Luna plină din septembrie, cunoscută sub numele de Luna Recoltei, va răsări pe cer în ziua de 29, adică vineri. Este cea de-a patra superlună consecutivă din anul 2023, dar și ultima superlună din acest an.
Acestei luni i se va alătura pe cer și o paradă de planete, inclusiv cele mai mari lumi ale sistemului solar, Jupiter și Saturn, precum și cea mai mică, adică Mercur. În urma lunii pline, care va fi situată în constelația Peștilor, fața lunară se va retrage și va fi un proces pe care astronomii îl numesc „scădere”.
După aceea, satelitul natural al Pământului se va îndrepta către următoarea sa fază intrigantă, transformându-se într-o lună nouă complet întunecată pe data de 14 octombrie 2023, care va marca începutul unui nou ciclu lunar, scrie spynews.ro.
Termenul „superlună” se referă la lunile pline care au loc în perioada în care Luna este cel mai aproape de Pământ pe orbita sa, o abordare numită perigeu. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că orbita Lunii în jurul Pământului este o elipsă și nu un cerc perfect, ceea ce înseamnă că există momente în care cade mai departe de planeta noastră și momente în care se apropie de planeta noastră.
Ce vor putea să vadă oamenii pe cer în zilele următoare
Prima planetă care va vizita ultima superlună din anul 2023 sâmbătă, pe data de 30 septembrie, va fi Saturn. Această planetă specială va sta în constelația Vărsător în acea zi. Saturn și Jupiter vor răsări la ora 20:17 seara. De altfel, Jupiter va sta la stânga Lunii Recoltei în constelația Berbec.
Mercur va fi ultima planetă care va vizita Superluna din acest an și va fi cea mai greu de observat planetă. Sâmbătă, pe data de 30 septembrie, cea mai mică planetă a sistemului solar, Mercur, se va ridica pe cer în jurul orei 05:30 dimineața.
Mercur va fi pe cer cu luna plină cu puțin peste o oră înainte de apusul finalului superlună a anului.