Regele Mihai, in presa italiana: O poveste din care Italia poate sa invete, sa-si gaseasca propriul Mihai I

Regele Mihai, in presa italiana: O poveste din care Italia poate sa invete, sa-si gaseasca propriul Mihai I
Regele Mihai este evocat intr-un articol din presa italiana, care il da exemplu pentru politicienii din Italia, precizandu-se ca tara peninsulara ar putea invata lectii de la singurul sef de stat din cel de Al Doilea Razboi Mondial aflat in viata.

Mihai Von Hohenzollern Sigmaringen, identificat mai usor drept Mihai de Romania, a implinit recent, pe 25 octombrie, 93 de ani, scrie Italia Post, intr-un articol cu titlul "Mihai I de Romania: o istorie din care Italia ar trebui sa invete".

In biografia sa uimitoare, se poate lauda drept o prezenta de prim plan in evenimentele care au marcat cel mai mult Europa. Ganditi-va doar ca este singurul dintre sefii de stat din Al Doilea Razboi Mondial care este inca in viata, conflict in timpul caruia, sacrificandu-se pe sine si Casa sa Regala, a jucat un rol decisiv, mai noteaza sursa citata.

Aceasta noteaza ca domnia lui a inceput in anul 1940, cand a ajuns, mai mult sau mai putin voluntar, pe tronul tarii, ca un suveran marioneta in mainile Axei nazisto-fasciste. Cativa ani mai tarziu, regele Mihai a avut curajul de a abandona Axa, in anul 1944, chiar daca stia ca isi semneaza astfel destinul: astazi, istoricii sunt de acord ca, prin acest gest, a salvat zeci de mii de vieti.

Luand aceasta decizie, Mihai I, in varsta de 23 de ani la acea vreme, a stiut ca sovieticii ar urma sa intre in Romania inaintea Aliatilor, condamnand Familia Regala la moarte sau exil, insa ca un adevarat suveran, a preferat sa faca acest lucru in locul altor morti pentru poporul sau. Din fericire, destinul sau a fost exilul si nu plutonul de executie.

In lungii ani de barbarie sovietica, traiti departe de tara natala, nu a ramas inactiv in frumoasele saloane londoneze, regele fiind var al reginei Elisabeta a II-a, ci a strabatut Europa de mai multe ori, pentru a dobandi sprijin si mai ales pentru a strange fonduri destinate poporului roman suferind.

Ca urmare a caderii comunismului, in anul 1989, si a mortii dictatorului Nicolae Ceausescu, regele Mihai a incercat de mai multe ori sa se intoarca in tara sa natala, fiind de fiecare data intors din drum, pana in anul 2000, cand a reusit sa ajunga in Bucuresti (sursa italiana scrie "Budapesta" - n.red.) si, ca urmare a reformei constitutionale, sa reprimeasca titlul de rege si un rol institutional menit in intregime pentru a dobandi credibilitate in strainatate si pentru a atrage investitiile, noteaza publicatia italiana.

Italia Post incheie "scurta reflectie/ biografie, in speranta ca intr-o zi Italia va putea gasi, in randul multilor politicieni si povestitori, propriul sau rege Mihai I".
Ziare.com

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Liberalii și-au depus candidaturile pentru Consiliul Județean Botoșani. Iftime: ”Politica nu este doar vot, este despre cum poți să faci bine oamenilor!” (Foto, Video)

astăzi, 11:33
88

Partidul Național Liberal de la Botoșani a depus astăzi candidaturile pentru președinția Consiliului Județean și pentru funcțiile de consilieri județeni.”Lumea așteaptă schimbarea...

Cosmin Andrei, PSD: „Candidez pentru a finaliza toate investițiile începute și pentru a continua dezvoltarea orașului nostru împreună cu botoșănenii”

astăzi, 10:53
72

„Dragi botoșăneni, vă mulțumesc pentru încrederea acordată în 2020. Am finalizat proiectele rămase neterminate, am finalizat proiecte început de mine și voi mai finaliza...

Tânărul fermier din Botoșani: Viața între doctorat și câmpurile de rapiță din satul natal! (Foto)

astăzi, 10:09
635

Gabriel Iustinian Saveliev este din comuna Broscăuți, județul Botoșani. A studiat la Facultatea de Agricultură din cadrull Universității de Ştiinţele Vieții „Ion Ionescu de la Brad&rdq...