Orașul Săveni s-a transformat în centrul folclorului și al tradițiilor populare (fotogalerie)

Orașul Săveni s-a transformat în centrul folclorului și al tradițiilor populare (fotogalerie)

Duminică, orașul Săveni a devenit centrul folclorului și al tradițiilor populare, fiind reunite în cadrul Festivalului Internațional de Folclor „Plaiuri Săvinene”, ansambluri din România, Republica Moldova și Ucraina.

Pe pietonalul din oraș au fost amenajate stand-uri, unde meșterii populari au expus obiecte de artizanat, accesorii și decorațiuni, ii și costume populare, obiecte din lemn cioplit, icoane, accesorii din piele, bijuterii și podoabe.

La începutul evenimentului preotul Constantin Macuc de la Protopopiatul din Săveni a susținut o slujbă de binecuvântare a ansamblurilor. După ora 14:30, pietonalul a devenit un adevărat podium de defilare, unde au fost prezentate costumele populare românești și internaționale.

Astfel, aproximativ 200 de artiști, ansambluri naționale și internaționale, au impresionat trecătorii prin costumele tradiționale specifice, dar și prin demonstrațiile de cântece și dans, sărbătorind diversitatea culturală a vorbitorilor de limba română și nu numai.

Evenimentul a fost organizat de către Asociația „Arlechino Moldova”, în parteneriat cu Centrul Național de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial din Republica Moldova şi Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiționale Româneşti din Cernăuți.

Au participat Ansamblul „Zorile Havârna", Ansamblul „Dor de Plaiuri Corlățene", Ansamblul „Unghenenii" din Republica Moldova, Grup Folcloric „Bogdana" din Suceava, Formația „Cusărenii" din Republica Moldova, Formația „Vatra Satului" din Republica Moldova, Ansamblul „Sărățeanca" din Republica Moldova, Ansamblul Folcoric „Altiţa" din Republica Moldova, Ansamblul „Mugurelul" din Pătrăuții de Sus - Ucraina, Formația vocal-folclorică „Perla" din Cernăuți, Grupul vocal Tărăncuța, Noua Sulița Ucraina, Ansamblul Folcoric „Pădureanca" din comuna Coşula.

Evenimentul s-a mutat de la ora 16:00 pe scena Casei de Cultură din Săveni, unde au fost prezentate cântece, portul și dansurile tradiționale, în funcție de fiecare regiune în parte.

Mai mult decât atât, au avut loc ateliere de creație inspirate din arta populară românească la care copiii au putut participa.
















Sursa foto: Asociația „Arlechino Moldova” 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sabina a plecat dimineață la școală, dar nu a mai ajuns acasă. Sunați la 112 dacă o vedeți!

astăzi, 21:42
162

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei minore de 13 ani, din sat Draxini, comuna Bălușeni.Fata a plecat de acasă marți dimineață, în jurul orei 7:00,...

Poliția în alertă: Copil de 13 ani dispărut, a plecat de acasă pe bicicletă, cu un ghiozdan în spate!

astăzi, 21:37
93

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unui minor de 13 ani, din satul și comuna Dersca.Marți, în jurul orei 14:00, Vlăduț a părăsit domiciliul, iar p&aci...

Transportatorii de mărfuri și persoane, luați la verificat de polițiști!

astăzi, 20:31
43

În perioada 13-20 mai 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat o acțiune pentru verificarea legalității transportului de mărfuri și persoane pe raza întregul...