Senatul a modificat legea pensiilor. Mai multe persoane s-ar putea pensiona mai devreme

Senatul a modificat legea pensiilor. Mai multe persoane s-ar putea pensiona mai devreme
Persoanele care au lucrat mai putin de sase ani in grupa I de munca ar putea iesi la pensie mai repede, dupa ce Senatul a aprobat miercuri o modificare la legea pensiilor in acest sens. Masura vine in conditiile in care legislatia in vigoare prevede ca pot fi incadrati pentru reducerea varstei de pensionare cei care au efectuat un stagiu minim de sase ani in grupa I de munca, informeaza Avocatnet.ro.

Concret, Senatul a adoptat miercuri, in calitate de prima camera sesizata, proiectul de lege pentru modificarea si completarea art.55 si art.158 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Documentul modifica Legea pensiilor, in sensul ca recunoaste grupa I de munca pentru toate persoanele care au cel putin 2 ani lucrati in aceasta grupa, ca fiind activitate desfasurata in conditii speciale.

Aceasta in conditiile in care, actualmente, legislatia stabileste ca doar cei care au efectuat un stagiu minim de 6 ani in grupa I de munca beneficiaza de reducerea varstei de pensionare.

"La stabilirea stagiului de cotizare realizat in conditii deosebite sunt luate in calcul, in vederea reducerii varstelor standard de pensionare, si perioadele de vechime in munca mai mici de 2 ani realizate in grupa I de munca si grupa a II-a de munca, pana la data de 1 aprilie 2001", se precizeaza in proiectul de act normativ.

Asadar, de reducerea varstei de pensionare ar putea beneficia, pe viitor, si persoanele care au desfasurat activitati incadrate in grupa I de munca pe o perioada mai mica de 6 ani.

Initiatorii proiectului de act normativ au motivat ca masura propusa este necesara pentru egalitate de tratament, astfel incat, de reducerea varstei stadard de pensionare, sa beneficieze si persoanele care au desfasurat activitati in grupa I de munca pe o perioada mai mica de sase ani.

Legea pensiilor a mai fost modificata la sfarsitul anului 2013 prin Legea 380/2013, care a stabilit ca persoanele care au lucrat in grupa I de munca inainte de 1 aprilie 2001 vor fi incadrate in conditii speciale.

De exemplu, potrivit Legii nr. 380/2013, o persoana care a lucrat sase ani in grupa I beneficiaza de o reducere a varstei standard de pensionare cu trei ani. De asemenea, daca o persoana a lucrat 20 de ani in grupa I, aceasta va beneficia de o reducere de zece ani. Cea mai mare reducere este pentru persoanele care au lucrat in grupa I 26 de ani sau chiar mai mult, aceasta fiind de 13 ani.

Atentie! Desi a fost aprobat de Senat, totusi proiectul de lege nu se aplica momentan. Acesta trebuie adoptat si de Camera Deputatilor, forul decizional, promulgat de presedinte si publicat in Monitorul Oficial.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

astăzi, 20:13
253

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

astăzi, 19:43
411

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

astăzi, 19:17
128

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...