Der Freitag: Urmatorul conflict separatist al Europei, pe cale sa izbucneasca in Romania

Der Freitag: Urmatorul conflict separatist al Europei, pe cale sa izbucneasca in Romania
Jurnalistii straini atrag atentia ca urmatorul conflict separatist al Europei este pe cale sa izbucneasca in Romania, unde "o enclava maghiara pare a fi pe punctul de a obtine autonomia".

Anul 2014 nu este numai anul alegerilor europene, ci si al conflictelor, de la separatismul din Crimeea si Gagauzia pana la perturbarile interne din Bosnia si Belgia, se arata intr-o analiza a publicatiei germane Der Freitag.

La toate acestea se adauga referendumurile pentru independenta din Scotia si Catalonia, sa nu mai vorbim de tensiunile tot mai mari dintre Republica Moldova si regiunea separatista Transnistria, continua jurnalistul Martin Leidenfrost de origine austriaca.

"Daca ar fi sa ma intrebati pe mine unde in Europa va urma episodul urmator, atunci ma voi indrepta catre Tinutul Secuiesc. Regiunea cu majoritatea locuitorilor vorbitori de limba maghiara aflata in centrul Romaniei cere autonomie", a precizat acesta.

Ziarul german a amintit si despre scandalul steagurilor secuiesti, cand autoritatile locale din Tinutul Secuiesc au fost puse sa dea jos drapelurile maghiare arborate pe cladiri.

Leidenfrost sugereaza apoi ca gestul unui post de televiziune de a intra in Cartea Recordurilor cu cel mai mare tricolor din lume a venit ca un raspuns la semnele de independenta pe care le manifestatau maghiarii din Transilvania.

Autorul articolului sustine ca Tinutul Secuiesc ar urma sa se rupa, astfel, de Romania, in contextul tensiunilor din Ucraina. Dupa ce Rusia a anexat Crimeea, acum mai multe regiuni din sud-estul Ucrainei vor sa isi declare independenta. Mai mult autoritatile de la Tiraspol au devenit din ce in ce mai vocale in ultimele zile in ceea ce priveste unirea Transnistriei cu Rusia. (Ziare.com)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Vești sumbre pentru bugetari: din ianuarie anul viitor revine impozitarea progresivă!

Luni, 18 Martie 2024
277

Salariile bugetarilor ar putea îngheța pentru a reduce cheltuielile. Mai mult, anunță Marcel Boloș, ministrul de finanțe, impozitarea progresivă ar putea fi implementată în Rom&acir...

Mama lui Ayan, mesaj emoționant către comunitate: ”Este pentru prima dată când mă mândresc ca sunt româncă!”

Luni, 18 Martie 2024
5317

Ayan locuia la Tudora, cu bunicii, iar părinții munceau în Londra. Duminică, o veste cruntă i-a năucit: copilul lor nu era de găsit.Au urmat mai bine de 24 de ore de căutări, cu o mo...

Patru tineri din Botoșani, deținători de droguri, depistați și sancționați de jandarmi!

Luni, 18 Martie 2024
208

La finalul săptămânii trecute, în urma acțiunilor executate de jandarmii botoșăneni împreună cu Serviciul Județean de Combatere a Criminalității Organizate Botoșani î...