Activitatea firmelor de construcţii, în cădere liberă la Botoşani!

Activitatea firmelor de construcţii, în cădere liberă la Botoşani!

 RADU TURCANU  

Firmele de constructii din judetul Botosani nu se pot lauda cu o activitate prea productiva in anul 2013.

Potrivit unei analize realizate de Administrația Județeană a Finanțelor Publice, sectorul constructii a înregistrat, anul trecut, o reducere cu 9,85% a volumului de activitate faţă de anul anterior.

În anul 2013, numărul întreprinderilor din domeniul constructiilor a fost de 413, care au realizat un volum al cifrei de afaceri în sumă de 259.639,6 mii lei, reprezentând 7,5% din volumul total al cifrei de afaceri realizat la nivel de judeţ.

Acest indicator a înregistrat o scadere, în anul 2013, fata  de anul 2012, în suma de 75.389,7 mii lei, în exprimare procentuală descresterea fiind cu 22,5%.

La finele anului 2013, sectorul constructii a înregistrat un profit net în sumă de 6.016,7 mii lei, faţă de 5536,5 mii lei realizat în anul 2012, rezultând o crestere cu 18,31%.

Efectivul salariatilor din sectorul constructii la sfârşitul anului 2013, a fost de 2941 salariati, în scădere cu 62 persoane, fata  de decembrie 2012, iar productivitatea muncii a scăzut cu 15,8%  fata  de anul anterior.

Salariul mediu brut lunar în acest sector de activitate, pe parcursul anului 2013, s-a diminuat fata de anul precedent cu 6,8%  si a constituit 955,73 lei.

Prin urmare, rezultatele de anul trecut ale firmelor de constructii, care depind în totalitate de investitiile private si cele publice (inclusiv din fonduri europene) nu au fost încurajatoare.

"În concluzie, se poate aprecia ca sectorul de constructii, în anul 2013, a înregistrat un declin economic, însa atragerea de fonduri europene si demararea unor proiecte în parteneriat public-privat si, desigur, relansarea creditarii ar fi câteva solutii pentru o posibila redresare a sectorului de constructii. Relansarea sectorului constructiilor va fi evidentă atunci când cifra de afaceri a celor mai multe firme va creste, ceea ce ar însemna mai multe contracte în derulare"
, a declarat Radu Țurcanu, directorul Administrației Județene a Finanțelor Publice Botoșani.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

Vineri, 26 Aprilie 2024
322

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

Vineri, 26 Aprilie 2024
552

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

Vineri, 26 Aprilie 2024
165

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...