Ea este cea mai păzită plantă din Botoșani, specia se află pe Lista roșie IUCN! (Foto)

Lista roșie a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN), creată în 1964, reprezintă inventarul cel mai complet al stării de conservare a speciilor de animale și plante, fiind cel mai bun indicator al stării biodiversității mondiale.

Ea este cea mai păzită plantă din Botoșani, specia se află pe Lista roșie IUCN! (Foto)

   Foto: Arii Naturale Protejate Botoșani

Papucul Doamnei (Cypripedium calceolus) este o orhidee sălbatică, extrem de rară la nivel european și protejată în România începând cu anul 1938.

Specie aproape amenințată cu dispariția, Papucul Doamnei se află pe Lista roșie IUCN (Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii).

În România, delicata orhidee sălbatică este în declin accentuat pe întreg arealul de distribuţie geografică.

Poate fi întâlnită în păduri sau la marginea acestora, pe soluri cu umiditate medie, calcaroase.



Potrivit specialiștilor de la Arii Naturale Protejate Botoșani, ”reproducerea este entomofilă (polenizarea încrucişată), vegetativă (tuberculi) sau generativă (prin seminţe, dar la germinarea seminţelor este nevoie de prezenţa unor specii de fungi)”.

Floarea are o înălțime de până la 80 de centimetri, frunze late, ovale și flori mari la care petala inferioară este transformată într-un fel de „vas” de culoare galben intens, iar cele laterale şi cea superioară sunt mai înguste şi de culoare roșu închis sau brună. Înflorește în poienile din păduri din zonele de deal și munte, în zone cu multă umiditate.

Alterarea şi distrugerea habitatelor au ca rezultat imediat afectarea directă a reproducerii acestor plante.

Alți factori care afectează specia sunt pășunatul (deteriorează frunzele lăstarilor), defrişările care conduc la modificarea regimului hidric prin drenări, dar și turismul necontrolat şi colectarea plantei.

La nivel european, specia este protejată prin Directiva 92/43/EEC privind conservarea habitatelor naturale și a florei și faunei: Anexa II (specii de plante și animale de interes comunitar a căror conservare necesită desemnarea unor arii speciale de conservare) și Anexa IV (specii de plante și animale de interes comunitar care necesită o protecție strictă), transpusă în legislația națională prin O.U.G. nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, cu modificările și completările ulterioare.

”Observațiile și fotografiile sunt realizate de personalul ANANP-ST Botoșani dintr-un punct fix, de la o distanță de siguranță, astfel încât să nu deterioreze habitatul speciei”, dau asigurări specialiștii de la ANANP – ST Botoșani.

Speciile rare de flori din România, ocrotite de lege, sunt:

-Laleaua pestriță (Fritillaria meleagris)

-Bujorul românesc (Paeonia Peregrina var. Romanica)

-Floarea de colț (Leontopodium alpinum)

-Papucul doamnei (Cypripedium calceolus)








 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Dreptul la secret bancar, protejat și după moarte! Decizie importantă a Înaltei Curți

astăzi, 10:06
35

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis luni, 20 mai, că moştenitorii titularului de cont care a încetat din viață au dreptul să obțină informații limitate cu privire la act...

50 de calculatoare vor ajunge la Botoșani, vezi cine sunt beneficiarii! (Foto)

astăzi, 09:43
51

În urma demarării primului apel derulat în perioada 15 Aprilie-12 Mai 2024, reprezentanții Ateliere Fără Frontiere anunță că în județul Botoșani vor ajunge 50 de calculatoar...

PSD: Programul „Școli de meserii” al lui Trufin, remarcat de presa națională (Video)

astăzi, 09:20
30

O soluție ce poate fi multiplicată la nivel național, nu doar în Botoșani, pentru păstrarea tinerilor în țară.Publicația națională Știripesurse.ro a remarcat programul &bdqu...