Și-a lăsat familia în Italia, ca să antreneze CSM Botoșani. Noul tehnician, un "atipic"

Și-a lăsat familia în Italia, ca să antreneze CSM Botoșani. Noul tehnician, un "atipic"

CSM Botoșani a prezentat, vineri, noul antrenor al lotului de seniori. Radu Roșu, prieten din copilărie cu președintele clubului local de handbal masculin, a venit în oraș după 20 de ani în care a antrenat echipe din Italia, acolo unde și-a lăsat familia pentru un un start nou în carieră.

A plecat de lângă familie, pentru a antrena la Botoșani

Roșu s-a născut în Bicaz, unde a urmat același liceu sportiv pe care l-a absolvit și Cătălin Stoleru, președintele CSM Botoșani. Cei doi erau, pe atunci, jucători în ehipa școlii, ca astăzi, după mai bine de 30 de ani, să fie parteneri în coordonarea lotului botoșănean de handbal masculin.

Noul antrenor al seniorilor a fost tehnician al lotului Lazio, renumit în Italia. Cu toate că avea o carieră reușită în peninsula mediteranenană, Radu Roșu a hotărât să stea departe de familia sa, pentru a-i da o mână de ajutor amicului din copilărie. Decizia, spune el, a fost una dificilă.

"Am fost un Italia 20 de ani, unde am antrenat seria Lazzio, iar acum am venit să fac treabă la Botoșani. N-a fost ușor să iau această decizie, dar pasiunea a primat, până la urmă. Domnul Stoleru a propus un proiect care mi s-a părut extraordinar și am luat propunerea ca pe o provocare. Îmi plac sfidele, bătăliile. A contat mult și prietenia dintre mine și Cătălin [n.r.: Stoleru]. Ca să vii din Italia, după atâția ani, și să începi o viață nouă, stând departe de familie, nu e deloc simplu. Au fost mai multe puncte care m-au determinat să vin aici, dar în primul rând e vorba despre încrederea pe care i-o pot acorda președintelui. Mi-am lăsat familia pentru această echipă, deci am o țintă pe măsură. Idealul meu să aducem lotul între primele trei din România și să prindem turneul final. Iar cu jucătorii pe care îi am deja, cred că vom reuși",  a declarat Radu Roșu, noul antrenor al echipei.

Tehnică și tactică toată lume știe, dar numai un antrenor adevărat ajunge la suflet
Radu Roșu susține că are un stil atipic de a antrena, dar care pare a fi mai eficient. Întrebat în ce constă această ieșire din tipar, tehnicianul a răspuns că, inspirat de antreorul său din copilărie, va îmbina prietenia din afara terenului cu ceea ce se exersează pe teren pentru pregătirea echipei. Mai exact, preluând modelul omului care, întâi de toate, i-a fost ca un tată, Roșu va încerca să fie aproape de fiecare jucător inclusiv în afara jocului.
 
"Am luat legătura cu majoritatea membrilor echipei, față în față sau, cu cine nu am reușit, telefonic. Multora le-a plăcut stilul meu atipic de a propune antrenamente. Chiar dacă am 50 de ani, am un antrenament de modă nouă. În sensul că eu combin tehnica și strategia cu apropierea ca de la om la om. Voi fi ca un tată pentru un copil, dar și prieten cu fiecare membru. Voi fi antrenor, dar relația va fi ca un parteneriat. Nu le impun niște reguli stricte, comuniste, sunt democrat în gândire.
 
Antrenorul meu și al lui Cătălin mi-a fost ca un tată. Tehnică și tactică toată lumea știe. Dar să ajungă la sufletul jucătorului, numai un antrenor adevărat poate. Asta a făcut antrenorul meu de atunci. Iar acum, asta încerc să fac și eu. El mi-a fost aproape în momentele cele mai grele, iar eu, ca recunoștință, am luptat la sânge când a fost vorba de joc", explică Radu Roșu.
 
Școala formează intelecte, terenul formează caractere
 
Noul antrenoral CSM a dezvăluit că, în Italia, a fost voluntar în domeniul protecției civile și că se gândește să adereze, în aceeași postură, în corpul ISU Botoșani. De altfel, acesta mărturisește că cea mai frumoasă amintire și, totodată, cel mai mare succes al său, este momentul în care o echipă de copii provenind din medii marginalizate a devenit vicecampioană la categoria Juniori, după doi ani în care el i-a antrenat pe micii handbaliști. 
 
De asemenea, Roșu a trecut în revistă și diferențele dintre postura de antrenor de juniori și cea de antrenor de seniori, pe care le-a experimentat.
 
"Poate pare puțin, dar, pentru mine, un mare succes am avut atunci când am luat o echipă de copilași, care nu jucaseră niciodată, într-un oraș în care nu a fost handbal niciodată. În al doilea an, am ajuns, cu acei copii, care provin dintr-un mediu defavorizat, vicecampioani naționali, în Italia. Aveau calități fizice foarte bune, eu doar am reușit să îi atrag. 
 
Diferențele sunt numeroase între a antrena un senior și a antrena un junior. Seniorul știe deja ce are de făcut, are scopuri clare, dar e mai greu să faci o echipă condensată de seniori, pentru că personalitățile lor sunt formate și sunt diferite. Tehnic, e mai ușor, dar e mai greu să le fii inspirație. Iar în momentul în care nu reușești să faci echipă, e momentul să te duci. Cu Florin Ciubotariu, care va coordona juniorii, voi fi în contact pe cât posibil, îi voi sta la dispoziție cu tot ce pot. Școala formează intelecte, iar pe teren, în orice sport, se formează caractere", subliniază tehnicianul.
 
Va avea mână liberă
 
Președintele clubului botoșănean de handbal, Cătălin Stoleru, a precizat că are deplină încredere în capacitățile prietenului său: Așteptările de la noul antrenor nu sunt mari, pentru că eu deja îl cunosc că om și știu că va duce echipa acolo unde trebuie. Am deplină încredere în el, va avea mână liberă la echipă.  
 
În premieră, la Botoșani este înființat un lot de juniori pentru handbal masculin
 
Trialul de selecție a potențialilor jucători este dublat de cel al iubitorilor acestui sport cu vârste între 7 și 14 ani, începând de anul acesta. Antrenor le va fi Florin Ciubotariu, cunoscut șa nivel național pentru performanțele sale. Radu Roșu, care va antrena seniorii, spune că îl va ajuta cu tot ce poate, la cea mai mică nevoie, și că, împreună, vor da forță lotului per ansamblu.
 
"Discuții au fost și anul trecut, însă nu am avut antrenorul potrivit. Ideea a fost a lui Florin Ciubotariu mi-a propus să facem și o secție de copii, iar noi normal că am fost de acord, pentru că aveam deja de gând. Am primit deja în jur de 20 de solicitări de la copii, iar noi sperăm sa creem o emulație în jurul echipei. Să îi luăm pe copii din fața calculatorului și să îi ducem pe teren", spune Cătălin Stoleru, președintele Clubului Magnum.
 
Principalele cerințe pe care toți candidații trebuie să le îndeplinească sunt reședința în Botoșani și prezența unor aptitudini. 
 
"În linii mari, programul va fi încărcat. Începem de la 1 august cu o pregătite, apoi vom avea doua cantonamente, în care ne vom cunoaște și omogeniza echipa, vom avea trial de selecție, pentru că, în viziunea mea, toată lumea trebuie să aibă o șansă. Primul criteriu de selecție este domiciliul. Toți candidații trebuie să fie din Botoșani, că să îi am aici și să se poată dedica 100% antrenamentului, nu să se obosească prin navete. Vor fi probe care vor stabili calitatea fizică a celor care vin, tactica lor. Mie îmi place să lucrez cu tineri, dar într-un ambient de seriozitate și disciplină", a adăugat Radu Roșu.
 
Concluzia președintelui
 
"Noi suntem un proiect atipic. Am început cu foarte puțini bani și cu foarte mult entuziasm. Am fost priviți, prin țară, ca amatori, la început. Ceilalți nu știau că la Botoșani se poate face handbal de performanță. Cu timpul, toată lumea a privit echipa noastră ca pe o provocare, iar toate proiectele noaste au fost îmbrățișate. Anul acesta va fi încununat de foarte multe evenimente. Avem jucători de ligă națională, de cupe europene și cred că vom construi o premieră plăcută la Botoșani", a încheiat Cătălin Stoleru.
 
 

 

Spune-ne opinia ta