Primarul Portariuc: “Suntem într-un plin scandal al gunoiului, negestionat corect de Consiliul Judeţean”

Primarul Portariuc: “Suntem într-un plin scandal al gunoiului, negestionat corect de Consiliul Judeţean”
Primarul Ovidiu Portariuc a cerut convocarea, pentru luni, a unei şedinţe extraordinare de Consiliu Local pentru a se găsi o soluţie la problema gunoiului din judeţ care nu a mai fost ridicat de câteva zile, operatorii de salubritate care operează în unităţile administrativ teritoriale (UAT) cerând să îl poată depozita la groapa deschisă temporar în municipiul Botoşani.

Pe ordinea de zi a şedinţei de joi a fost iniţial un proiect de hotărâre înaintat de Urban Serv privind aprobarea primirii spre depozitare a deşeurilor colectate din judeţ, dar a fost retras, în urma scandalului ce s-a iscat în ultimele zile pe marginea acestui subiect.

Portariuc a spus că luni dimineaţă se va întâlni cu operatorii de salubritate din judeţ şi cu reprezentanţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului, după care problema va fi tranşată în Consiliul Local.

“Este o situaţie extrem de dificilă şi va trebui să o gestionăm. Este vorba de preluarea deşeurilor la depozitul temporar de la Botoşani. Ştiţi ce probleme se ridică. Prima este legată de capacitatea de depozitare a acestui depozit care poate pune probleme în situaţia în care peste câteva luni de zile să nu mai avem noi unde depozita deşeurile, este vorba de tarifele pe care operatorul trebuie să le perceapă şi de asemenea diferenţa de cine va fi suportată, pentru că încă nu s-a găsit o soluţie. Am avut întâlnire cu primarii din judeţ care înţeleg că nu e problema noastră, este problema Consiliului Judeţean, dar vin la noi, ne roagă să găsim o soluţie, să îi ajutăm şi va trebuie să o facem. Acum trebuie să vedem în ce formulă astfel încât să nu ajungem noi mai târziu să căutăm bani să suplimentăm acele diferenţe sau ca botoşănenii să plătească sume în plus. Nu este o problemă uşoară şi sper să găsim o rezolvare", a spus primarul Ovidiu Portariuc.

Edilul spune că cei de la Consiliul Judeţean ar trebuie să dea explicaţii de ce nu s-a organizat până acum licitaţie pentru depozitul de la Stăuceni.

“Nu este responsabilitatea noastră de a gestiona această problemă în judeţ. Noi încercăm să ajutăm un Consiliu Judeţean aflat acum într-o situaţie extrem de dificilă, într-un blocaj în întreg judeţul. Nu este responsabilitatea noastră că s-a întârziat nepermis de mult licitaţia de la depozitul de la Stăuceni, din câte ştiu în urmă cu aproximativ două luni trebiuau să lanseze licitaţia. La ora aceasta trebuia să funcţioneze depozitul de la Stăuceni şi atunci nu am mai fi discutat o asemene aproblemă. Primarii sunt disperaţi şi ameninţă că vin cu maşinile în faţa CJ. Aceasta este situaţia. Suntem într-un plin scandal al gunoiului, negestionat corect de Consiliul Judeţean", a mai afirmat Portariuc.

Consilierul local Mihai Tincu a cerut ca la întâlnirea de luni să fie prezent şi Florin Ţurcanu, preşedintele Consiliului Judeţean, primarul spunând că îi va trimite acestuia o invitaţie în acest sens.

“Este vorba şi de posibilitatea să se blocheze judeţul din punct de vedere al gestionării depozitării gunoaielor. Să îl invitaţi pentru luni, la această şedinţă, pentru că este obligaţia dumnealui, el a fost ales şi de noi, pe preşedintele Consiliului Judeţean şi să vină cu oameni de specialitate care să ne explice ce se întâmplă şi ce termen şi ce viziune au dumnealor vizavi de rezolvarea acestei probleme. Este o chestiune care pândeşte securitatea acestui oraş şi a judeţului", a fost poziţia consilierul PSD.

Pe de altă parte, viceprimarul Cătălina Lupaşcu a precizat problema deşeurilor că nu este problema Consiliului Judeţean.

“Cum poate Consiliul Judeţean să plătească gunoiul pentru municipiul Botoşani? Nu este o problemă a Consiliului Judeţean. Aţi deturnat un pic sensul întâlnirilor dvs. cu primarii. E o problemă a municipiului Botoşani pentru că noi avem la ora actuală groapă provizorie care poate primi deşeuri din judeţ, e o problemă a fiecărui UAT de la care se ridică aceste deşeuri. Şi se intenţionează a se duce la groapa de la noi şi este o problemă a CJ în ceea ce priveşte parcurgerea procedurilor pentru a fi dată spre administrare groapa de la Stăuceni. Dar vă rog atunci când vă expuneţi în spaţiul public spuneţi că de fapt problema este de o asemenea manieră în sensul în care şi primarii au responsabilitatea de a plăti taxa de relocare la momentul la care va fi şi primăria municipiului Botoşani e posibil să subvenţionăm această taxă, dacă va fi nevoie, pentru populaţia municipiului Botoşani, iar CJ are obligaţia de a parcurge procedurile cu privire la gropa de la Stăuceni", a spus viceprimarul în intervenţia sa.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

astăzi, 20:13
49

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

astăzi, 19:43
142

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

astăzi, 19:17
81

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...