În timp ce mulți meșteri își expun la vânzare mărțișoarele create cu mare atenție, unii le pun la vânzare, însă cu un scop nobil: acela de a-i ajuta pe cei aflați în suferință. În fiecare an, la Târgul Mărțișorului de pe Pietonalul „Unirii” putem găsi tarabe ale unor asociații, ale unor școli și chiar grădinițe din Botoșani, prezența lor fiind motivată de o acțiune caritabilă.
Acesta a fost și motivul pentru care elevii și profesorii de la Liceul Tehnologic din Todireni participă de câteva ediții la Târgul Mărțișorului. Toți banii strânși în urma vânzării mărțișoarelor vor merge la bătrânii care au nevoie de iubire și la copiii cu dizabilități, abandonați de părinți la naștere.
„Nu este un motiv să ne lăudăm...”
Admirând tarabele amplasate pe Pietonalul „Unirii” în cadrul Târgului Mărțișorului, venind dinspre Muzeul Județean de Istorie, ne lovim de stand-ul unui liceu din județul Botoșani. Eleve îmbrăcate în straie populare, coordonatori „înarmați” cu voie bună, zâmbete și cuvinte frumoase, întâmpină trecătorii care se opresc să cumpere un mărțișor confecționat cu multă dragoste.
Elevii și profesorii, dar și apropiații acestora, de la Liceul Tehnologic din Todireni, au realizat mărțișoare tradiționale.
„În afară de dragoste și iubire cu care au fost lucrate aceste mărțișoare, botoșănenii vor găsi mărțișoare tradiționale lucrate de copii pe etamină, pe lemn. Noi am încercat să mergem pe tradiții. Respectându-le, noi am încercat să îi facem pe copii să înțeleagă faptul că un mărțișor chinezesc este mai puțin valoros decât un mărțișor românesc, tradițional, autentic, lucrat de copii cu dragoste”, a declarat pentru Știri.Botoșani.Ro Carmen Hermen, directorul Liceului Tehnologic din Todireni.
Scopul acestui proiect este unul caritabil, acela de a aduce zâmbete și bucurie în sufletele unor bătrâni internați în Azilul de Bătrâni din Sulița, dar și copiilor de la Centrul „Sfântul Spiridon”. Proiectul este intitulat „Mărțișor, dar din suflet românesc”.
„Bănuții pe care îi vom strânge din vânzarea mărțișoarelor nu vor merge în buzunarul nostru, ci vor merge către bătrânii de la Azilul din Sulița, vom cumpăra flori și bomboane. Așa facem în fiecare an și nu este un motiv să ne lăudăm, ci încercăm să fim un exemplu pentru ceilalți. Bătrânii sunt atât de încântați de prezența noastră, ei chiar ne așteaptă deja pentru că am creat o tradiție. Este cred că al patrulea, al cincilea an de când mergem și sigur așteaptă să ajungem. Ei sunt triști, au de toate acolo, doar că nu au dragoste. Depinde foarte multe de botoșănenii care vor fi prezenți la târg și vor veni să cumpere mărțișoare, pentru că dacă vor cumpăra de la noi cu siguranță noi vom încerca să le facem o bucurie copiilor de la Sfântul Spiridon”, a adăugat Carmen Hermen.
„Anul acesta am venit cu speranță”
Deschiderea Târgului Mărțișorului în acest an a venit cu soarele la purtător și cu o vreme deosebit de frumoasă în comparație cu anii anteriori când a plouat.
„Este a patra ediție de când suntem prezenți la târg, iar fetele chiar erau bucuroase de vremea de afară. Anul trecut am avut o experiență foarte grea. Cred că ningea sau ploua și nu prea era vreme de ieșit la mărțișoare pe Pietonal. Anul acesta am venit cu speranță că va fi mai bine și vom aduce bucurie celor care ne așteaptă să le facem și noi o bucurie”, a mai spus Carmen Hermen.
„Povestea vinde, nu noi”
Până să ajungă la Botoșani, pe Pietonal, în spatele „imaginii” principale se află o muncă titanică și o strategie bine pusă la punct.
„Ni se spunea să încercăm după-amiază când iese lumea de la serviciu, să vedem ce interval orar vom sta aici pe pietonal pentru că depinde și de acest lucru. Dimineața lumea este la serviciu, copiii sunt la școală, dar văd că lumea este bucuroasă și de povestea noastră, pentru că povestea vinde, nu noi. Noi avem lucruri de calitate, frumoase, lucrate de colegii mei, de mine personal, chiar și de nepoțica mea de șase ani (...) Copiilor de la Sfântul Spiridon care pe lângă faptul că nu au părinți, mai sunt și cu dizabilități”, a declarat directoarea din Todireni.
La această tarabă se spune că povestea vinde, nu cei pe care îi găsim dincolo de ea. Povestea mărțișoarelor, dar și a motivului din spatele organizării acestui proiect caritabil.
„Poate unii nu întreabă, dar le spunem noi, pentru că dacă nu le spunem și nu le explicăm atunci povestea nu există. Și fetele s-au îmbrăcat în costum tradițional, făcut de elevii de la Liceul din Todireni împreună cu maistrele. Ne-am gândit că din moment ce promovăm tradiția atunci trebuie să dovedim că suntem promotori ai costumului popular”, a completat directoarea.
„Atelierul făuritorilor de mărțișoare”
Coordonatorii spun că dacă mărțișoarele se vor vinde „ca pâinea caldă”, în atelier „spiridușii” vor lucra să creeze altele pentru ca oamenii să aibă ce cumpăra în cele trei zile în care vor fi prezenți la târg.
„Ne ajută și colegii care stau în oraș și au spus că vor fi prezenți la târg, deci de la ora 08:00 la 16:00 ne veți găsi la târg până pe 1 martie inclusiv. Dacă rămânem fără mărțișoare mai facem. Atelierul nostru se numește Atelierul făuritorilor de mărțișoare”, a conchis Carmen Hermen, director Liceul Tehnologic din Todireni.