O arie de poveste, cu habitate naturale de interes comunitar, specii aparte de faună și floră, se regăsește situată pe teritoriul a trei județe din Nord-Estul României, scriu reprezentanții Arii Naturale Protejate din Botoșani.
Este vorba despre situl de importanță comunitară Dealu Mare – Hârlău, cu o suprafață de 25.062,6 hectare. Aria se află pe teritoriul administrativ a trei județe, și anume Botoșani cu unitățile administrativ teritoriale Cristești, Vorona, Tudora, Corni, Curtești, Vlădeni, Flămânzi, Frumușica, Copălău și Coșula, județul Iași cu UAT-urile Sirețel, Hârlău, Deleni, Lespezi, și județul Suceava cu localitatea Dolhasca.
Potrivit sursei citate, peste 94% din suprafața ariei naturale protejate este ocupată de păduri și cuprinde mai multe habitate de interes comunitar. Acestea sunt pădurile aluviale Alnus Glutinoasa și Fraxinus excelsior, păduri mixte cu Quercus robur, Ulmus laevis, Fraxinus excelsior sau Fraxinus angustifolia, riverane marilor fluvii, Ulmenion minaris, păduri dacice de stejar și carpen, păduri tip Asperulo-Fagetum și stejăriș cu Galio-Carpinetum.
„Aceste habitate adăpostesc numeroase specii de floră și faună, din care unele necesită o protecție strictă, cum ar fi orhideea sălbatică papucul doamnei, amfibieni – buhaiul de baltă cu burta galbenă, insecte – fluturele buhă și fluturele roșu de mlaștină, reptile – broasca țestoasă europeană, mamifere – vidra și popândăul”, completează sursa citată.
(SURSA FOTO: Ocolul Silvic Flămânzi)