Evoluție fulminantă. Cum a ajuns o comună din nordul Moldovei să fie lăudată în Uniunea Europeană

Evoluție fulminantă. Cum a ajuns o comună din nordul Moldovei să fie lăudată în Uniunea Europeană

Hilişeu-Horia, o comună din nordul județului Botoșani, este dată ca exemplu, în întreaga Uniune Europeană. Comuna a fost inclusă într-o broșură dedicată satelor inteligente, fiind apreciat modul fulminant în care comunitatea a reușit să se dezvolte, în ultimii zece ani, cu fonduri europene, scrie ziarul Adevărul.

Potrivit sursei citate, majoritatea localnicilor din cele cinci sate ale comunei Hilişeu Horia, de la granița de nord a României cu Ucraina, au trăit, până de curând, în sărăcie lucie, la periferia lumii civilizate, supraviețuind din agricultură și creșterea animalelor.

Inundațiile, seceta, lipsa infrastructurii și a locurilor de muncă transformaseră comuna într-unul din polii sărăciei de la marginea Uniunii Europene.

În ultimii zece ani, însă, comuna botoșăneană a reușit să-și schimbe destinul într-un mod fabulos. De la o adunătură de comunități sărace, Hilişeu Horia a devenit, cu ajutorul numeroaselor proiecte pentru dezvoltare, mai ales pe fonduri europene, una dintre comunitățile rurale date ca exemplu la nivelul Uniunii Europene, alături de Ciugud sau comunități rurale din țări occidentale.

Povestea de succes a comunei Hilişeu Horia a fost inclusă într-o broșură oficială a comunității europene dedicată satelor inteligente din Europa, cu o rată spectaculoasă de dezvoltare, parte a proiectului pilot „Smart Eco Villages”, inițiat de Parlamentul European și finanțat de Comisia Europeană.

„Satele inteligente sunt comunități din zonele rurale care utilizează soluții inovatoare pentru a-și îmbunătăți rezistența, valorificând punctele forte și oportunitățile locale”, se arată în materialul prezentat de Uniunea Europeană.

Comuna Hilişeu Horia a fost inclusă în prezentare pentru investițiile sale de aproape 12 milioane de euro, din ultimii ani, pentru îmbunătățirea vieții localnicilor, dar și pentru modernizarea satelor.  

În comuna Hilişeu Horia, locurile de muncă erau aproape inexistente, iar o parte a localnicilor nu aveau nici măcar 10 clase necesare urmării unor cursuri de calificare. Mulți săteni trăiau fără facilitățile lumii moderne, aproape ca în urmă cu un secol.

Unul dintre cele mai importante proiecte cu finanțare europeană este cel de combatere a sărăciei prin Programul Operațional Capital European. Autoritățile locale au reușit să atragă 3,6 milioane de euro numai pe acest proiect. Cu ajutorul acestor bani, sute de localnici au fost trimiși să continue școala, au urmat cursuri de calificare autorizate în meserii cerute de agenții economici din zonă.

Pentru a se angaja mai ușor, la Hilişeu a fost organizată o bursă a locurilor de muncă. Majoritatea covârșitoare a celor care au urmat cursuri de calificare s-au angajat reușind să aducă un venit acasă.

„Ideea a fost să-i ajutăm să se descurce singuri, să aibă un venit, o viață normală”, a precizat Ioan Butnaru, edilul din Hilişeu.

În plus, sute de elevi din familii nevoiașe, în pericol de abandon școlar beneficiază de un after-school, unde sunt ajutați la teme, primesc o masă de prânz și beneficiază de consiliere psihologică. În cadrul aceluiași proiect, casele celor mai nevoiași săteni au fost reabilitate, dotate cu bucătării și toalete în interior, dar și cu panouri fotovoltaice.

Nu în ultimul rând, zeci de săteni au fost ajutați să-și deschidă afaceri locale. Este vorba despre 12 firme, de la micro-ferme la unități de alimentație publică.

Prin alt proiect de 4,3 milioane de euro au fost asfaltate toate drumurile din comună, aproximativ 22 de kilometri. În prezent, în comună se lucrează la canalizări și aducțiuni de apă.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cîmpeanu: „Vom face ca opţiunea de a lucra şi studia în România să rămână o alternativă viabilă pentru fiecare student”

astăzi, 14:53
32

Opţiunea de rămâne în România pentru a lucra şi studia trebuie să rămână o alternativă viabilă pentru fiecare student, a afirmat, sâmbătă, ministrul Educaţiei,...

„Cu viața mea apăr viața”, concurs dedicat elevilor de gimnaziu și liceu (fotogalerie)

astăzi, 14:40
47

28 de elevi au participat, sâmbătă, la concursul cu tematică de protecţie civilă „Cu viaţa mea apăr viaţa”. Organizat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Ni...

Atelierele de creație „Simbol și meșteșug în încondeierea ouălor”, ediția a IV-a

astăzi, 10:49
66

Muzeul Județean Botoșani, Secția de Artă Plastică – Etnografie, organizează, în parteneriat cu Liceul Tehnologic Bucecea, atelierele de creație intitulate „Simbol și meșteș...