Bilanț dureros pentru CSM Botoșani: riscă să se deființeze, după un an marcat de performanțe. „În teren, mă detașez de chiria de acasă”

Bilanț dureros pentru CSM Botoșani: riscă să se deființeze, după un an marcat de performanțe. „În teren, mă detașez de chiria de acasă”

Finele acestui an aduce cu sine și ora bilanțului pentru echipa de handbal masculin a județului. 2019 a reprezentat un an prosper pentru CSM Botoșani, membrii săi marcând rezultate notabile pentru evoluția sportului local. Cu toate acestea, echipa se află, în aceste momente, în impas, riscând să se desființeze. Contractul încheiat cu municipalitatea și-a depășit termenul, iar finanțarea din bugetul local, principala sursă de venit a clubului, a fost, ca atare, retrasă. Conducerea întâmpină dificultăți majore până și la plata salariilor, restanțe acumulându-se în rândul tuturor jucătorilor și antrenorilor.

În acest an, CSM Botoșani a pornit la drum în luna iulie, când reprezentanții săi au anunțat că în echipă s-a alăturat antrenorul Radu Roșu. Acesta s-a repatriat, ulterior, cu întreaga familie din Italia, stabilindu-se în municipiul-reședință de județ cu chirie. Au urmat apoi cele trei transferuri de marcă: Florin Ciubotariu, Bogdan Șoldănescu și Cristian Adomnicăi, în jurul cărora au evoluat jucători perseverenți.

„Am creat un grup puternic. Nu am avut în minte decât crearea unei echipe puternice, fără însă să stabilim obiective foarte îndrăznețe, pentru a evita presiunea și a reuși să închegăm un lot omogen. Este adevărat că ideea proiectului era aceea de a crea în jurul proiectului o cât mai mare emulație, pentru a putea ulterior să aducem cât mai mult spectatori la sală și să punem bazele unei pepiniere

, spune Cătălin Stoleru, președintele CSM Botoșani.

Printre cele mai importante succese ale echipei, se numără aducerea echipei Steaua București la Botoșani, care s-a dovedit a fi un meci gustat de către botoșăneni, aproximativ 800 de spectatori fiind prezenți la confruntarea celor două loturi. Încă din prima etapă, CSM s-a instalat ca lider al Diviziei A, alături de CSU Suceava. În campionat, a reușit șase victorii clare, un meci egal și doar o înfrângere, cea din urmă fiind stabilită în meciul cu CSU Suceava.

În Cupa României, CSM Botoșani a reușit un rezultat istoric, calificându-ne până în sferturile competiției. Jucătorii botoșăneni au fost eliminați de deținătoarea trofeului: Politehnica Timișoara, într-o confruntare care a adus la Sala Polivalentă peste 1000 de suporteriai lotului local. Mai mult decât atât, clubul sportiv a înființat o școală dedicată instruirii copiilor cu înclinație spre handbal masculin, prima de această anvergură din istoria sportului botoșănean.


 

„Nu sunt singurele rezultate cu care ne mândrim, ci și crearea unei școli de handbal, cu emulația creată în jurul handbalului, reușind să înscriem în rândurile sale peste 80 de copii și cu un potențial foarte mare de dezvoltare. Apoi amintim convocarea tânărului nostru jucător Claudiu Lazurcă la lotul național de tineret, precum și evoluțiile jucătorilor Florin Mihăescu, de 20 de ani, Vamanu Ionuț, de 19 ani, Cosmin Bidașcă, Adelin Berechea, Răzvan Lesniuc, Rareș Ionuț Răileanu, de 16 ani, care ne dau speranțe că din spate vin jucători ce pot aduce performanțe echipei noastre. Performanțele realizate dovedesc că s-a muncit bine, culminând cu promovarea în Liga Zimbrilor”

, rezumă Cătălin Stoleru.

„Riscăm să ne desființăm”

Clubul „Magnum” s-a bucurat de susținere din partea Consiliului Local și a Primăriei Municipiului Botoșani, din partea Consiliul Județean Botoșani și a câtorva parteneri privați. Însă contractul încheiat cu municipalitatea și-a depășit termenul de valabilitate, iar finanțarea, în valoare de 270.000 de lei, a fost retrasă. Președintele lotului a încercat, în urmă cu câteva luni, să evite plafonarea într-o astfel de situație, însă fie întârzia rectificarea bugetară la nivel central, fie întârzia rectificarea bugetului local, astfel că planurile de semnare a unui nou contract au fost amânate. Conform conducerii lotului, durează undeva la trei luni parcurgerea tuturor demersurilor legale, pentru obținerea unei noi contractări, până atunci speranța rămânând în sponsorizările private.

„Doresc să trag un semnal de alarmă, pe această cale. Întrucât contractele de finanțare au expirat, nu avem resurse pentru a continua returul de campionat și a ne îndeplini obiectivele de performanță. De aceea, propunerile înaintate oficialităților așteaptă un răspuns, pentru a ține pasul cu celelalte orașe care promovează și finanțează handbalul, cum sunt Suceava, Vaslui, Bacău, Focșani, care au alocat peste 20 de milioane de lei handbalului și cu care am dovedit că putem să ne măsurăm forțele”

, a subliniat Cătălin Stoleru, adăugând că, în lipsa unui sprijin financiar din exterior, CSM Botoșani se află în fața problemei desființării.

Ultima plată a jucătorilor și antrenorilor a fost efectuată în luna septembrie, astfel că nu doar deplasările, care implică anumite costuri, nu pot fi acoperite, ci nici traiul membrilor clubului nu poate fi asigurat.

De exemplu, antrenorul Radu Roșu a fost notificat să părăsească locuința închiriată în Botoșani, împreună cu familia, fiind restant la plata acesteia, în lipsa salariului. Cu toate acestea, tehnicianul își continuă munca și speră într-o salvare, menționând că dificultățile financiare sunt date la o parte pe teren.

„Într-adevăr, întâmpinăm mari probleme. Riscăm să ne deființăm. Sperăm în continuare în bunăvoința oamenilor, în special a agenților economici, care au posibilitatea să susțină handbalul masculin din Botoșani, până la obținerea unor noi finanțări din partea municipalității. Rămân optimist. Când intru în sală, în teren, mă detașez de chiria de acasă, de faptul că nu știm cum putem acoperi cheltuielile de deplasare, de alte necazuri și nejunsuri. Și ca mine sunt mulți jucători. Da, s-au mai plâns câțiva dintre colegi, este firesc, pentru că toată lumea vrea să supraviețuiască. Însă pe teren ne amintim că facem asta din pasiune, nu pentru bani. Și ne continuăm eforturile, ne încurajăm, pentru că suntem ca o familie. Cei care au venit de la CSU Suceava nu ne-au reproșat nimic legat de banii care întârzie, chiar dacă acolo erau obișnuiți altfel, având buget de zece ori mai mare decât al nostru. Dar pasiunea rămâne pe primul loc. La fel și speranța”

, a concluzionat Radu Roșu, tehnician al CSM Botoșani.

Legislația permite finanțarea programelor sportive de utilitate publică, iar finațarea poate fi contractată pe o perioadă de mai mulți ani, fără a fi nevoie de publicare în Monitorul Oficial, însă autoritățile au privit, conform spuselor generale, cu precauție un proiect care nu a mai avut precedent în Botoșani. Totodată, nu există vreun regulament de finanțare multianuală a proiectelor sportive dezvoltate local, ceea ce poate complica mersul lucrurilor. Potrivit unor surse politice, CSM Botoșani a fost subiectul onor discuții interne atât în rândul social-democraților, cât și în rândul liberalilor, ambele tabere arătându-se deschise să rezolve problema condiționat: prin respingerea sprijinului venit din tabăra adversară de către conducerea echipei.