Efervescență culturală în orașul Săveni, pentru marcarea Micii Uniri (fotogalerie)

Efervescență culturală în orașul Săveni, pentru marcarea Micii Uniri (fotogalerie)

Orașul Săveni a realizat în mod simbolic ,,Mica Unire” la 163 de ani de la Unirea Principatelor Române din 1859, prin participarea la manifestări a tinerilor și cercetașilor din Moldova și Țara Românească.

An de an, români cu dragoste de neam și țară sărbătoresc în data de 24 ianuarie Unirea Principatelor Române din 1859, înfăptuită de domnitorul Alexandru Ioan Cuza.

Orașul Săveni a realizat în data de 24 ianuarie, a.c. „Mica Unire” la 163 de ani de la Unirea Principatelor Române din 1859, atât prin organizarea mai multor activități care să evidențieze importanța acestui eveniment istoric, cât și prin participarea la manifestări a cercetașilor din Moldova și Țara Românească.

„Anul acesta, la împlinirea a 163 de ani de la Unire Principatelor Române ce a avut loc în 1859, fiecare dintre noi trebuie să-și amintească și să cinstească  pe oamenii şi evenimentele ce au contribuit la împlinirea acestui „vis al românilor cu dragoste de neam și țară” aducând în atenția comunității rolul decisiv pe care l-a avut domnitorul Alexandru Ioan Cuza în realizarea Unirii celor două principate româneşti, Moldova şi Ţara Românească, fiind primul pas în crearea statului național unitar român”, a declarat domnul Relu Petru Tîrzioru, primar al orașului Săveni.

Manifestările din acest an au început cu intonarea imnului de stat în fața Primăriei orașului Săveni, alocuțiuni din partea reprezentanților administrației publice locale și a d-nei Pascal Luminița, profesor de istorie la Școala Gimnazială Nr.1, Săveni care a prezentat semnificația, contextul istoric și importanța acestei zile în istoria poporului român. Ceremoniile au continuat cu un marș al solidarității, încheiat la Casa de Cultură unde toți cei prezenți au participat la spectacolul „Mica Unire”.

Cu acest prilej au urcat pe scena Casei de cultură a orașului Săveni, elevi de la Liceul teoretic ,,Dr. Mihai Ciucă” și Școala Gimnazială Nr.1, Săveni, tineri și voluntari de la Asociația „Arlechin” și Centrul Județean de Voluntariat-filiala Săveni. În organizarea manifestărilor un aport deosebit l-au adus profesoarele Cristina Chiorescu, Angelica Maticiuc, Butnaru Ana, Cristina Crâșmaru, Florica Nechifor, Cucu Adina, Ștefănescu Marcela și d-ni prof. Tarnăuceanu Cosmin, băetu Ciprian. Călin Iulian Angel, viceprimar al orașului Săveni în discursul său a făcut referire la versurile pe care Victor Eftimiu le-a dedicat domnitorului în poezia ”Alexandru Ioan Cuza”: “Nu-i an să nu sărbătorim Unirea/ Ce ne-a umplut poporul de podoabe. Poporul tot îţi cântă pomenirea / Mărite, prea cinstite pârcălabe!”.

Publicul spectator a aplaudat la scenă deschisă membrii ansamblului folcloric „Floarea Soarelui” coordonat de coregraf, Laurențiu Cârligeanu și d-ul Sorin Luță, director a Centrului Cultural Săveni, pe tinerele vlăstare din grupul vocal „Crenguța de Busuioc” de la Asociația „Arlechin”, coordonat de d-na Carmen Cornaci, de asemenea aplauze au primit și grupul de muzică folk „Poesis”, coordonat de d-na prof. Felicia Napirca. 

La manifestări organizate în orașul Săveni au participat 100 de cercetașii, membri ai Organizației Naționale „Cercetașii României” prin centrul local „Cutezătorii” din județul Botoșani, coordonați de Sebastian Gheorghiu, Flavius Damean, Monica Aruxandei, Anamaria Hazaparu, Bianaca Ionel, Iuliana Damian, Liviu Andrușcă, Simon Marcu și centrul local „Aventura – Pitești” din județul Argeș, coordonat de Sebastian Stanciu, aceștia alături de tinerii și voluntarii prezenți au dansat „Hora neamului și poporului românesc”  în jurul „Stejarului Unirii” plantat în parcul din apropierea Casei de Cultură, astfel s-a realizat în mod simbolic „Mica Unire” la 163 de ani de la Unirea Principatelor Române din 1859, prin participarea la manifestări a cercetașilor din Moldova și Țara Românească.

(Comunicat de presă)





 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoșani - Dinamo 2-1! Meci nebun pe Stadionul Municipal

Marţi, 23 Aprilie 2024
466

Dinamo a primit un penalty, după o fază la care Țigănașu și-a spart capul. Mai apoi, Abdllah a ratat penalty-ul. Bogdan Andone a protestat vehement, și a fost eliminat.Ulterior, Dinamo a ma...

Proiect USR înaintat Senatului: Absolvenții de liceu care au promovat bacalaureatul ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe!

Marţi, 23 Aprilie 2024
61

Absolvenții de liceu care au promovat examenul național de Bacalaureat ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe, potrivit unui proiect depus la Senatul României de către U...

Polițiștii rutieri au verificat respectarea traseelor de deplasare stabilite pentru autovehiculele ”Școală”!

Marţi, 23 Aprilie 2024
78

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat luni, 22 aprilie 2024, o acțiune pentru prevenirea și combaterea abaterilor la regimul rutier de către instructorii autorizați din cadrul ș...