La doi pași de oraș: Mănăstirea care unește Cerul cu Pământul! (Foto)

Dinspre pădure, toamna începe a-și trimite arămiul cald printre florile care îți agață privirea cu vreun roșu catifelat sau cu albul strălucitor. Mănăstirea nu are ziduri masive și nici gard împrejmuitor. Pelerinul pășește ca-ntr-un tărâm al tinereții fără bătrânețe și al vieții fără de moarte.

Mănăstirea Lebăda, deși aflată foarte aproape de orașul Botoșani, este și astăzi prea puțin cunoscută, cei care iau calea prin pădure fiind nu doar cunoscători ai locului, dar mai ales prieteni de suflet și de credință ai măicuțelor care trudesc aici.

La ieșirea din orașul Botoșani, pe lângă cartierul Lebăda, un drum la stânga te poartă o vreme pe lângă stufărișul bogat, înalt, până când ajungi în desișul pădurii. Drum de poveste, cu soarele strecurat prin frunzișul încă verde, ce duce până în poarta mănăstirii. Un fel de luminiș feeric, o oază de creștinătate care are în centru turla bisericii, ce pare că străpunge cerul.

Maicile trebăluiesc prin curtea curată, florile de toamnă se întrec în culori, un câine se strecoară sfios în căutarea oamenilor buni. Arhitectura echilibrată, un bun gust vizibil și o discreție aparte se simt în fiecare colților. Spiritul creștinismului, sporovăiala plăcută, deși abia auzită, liniștea care cuprinde până și depărtările, toate fac din Mănăstirea de lângă oraș un locaș al păcii.  

Mănăstirea ”Înălțarea Sfintei Cruci” - Lebăda a fost construită în anul 2000, de către un om de afaceri din Botoșani. În 2011, aici au ajuns două măicuțe de la Mănăstirea Guranda. Ridicată în stil maramureșean, copie a Mănăstirii Bârsana, Mănăstirea Lebăda a fost sfințită pe 14 septembrie 2011, fiind astăzi sub stăreția monahiei Doroteia Dulgheru, cea care a urmat-o pe blânda maică Filofteia Stâncă.

În preajma bisericii se mai află și o casă monahală care cuprinde corp de chilii și trapeză. ”Domnul Ionel Țâmpău a avut în viață încercări deosebite. În memoria celor dragi a dorit să zidească o biserică în oraș, dar pentru că nu a găsit teren a ridicat acest sfânt lăcaș, aflat la cinci kilometri de Botoșani”, explica în urmă cu ceva timp arhim. Ioan Harpa.

”Rostul unei sfinte mănăstiri este să se mântuiască cei din obște și prin rugăciunea lor să ajute și la mântuirea lumii. Mănăstirea este locul în care, încă de pe pământ, se arată în mod mai deplin decât în lume taina Împărăției Cerurilor, pe care suntem chemați să o dobândim pe deplin cu toții în Împărăția cea neînserată a Preasfintei Treimi”, le-a transmis Mitropolitul Moldovei și Bucovinei monahiilor de la Lebăda.



Monahia Doroteia Dulgheru a primit ascultarea de stareţă în urma retragerii monahiei Filofteia Stâncă, ajunsă la avea vreme la venerabila vârstă de 82 de ani.

Monahia Doroteia Dulgheru s-a născut în ziua de 2 august 1981, în comuna Băluşeni, Botoşani. A intrat în obştea Mănăstirii Guranda în 2001, iar din obştea Mănăstirii „Înălţarea Sfintei Cruci“ - Lebăda face parte chiar de la înfiinţarea ei. Fosta maică stareţă, Filofteia Stâncă, a închegat mica obşte a mănăstirii în iulie 2011.














 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

LA MULȚI ANI, Alexandrina Halic! ”Teatrul din Botoșani, o perioadă fericită din viața mea!”

Saturday, 9 November 2024

Născută pe 9 noiembrie 1941, a rămas până astăzi ”copilul etern al teatrului românesc”. Este actrița-poveste care pe scena de la Botoșani a fost Oana, din ”Apus de...

Crina Semciuc: ”Trăim într-o societate în care empatia e mai mult jucată”/ ”Datoria artei este să arate ce se întâmplă în societate!”

Friday, 8 November 2024

Cinefilii botoșăneni sunt așteptați duminică, 10 noiembrie, de la ora 17.00, la Cinema Unirea, la proiecția specială a fimului ”Trei kilometri până la capătul lumii”. Proiec...

Lecția unui fost judecător sau despre îmbrățișare pe înțelesul tuturor! (Foto)

Friday, 8 November 2024

Ce mai avem de îmbrățișat? Cât de importantă este îmbrățișarea la vremea ei? Din ce îmbrățișări trebuie să ne smulgem și ce ar mai trebui să îmbrățișăm ...