Veteranii de război sărbătoriți la Botoșani. „Le păstrăm stima și respectul cuvenit!” (foto, video)

Ziua Veteranilor de Război, marcată anual pe 29 aprilie, a fost sărbătorită și la Botoșani la Monumentul Eroilor din Cel de-al Doilea Război Mondial.

Activitatea a început la ora 10:00 cu întâmpinarea primarului municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, alături de comandantul Garnizoanei, care au salutat Drapelul de luptă, ulterior ocupându-și locul stabilit.

S-a intonat Imnul Național al României, s-a oficiat serviciul religios de către un sobor de preoți în frunte cu Protopopul Petru Fercal.

La manifestări au participat și doi veterani de război din Botoșani, care vor împlini 99, respectiv 100 de ani în lunile următoare. Aceștia au primit diplome de recunoștință din partea Asociației Naționale a Veteranilor de Război din MapN – Filiala Botoșani.

 


„S-a stabilit ca semn de înaltă cinstire și ca tradiție a înaltului decret regal elaborat de primul monah al României, regele Carol I, la data de 29 aprilie 1902 prin care s-a precizat că se acordă titlul de veteran de război tuturor ostașilor care au luptat în Războiul de Independență al României în anul 1877 (...) Grație Hotărârii de Guvern nr. 1222 din octombrie 2007 s-a înființat în România Ziua Veteranilor de Război care se desfășoară la 29 aprilie. Această zi a devenit sărbătoare de cuget și simțire față de cei care în tinerețe, în deplină forță creatoare au răspuns fără zăbavă chemării patriei în vremuri de mari cumpene cum au fost cele două conflagrații mondiale. Față de veteranii de război care au participat la cel de-al doilea război mondial și care supraviețuiesc astăzi le păstrăm stima și respectul cuvenit”, a declarat colonel în retragere Gheorghe Jalbă, președintele „Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război” din MApN - Filiala Botoşani.

Au mai participat prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă, vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) din Botoșani, Dorin Birta, politicieni și oficialități din Botoșani.

Au fost depuse coroane și jerbe de flori în acordurile Imnului Eroilor, iar la final a avut loc realizarea dispozitivului de defilare şi defilarea detaşamentului de onoare.


Titlul de veteran de război a fost recunoscut pentru prima dată la 29 aprilie 1902. Prin Decretul din 1902, participanții la Războiul de Independență au fost declarați veterani, asigurându-li-se, pe lângă acest binemeritat și onorant statut, mijloace pentru un trai decent și înlesniri pe măsura curajului și a sacrificiilor probate pe câmpul de luptă.

 

 

 

 












 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Tot mai mulți tineri ajung la spital, stilul de viață și mâncarea sunt inamicii. Medic: „Apelăm la vicii să ne liniștim” (Video)

Friday, 4 July 2025

Medicul Cristina Luchian, specialist în neurologie în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani, a explicat faptul că foarte mulți tineri ajung la sp...

Boala fără leac, a afectat peste 400 de botoșăneni. Medic: „Mă mai fac bine?” (Video)

Friday, 4 July 2025

Boala Parkinson afectează cam 1% din populația mondială, ceea ce reprezintă o prezență destul de însemnată ca patologie. Medicii din Botoșani susțin că, în 2024, au fost consulta...

Terapii inovative ajunse la Botoșani pentru o categorie de pacienți pentru care nu se găsește leac! (Video)

Wednesday, 2 July 2025

La Botoșani au început să ajungă, din acest an, terapii inovative pentru bolnavii de Parkinson. Specialiștii susțin că pentru această boală nu există tratament curativ, însă exis...