PRO SI CONTRA: Examenul de admitere la liceu ar insemna o selectie riguroasa a elevilor sau un stres suplimentar pentru ei?

PRO SI CONTRA: Examenul de admitere la liceu ar insemna o selectie riguroasa a elevilor sau un stres suplimentar pentru ei?
Admiterea la liceu s-ar putea realiza, din nou, pe baza unui examen de admitere, sindicatele din invatamant solicitand recent reintroducerea acestui tip de examen. Avand in vedere ca in prezent se poate intra la liceu chiar si cu note sub cinci, examenul de admitere ar fi o masura necesara sau dimpotriva?

Sindicatele din invatamant au solicitat recent reintroducerea examenului de admitere la liceu, informeaza stiri.tvr.ro.

Anuntul vine in contextul in care, in prezent, admiterea la liceu se realizeaza pe baza mediei de la evaluarea nationala care are o pondere de 75%, restul de 25% reprezentand media din clasele V-VIII, arată Avocatnet.ro.

Mai mult decat atat, pot intra la liceu chiar si elevii care au obtinut medii sub cinci la evaluarea nationala.
Tinand cont de aceste aspecte, ar fi necesara reintroducerea examenului de admitere la liceu?

Argumente PRO

1. Reintroducerea examenului de admitere la liceu ar insemna o selectie mai buna si riguroasa a elevilor care vor urma liceul. Astfel, nu ar mai intra la liceu elevii care obtin note sub cinci la evaluarea nationala, dar au medii mari in clasele V-VIII. Sustinerea unui examen suplimentar, respectiv cel de admitere la liceu, ii va determina pe elevi sa invete temeinic ca sa intre la liceul dorit, fara sa se mai bazeze pe mediile din clasele V-VIII.

2. Admiterea la liceu pe baza unui examen si nu pe baza unei repartizari computerizate va elimina din start riscul ca unii elevi sa fie arondati unui liceu slab, din cauza faptului ca au completat gresit fisele de inscriere. Concret, fiecare elev va putea sa isi aleaga liceul la care doreste sa intre, pregatindu-se pentru examenul respectiv.

3. Introducerea unui examen suplimentar ar putea sa-i antreneze pe elevi pentru viitoarele examene: bacalaureat si admiterea la facultate. Ei s-ar putea acomoda mai usor cu aceste examene unde este necesara o medie minima de trecere. Masura i-ar putea responsabiliza pe elevi, determinandu-i sa se preocupe de propriul parcurs educational inca de tineri.

Argumente CONTRA

1. Un examen suplimentar ar inseamna un stres suplimentar pentru elevi, care oricum, vor avea de sustinut in viitor diferite examene, nu doar examenul de bacalaureat si admiterea la facultate, ci si teste la angajare.

2. Daca se va introduce examenul de admitere la liceu si se va elimina repartizarea computerizata, atunci acest lucru va insemna ca elevii vor trebui sa sustina admiterea la mai multe licee, pentru a fi siguri ca vor intra macar la unul singur. Prin urmare, ei vor trebuie sa se pregateasca pentru fiecare examen in parte, ceea ce va presupune ca vor avea si mai multa materie de parcurs decat in prezent.

3. In situatia in care elevii vor avea mai mult de invatat pentru a putea trece de examenul de admitere la liceu, atunci ar avea nevoie si de meditatii suplimentare, pe langa cele pentru evaluarile nationale. Din acest punct de vedere, parintii vor trebui sa scoata mai multi bani din buzunar pentru a plati meditatiile copiilor lor, lucru pe care nu toti si-l permit.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

Vineri, 26 Aprilie 2024
281

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

Vineri, 26 Aprilie 2024
479

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

Vineri, 26 Aprilie 2024
144

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...