de fiecare dată când are ocazia critică politica tarifară a operatorului de apă.

“Voi vota împotrivă, nu ca să nu vă mandatăm pe dvs. ci asupra ajustării prețului la apă. Nu cred că mai este necesară o ajustare a prețurilor pentru că rentabilitate există, există și profit, chiar foarte mare. În toate prcedurile pe care le-am parcurs până acum inflația luată în considerare era cea comunicată de Institutul Național de Statistică, iar din calculele făcute probabil după formula BERD-ului avem o inflație de 127% care influențează în mod decisiv această creștere de preț. Nu am înțeles cine a întocmit această formulă de calcul și de ce se ia ca bază de calcul octombrie 1990, de ce nu se ia ca bază de calcul de pe vremea lui Cuza sau Ștefan cel Mare? Noi majorăm prețul la apă și la canalizare în condițiile în care am făcut un împrumut și până la ora actuală nu am tras niciun cent. Banii stau la BERD și noi suntem în al doilea an în care majorăm aceste prețuri și nu ne-am folosit de banii respectivi. E logic? Responsabilitatea privind majorarea prețurilor și percepția generală este că această majorare de preț de datorează în exclusivitate Consiliului Județean și consilierilor județeni, ceea ce nu este un lucru corect", a spus Dorin Ciuștea.

După intervenția lui Ciuștea, președintele Consiliului Județean a precizat: “Nu înseamnă că dacă primim un mandat automat vom accepta majorare de preț".

Și consilierul județean Gheorghe Vâzdoagă a anunțat că grupul PSD nu va vota acest proiect, din același motiv, se împotrivesc scumpirii apei.

“Am vaga senzație că această majorare de preț se face dintr-un singur motiv, existența acelui contract din care nu s-a tras încă niciun euro. Alte motivații nu sunt. M-am uitat pe evoluția prețului la apă și am constatat că din 2010 până astăzi prețul la apă s-a dublat iar la canalizare chiar s-a triplat. Această politică de eficientizare a unei societăți comerciale bazată doar pe creșterea prețului se va dovedi în timp a fi falimentară pentru că oamenii din mediul rural vor renunța la aceste servicii, iar în mediul urban se vor înregistra restanțe foarte mari. Dacă se va face o analiză atentă se observă că producția fizică nu numai că nu a crescut ci a scăzut și diferența de creștere a veniturilor la societate se bazează doar pe creșterea prețului la apă. Nu putem fi de acord cu asemenea politică . Este ceva de genul "La dolce vita" mărim prețul și ne acoperim toate nereușitele manageriale. Trebuie să fim un pic mai atenți", a spus Vâzdoagă.

În ciuda opoziției mai multor aleși județeni, proiectul de hotărâre a fost aprobat, președintele Consiliului Județean fiind mandatat ca reprezentant în AGA Aqua Botoșani.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

astăzi, 19:43
55

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

astăzi, 19:17
67

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...

PSD-iștii din Botoșani și-au depus candidaturile pentru Primărie și Consiliu Local! Cosmin Andrei: „Mi-au cerut să candidez în continuare” (foto, video)

astăzi, 18:49
144

Cosmin Andrei, primarul în funcție al municipiului Botoșani, și-a depus candidatura pentru Primăria Botoșani. Tot astăzi a fost depusă și lista de candidați pentru consilieri municipali...