Orașul Săveni s-a transformat în centrul folclorului și al tradițiilor populare (fotogalerie)

Duminică, orașul Săveni a devenit centrul folclorului și al tradițiilor populare, fiind reunite în cadrul Festivalului Internațional de Folclor „Plaiuri Săvinene”, ansambluri din România, Republica Moldova și Ucraina.

Pe pietonalul din oraș au fost amenajate stand-uri, unde meșterii populari au expus obiecte de artizanat, accesorii și decorațiuni, ii și costume populare, obiecte din lemn cioplit, icoane, accesorii din piele, bijuterii și podoabe.

La începutul evenimentului preotul Constantin Macuc de la Protopopiatul din Săveni a susținut o slujbă de binecuvântare a ansamblurilor. După ora 14:30, pietonalul a devenit un adevărat podium de defilare, unde au fost prezentate costumele populare românești și internaționale.

Astfel, aproximativ 200 de artiști, ansambluri naționale și internaționale, au impresionat trecătorii prin costumele tradiționale specifice, dar și prin demonstrațiile de cântece și dans, sărbătorind diversitatea culturală a vorbitorilor de limba română și nu numai.

Evenimentul a fost organizat de către Asociația „Arlechino Moldova”, în parteneriat cu Centrul Național de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial din Republica Moldova şi Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiționale Româneşti din Cernăuți.

Au participat Ansamblul „Zorile Havârna", Ansamblul „Dor de Plaiuri Corlățene", Ansamblul „Unghenenii" din Republica Moldova, Grup Folcloric „Bogdana" din Suceava, Formația „Cusărenii" din Republica Moldova, Formația „Vatra Satului" din Republica Moldova, Ansamblul „Sărățeanca" din Republica Moldova, Ansamblul Folcoric „Altiţa" din Republica Moldova, Ansamblul „Mugurelul" din Pătrăuții de Sus - Ucraina, Formația vocal-folclorică „Perla" din Cernăuți, Grupul vocal Tărăncuța, Noua Sulița Ucraina, Ansamblul Folcoric „Pădureanca" din comuna Coşula.

Evenimentul s-a mutat de la ora 16:00 pe scena Casei de Cultură din Săveni, unde au fost prezentate cântece, portul și dansurile tradiționale, în funcție de fiecare regiune în parte.

Mai mult decât atât, au avut loc ateliere de creație inspirate din arta populară românească la care copiii au putut participa.
















Sursa foto: Asociația „Arlechino Moldova” 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Momente de mândrie pentru învățământul botoșănean: Prof. Ioana Cristina Pașcău a câștigat trofeul „Profesorul Anului din mediul rural”!

astăzi, 20:32

Gala „Profesorul Anului din mediul rural” aduce în prim-plan și aplaudă eforturile și rezultatele oamenilor excepționali, care lucrează în învățământul din ...

Cel mai așteptat film de comedie românesc al anului, „Mentorii”, ajunge în avanpremieră la Botoșani!

astăzi, 19:50

Filmul are parte de două proiecții speciale care vor avea loc de la ora 17:30, la Happy Cinema și de la ora 19:00 la Cinema Unirea. Tot pe 28 februarie, „Mentorii”, primul lungmetraj pr...

Tot mai puține locuri de muncă pentru absolvenții de studii superioare: LISTA completă transmisă de AJOFM Botoșani!

astăzi, 19:10

Astfel, pe nivel de studii, 24 de locuri de muncă se adresează candidaților cu studii superioaare, în timp ce 433 sunt pentru cei cu studii medii. Pe nivel de calificare, calificații au l...