Zeci de tone de gunoi zac pe marginea santurilor in comuna Roma! Primarul nu stia, iar Garda de Mediu ameninta cu amenzi! GALERIE FOTO

Zeci de tone de gunoi zac pe marginea santurilor in comuna Roma! Primarul nu stia, iar Garda de Mediu ameninta cu amenzi! GALERIE FOTO

Suparati ca in campania electorala din 2012 li s-a promis colectarea gratuita a deseurilor, cetatenii din comuna Roma refuza sa plateasca gunoiul menajer si prefera sa-l arunce pe camp, desi acest lucru este interzis.

Comuna Roma s-a umplut de gunoaie si asta pentru ca de pe 7 iulie 2014 operatorul de salubritate a sistat preluarea deseurilor, pentru ca are de incasat de la Primaria Roma suma de 52.683 de lei. Unitatea Administrativ-Teritoriala nu are bani pentru a plati, pentru ca nu se incaseaza de la populatie.

Motivul? In anul 2011, atunci cand firma Regan Trans a castigat licitatia si a semnat contractul cu Primaria Roma pentru colectarea deseurilor menajere, fostul primar, Constantin Humelnicu, le-a promis cetatenilor ca nu vor plati niciun leu pentru gunoi, pretul stabilit fiind suportat de Primarie.

Asa s-a si intamplat pana la alegerile locale, insa atunci primarul a fost schimbat, in locul sau fiind ales Gheorghe Birliga. Cum Curtea de Conturi a imputat banii platiti in perioada 2011-2012 pe motiv ca acei bani trebuiau sa fie colectati de la populatie, actualul primar a instiintat oamenii din comuna ca au de platit deseul, insa acesta s-a lovit de refuzul acestora.

"Suntem într-o situaţie rea, oamenii nu au încheiat contract cu firma de salubrizare, noi nici nu avem posibilităţi financiare să plătim, iar oamenilor când le-am trimis înştiinţarea de plată, ei au venit cu ea înapoi şi ne-au spus că ei nu au predat gunoi. Situaţia este grea, e cea mai grea problemă" a declarat Gheorghe Birliga, primarul comunei Roma.



Reprezentantii firmei Regan-Trans spun ca ultima plata facuta de Primaria Roma a fost in luna mai a acestui an, insa pentru facturi de anul trecut. Pentru ca datoriile acumulate sunt mult prea mari, acestia nu au mai colectat gunoiul.

"Noi nu putem sa muncim pe gratis. Am efectuat curse, am preluat gunoiul, am platit la groapa, dar pe anul 2014 nu am incasat nicio factura. In anul 2012, atunci cand domnul Birliga a intrat in Primarie, am facut un act aditional la contract, prin care Primaria se obliga sa colecteze banii de la populatie", a declarat Gica Tabultoc, reprezentatul firmei Regan Trans.

Aproximativ 50 de tone de gunoi menajer zac in santuri si pe camp la periferia comunei, fiind depozitat acolo, desi la 50 de metri distanta este un panou care ii avertizeaza pe cetateni ca depozitarea gunoiului este interzisa.



Primarul comunei Roma, Gheorghe Birliga, a aflat de la presa de tonele de gunoi depozitate langa fostul CAP.

"Nu am auzit (de depozitul de la CAP). Acolo (fostul CAP) a fost o platformă dar s-o dezafectat şi terenul a fost cumpărat de abator înainte de a apărea legea cu salubrizarea şi au ei nişte gunoaie menajere. S-a astupat groapa respectivă şi terenul e a lor, nu e public, nu avem noi nicio treabă", a precizat primarul.

Operatorul a instiintat Garda de Mediu ca a sistat preluarea gunoiului menajer din comunele Roma, Broscauti si Dimacheni, pentru datorii acumulate ce depasesc 135.255 de lei. Astfel comisarii ii anunta pe primari ca ei raspund de gunoiul aruncat in comune.

"O să mergem în teren să vedem despre ce este vorba. Mergem să constatăm şi să vedem dacă nu sunt demersuri pentru încheierea unui alt contract. Iar pentru depozitare neconformă, în principal răspunde administraţia publică respectivă. Administraţia locală răspunde pentru ce se întâmplă, ei sunt gospodarii comunităţii. Dacă dânşii au o problemă cu operatorul, rezolvă legal problema contractuală", a declarat Lucia Ureche, comisar Garda de Mediu.

Cand se va rezolva problema gunoiului din comune si cand operatorii vor incasa banii pentru munca depusa nu se stie, insa cert este ca zeci de tone de gunoi zac aruncate pe camp, drept dovada stau imaginile de mai jos.





















 

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Exercițiu cu forțe și mijloace în teren al pompierilor ISU în municipiile Botoșani, Dorohoi Săveni! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
123

În același timp, au fost cuprinse de flăcări o stație de transfer deșeuri din municipiul Dorohoi și o vulcanizare din orașul Săveni.Acesta a fost scenariul unui exercițiu cu forțe ...

Acțiune de prevenție a polițiștilor în stațiile CFR Botoșani și Leorda, au discutat și cu călătorii din trenuri! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
87

În cadrul activităților desfășurate au fost transmise recomadări cu privire la comportamentul pe care trebuie să îl adopte cetățenii pentru a nu deveni victime ale faptelor antisoc...

„Satul meu în cărți și ie”, activitate dintr-un proiect care a reunit școli din județul Botoșani și Republica Moldova (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
259

Școala Gimnazială Nr. 1 Albești, Școala Gimnazială Nr. 1 Sulița și Gimnaziul Step-Soci, raionul Orhei din Republica Moldova au desfășurat o nouă activitate în cadrul proiectului transf...