Lista consilierilor lui Iohannis. Cine va face parte din echipa noului preşedinte, la Cotroceni

Lista consilierilor lui Iohannis. Cine va face parte din echipa noului preşedinte, la Cotroceni
Deşi încă nedefinitivată, echipa de consilieri care îl vor urma pe preşedintele ales, Klaus Iohannis, la Cotroceni, aduce atât oameni din sfera politică, cât şi specialişti.

Preşedintele ales, Klaus Iohannis, nu şi-a prezentat până acum lista consilierilor care îl vor urma la Administraţia Prezidenţiale, urmând ca anunţul final să fie făcut luni, 22 decembrie, după ce va fi învestit în funcţia supremă în stat. Potrivit unor surse politice însă, până acum, pe lista de consilieri apar nume cunoscute din Parlament, dar nu numai.

De portofoliul securităţii naţionale se va ocupa George Scutaru, fostul lider de grup al deputaţilor PNL, care, de altfel, a demisionat vineri din Parlament. Potrivit CV-ului său, Scutaru este masterand în Relaţii Internaţionale, în cadrul Facultăţii de Istorie, Universitatea Bucureşti. În plus, liderul PNL are o serie de studii şi cursuri în domeniul apărării, precum Cursul pentru oficiali civili şi militari pe probleme de securitate cibernetică (SES2/2011), Centrul European pentru Studii de Securitate George C. Marshall, Garmish - Partenkirchen, Germania, dar şi un Program organizat de Departamentul de Stat al SUA, “International Visitor Leadership Program on U.S. - European Security Issues , SUA.

Din 2004, Scutaru a fost ales deputat pe listele PNL, iar până ieri a fost vicepreşedintele comisiei de apărare şi siguranţă naţională.

Numele deja cunoscut pentru cea care va fi purtătoare de cuvânt a Administraţiei prezidenţiale este Tatiana Niculescu Bran, fostă jurnalistă şi scriitoare. Aceasta a anunţat, pe contul său de Facebook, că va face parte din echipa lui Klaus Iohannis, în urmă cu aproximativ două săptămâni.

Departamentul de afaceri europene ar urma să fie condus de fostul comisar europan şi fost ministru al Fondurilor Europene, Leonard Orban. Potrivit CV-ul său, el a fost negociator-şef al României cu Uniunea Europeană (2004-2005), fost secretar de stat în Ministerul Integrării Europene (2004). În 2007, Orban a devenit comisar european, în 2010 a fost numit consilier prezidenţial pe probleme de afaceri europene, iar în 2011-2012 a fost numit Ministrul Fondurilor Europene, făcând parte din trei guverne consecutive: Emil Boc, Mihai Răzvan Ungureanu şi Victor Ponta.

Potrivit aceloraşi surse politice, din echipa lui Klaus Iohannis va face parte şi fostul ambasador Lazăr Comănescu, urmând a fi numit consilier prezidenţial pentru politică externă. Diplomatul a fost secretar de stat, în perioada1995-1998 în cadrul Ministerului de Externe, preluând conducerea acestui portofoliu în 2008, la propunerea premierului de atunci, Călin Popescu Tăriceanu.

Numele lui Dan Mihalache este vehiculat şi el pentru a completa echipa lui Klaus Iohannis. Fost deputat PSD, în 2004, Mihalache a trecut ulterior la PNL, făcând parte din echipa de campanie a lui Crin Antonescu. În martie 2013, Mihalache a devenit secretar general adjunct al Senatului, după ce a deţinut poziţia de secretar general adjunct al Guvernului între mai 2012 şi noiembrie 2012.

Nici Andrei Muraru nu va lipsi din echipa de consilieri de la Administraţia prezidenţială. Fostul şef al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCMER) ar urma să conducă departamentul Relaţia cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă. Din iunie 2014, Muraru a fost numit consilier personal al lui Klaus Iohannis şi a fost unul dintre cei care l-au sfătuit îndeaproape în campania pentru prezidenţiale.

Potrivit Ştirile ProTV, profesorul de economie Cosmin Marinescu va fi cel care se va ocupa de problemele ce ţin de mediul de afaceri. Echipa de consilieri nu este însă definitivată, iar lista integrală a tuturor consilierilor va fi anunţată luni, 22 decembrie.

sursa: gandul.info

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

Vineri, 26 Aprilie 2024
317

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

Vineri, 26 Aprilie 2024
539

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

Vineri, 26 Aprilie 2024
160

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...