Imaginea, postată pe pagina de Facebook a grupului Botoşaniul de odinioară, prezintă și o serie de explicații. Astfel, aflăm că în mijloc este surprins generalul-locotenent Filip F. Zhmachenko - comandantul Armatei a 40-a și membru al consiliului militar al Frontului 2 Ucrainean. Alături de el se află generalul-locotenent al forțelor de tancuri I.Z. Susaykov, generalul-maior K.P. Kulik al Armatei a 40-a și încă un ofițer superior, neidentificat.
Cei patru se aflau în Piața Unirii / Piața Primăriei fostă I.G. Duca (Piața Revoluției astăzi), în fața Teatrului ”Mihai Eminescu”. Potrivit sursei citate, se spune că în subsolul acestei instituții și-au organizat comandamentul.
”Este incert pe unde au avut sovieticii instalate comandamentele de-a lungului timpului, știm de cel de la casa Bolfosu de lângă Biserica Sf. Gheorghe, deoarece avem fotografii, mai știm de unul de pe strada Armeană, cât și despre acesta din subsolul teatrului. Totuși, comandamentele erau separate, personalul militar al Frontului 2 Ucrainean a fost o perioadă scurtă de timp instalat în subsolul teatrului (probabil după bombardament s-au mutat pe strada Armeană), iar comandamentul orașului a funcționat în casa Bolfosu”, explică administratorii grupului Botoșaniul de odinioară.
În imagine se observă cum cei patru generali sovietici admirau Teatrul din Botoșani, încă întreg la momentul fotografierii.
”În acea seară fatidică de 7 aprilie 1944, câteva avioane (cel puțin 10, la câte daune au reușit să facă atâtor străzi) ale Luftwaffe ne-au bombardat orașul dintr-o parte într-alta, distrugându-ne principalele edificii de for public: Teatrul Mihai Eminescu cu acoperișul distrus aproape complet; Școala Marchian din apropierea teatrului, distrus pe jumătate, și iremediabil de reparat fiind apoi demolat; Spitalul Sf. Spiridon (ce a fost pe locația actuală a spitalul de copii) distrus aproape complet; Spitalul Militar (actual de contagioase) parțial afectat de schije; Gara - parțial afectată de schije ; Liceul Laurian - parțial afectat de suflu și schije etc.”, aflăm din aceeași sursă.
Fotografia ne mai oferă, însă, o serie de informații: ”putem observa cum arăta Piața Primăriei până la apariția Sediului Politico-Administrativ al județului Botoșani din 1971 proiectat de către soții arh. Porumbescu. În stânga avem Primăria cu noul corp în construcție (în spatele căciulii de blană a ofițerului sovietic), proiectat de către inginerul Mihai Goilav. În centru aveam strada Bașotă, în dreapta ascunsă de brazi aveam casa avocat Rohrlich Bernard (avocat dat afară din barou de către regimul fascist mareșal Antonescu). Fotografia a fost colorizată și procesată de către administratorul acestei pagini iar aceasta a fost realizată de fotograful militar sovietic Trahman, originalul fiind în arhiva Federației Ruse”, citim în încheierea postării de pe pagina Botoșaniul de odinioară.