Momente încărcate de emoție, o campionă din Botoșani a primit Colanul de Aur: ”Este ultima mea medalie!” (Foto)

Colanul de Aur reprezintă cea mai înaltă distincţie a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, conferită pentru întreaga carieră.

Distincția i-a fost oferită Doinei Melinte de către Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, și de marea campioană Nadia Comăneci.

Fosta atletă Doina Melinte are în palmares 13 medalii câştigate la marile competiţii în probele de 800 şi 1500 m, dintre care două medalii olimpice - aur şi argint, trei medalii la Campionatele Mondiale - 2 aur şi 1 bronz şi opt la Europene - 5 aur, 1 argint, 2 bronz.

Mai mult, Doina Melinte a fost prima sportivă din istoria atletismului românesc care a reuşit să câştige două medalii la aceeaşi ediţie a Jocurilor Olimpice - aur şi argint la Los Angeles 1984.



Doina Ofelia Melinte (Beşliu înainte de căsătoria cu antrenorul Dorin Melinte), una dintre marile personalităţi ale atletismului românesc, s-a născut la 27 decembrie 1956, în localitatea Hudeşti, judeţul Botoşani.

În perioada în care era elevă în şcoala primară a făcut gimnastică, apoi şi-a dorit să devină balerină. A urmat cursurile liceale în Bistriţa, unde a început să practice handbalul. A absolvit, în 1976, Liceul Economic Cooperatist Bistriţa, specializarea Contabilitate, Merceologie. Cariera sa în atletism a început abia după ce a câştigat un cros în oraş şi a fost remarcată de antrenorul Ioan Zanca. În scurt timp au început să apară rezultatele pe distanţele de 400, 800 şi 1.500 m. A absolvit Institutul de Învăţământ Superior Suceava, Facultatea de Învăţământ Tehnic şi Pedagogic - secţia educaţie fizică şi sport (1979) - unde a fost îndrumată de antrenorul Dorin Melinte, ridicându-şi în această perioadă nivelul performanţei, iar după absolvirea facultăţii a fost cooptată în lotul naţional de atletism al României. În 1983 a absolvit Şcoala de Antrenori, devenind antrenor categoria I atletism, iar în 1993 a devenit licenţiată a Academiei Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti, specializarea Educaţie fizică, direcţia de aprofundare atletism.

Deţinătoare a patru recorduri mondiale la 1500 m şi o milă, dintre care unul a rezistat 26 de ani, Doina Melinte a avut o carieră remarcabilă și în administrația sportivă. A fost omul care a condus sportul în județul Bacău și a ajuns apoi secretar de stat la Ministerul Sportului, președintele Autorității Nationale pentru Sport și Tineret și vicepreședinte al Agentiei Nationale Antidoping. A fost și vicepreședinte al Federației Române de Atletism, iar în ultimele două mandate membru în Comitetul Executiv COSR.



Surprinsă de gestul COSR, Doina Melinte a spus: ”Aceasta este ultima mea medalie şi voi ţine la ea foarte mult. Activitatea mea sportivă s-a terminat de 31 de ani şi sper că nu am dezamăgit felul în care mi-am dus-o până la capăt. Am continuat de atunci în diferite funcţii în cadrul unor instituţii pentru că mi-am dorit să ofer sportului ceea ce mi-a dăruit. Nu am ţinut în mod special cu atletismul, disciplina mea preferată, am ţinut cu toate sporturile".

Doina Melinte a încheiat spunând că speră ca la următoarea ediţie a Jocurilor, programată la Los Angeles în 2028, sportivii români să cucerească cel puţin jumătate din cele 53 de medalii câştigate de România la Los Angeles 1984 (cele mai multe din istoria participării României la JO).

Întoarcerea pe meleagurile natale o emoționează de fiecare dată. "Când a murit mama au venit foarte mulți prieteni, sportivi, antrenori, colegi, toți au spus: Ai crescut într-un rai. Astăzi nu mai am pe nimeni aici. Dar e copilăria mea. Cu iernile, cu toate anotimpurile atât de frumoase. Nu mi-a lipsit nimic. Părinții meu au copilărit aici, aici au fost bunicii mei", spunea cu lacrimă în privire marea sportivă, în cadrul Întâlnirilor Nordului de la Darabani.




 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un botoșănean agresiv cu propria mamă, reținut de polițiști pentru încălcarea ordinului de protecție!

astăzi, 20:10

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta, în cursul zilei de marți, 17 septembrie a.c., a încălcat obligațiile impuse prin ordinul de protecție emis de o ...

Produse susceptibile a fi contrafăcute, confiscate de polițiști în Botoșani și alte două localități!

astăzi, 19:10

Imobilele aparțineau unor persoane din Botoșani, Dorohoi și Șendriceni, bănuite de comiterea infracțiunii de punerea în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau simil...

Spectacolul „Piese de rezistență” se joacă în acest sfârșit de săptămână la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani

astăzi, 18:22

Regia artistică: Andrei Măjeri Scenografia: Șteff Chelaru Coregrafia: Victoria Bucun Sound design: Adrian Piciorea Video design: Andrei Cozlac Corepetitor: Incze Katalin Asistent ...