Cum a ajuns coliva desert cu ”rol central în gastronomia” Botoșaniului

Pe platforma de promovare a turismului cultural din România, Botoșaniul figurează pe trei rute tematice, dintre cele 12, care străbat întreaga țară.  

Cum a ajuns coliva desert cu ”rol central în gastronomia” Botoșaniului

Nu mai puțin de 275 de obiective de vizitat în România sunt prezentate în platformă. Până în 2026, toate obiectivele vor fi semnalizate inclusiv prin infrastructură rutieră specifică.

Turiștii români și străini pot descoperi noi destinații de călătorie din țara noastră, cu ajutorul platformei locale multimedia România Atractivă, program cu o valoare de aproximativ 36,3 milioane de lei, parte a Componentei 11 – Turism și Cultură, Investiția 1 – Promovarea celor 12 rute turistice/culturale, Jalonul 332 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Programul, coordonat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, are 211 beneficiari direcți (custozii obiectivelor culturale de vizitat), în vreme ce beneficiarii principali ai programului sunt turiștii români și străini.

Județul Botoșani figurează pe trei dintre rutele tematice. Este vorba despre Traseul gastronomiei tradiționale românești, Traseul bisericilor de lemn și Traseul mănăstirilor din zona Moldovei.

În cadrul primei rute - Traseul gastronomiei tradiționale românești, județul Botoșani este prezentat ca dispunând de un ”tezaur de tradiții și istorie din nord-estul României”.

”Această regiune, cu peisaje variate, de la Dealurile Săvenilor la Câmpia Moldovei, se mândrește cu un patrimoniu culinar divers și bogat. Bucătăria locală, un mozaic de gusturi autentice, reprezintă o combinație perfectă între tradiție și inovație”, aflăm din platforma de promovare.

Mai exact, Botoșaniul este cunoscut pentru produsele sale tradiționale, brânzeturile fiind cele mai numeroase produse atestate ale regiunii. ”Acestea sunt grupate în jurul lactatelor de vacă sub produsul cel mai reprezentativ, Cașcavalul de Săveni, protejat la nivel european, un simbol al măiestriei culinare a regiunii”.

Sunt amintiți și producătorii importanți, care ”sunt prezenți în mai multe localități pe întreg teritoriul județului, în Vlăsinești, Săveni și în Coțușca”.

”Un alt producător din nordul județului, din Păltiniș, este Suhardo. La toți acești producători se pot organiza vizite pentru grupuri, cu anunțare prealabilă, din timp, pentru o vizită a unității de producție, urmată apoi de o degustare de specialități de brânzeturi”.

Mezelurile sunt al doilea cel mai cunoscut produs, ce reflectă istoria locală cu influențe culturale, ori cea din partea evreilor și armenilor care au locuit în zonă, prin rețete vechi, generații de măcelari și mezelari cunoscuți. Astfel, vizite cu degustare se pot organiza la Carmangeria Stejarul și la producătorul din Orășeni, ”La Cătălin”.

Pe lângă acestea, mai aflăm din platforma România Atractivă, zona se mândrește cu o varietate de preparate, ce reflectă bogăția culturală a locuitorilor săi: de la tochitură, până la sarmalele moldovenești, numite găluște în zona Bucovinei.

Definitorii sunt și deserturile autentice ale acestei regiuni.

”Coliva, un desert simbolic, joacă un rol central în gastronomia locală. Acest preparat, dintr-un amestec de grâu fiert, lapte, zahăr, nuci măcinate, vanilie și scorțișoară, este nu doar un desert, ci și un element important în cadrul ritualurilor și sărbătorilor religioase. Fiecare pas al rețetei, de la fierberea grâului, până la coacerea finală, este efectuat cu atenție și respect pentru tradiție”.

Nu este uitat nici ”deliciosul Cozonac Domnesc, un produs tradițional atestat, se pot spune multe. Are o rețetă care îmbină gusturi și tradiții autentice, iar secretul preparării lui îl împărtășim cu voi în cele ce urmează”.

Explorând mai departe Botoșaniul, veți avea ocazia de a participa la evenimente culturale și festivaluri locale, unde puteți degusta preparate tradiționale și puteți învăța despre arta culinară a regiunii. Această călătorie gastronomică va revela nu doar aromele și gusturile locale, ci și poveștile și tradițiile care le-au modelat.

Câteva produse tradiționale atestate, potrivit platformei România Atractivă:

-Oțet de trandafiri, dulceață de trandafiri și sirop de trandafiri „Deliciul Mihaelei”

-Cozonac Domnesc, Poale-n brâu și alivenci Moldovenești – Cozonac Domnesc

-Cașcaval tradițional - Vlăsie Company Vlăsinești

-Urdă dulce, smântână, telemea de vacă, cașcaval Suhardo - Suhardo Păltiniș

-Cașcaval, brânză frământată, caș, urdă – Viofanny Săveni

-Cașcaval – Lelița

-Cașcaval – Genys

-Pastramă din carne de porc, ceafă afumată, mușchi file, pastramă de vițel, cârnații afumați – Î.I. Tatarciuc Botoșani

-Țuica de prună de Rădeni - Vasile Ciobanu

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Șoferiță cu „boala vitezei” trasă pe dreapta de polițiști, avea și permisul suspendat!

Sâmbătă, 22 Iunie 2024
534

La data de 21 iunie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul public din orașul Bucecea, un autoturism, condus de o femeie de 40 de ani, care rula cu viteză...

Cămașa cu altiță celebrată la Botoșani (Foto)

Sâmbătă, 22 Iunie 2024
169

Expoziția „Suprapuneri estetice - Cămașa românească”, recent vernisată la Galeriile de Artă „Ștefan Luchian”, se înscrie în ceea ce numim celebrarea un...

Povestea Ioanei, fata cu vise de aur din Botoșani. A făcut facultatea ajutată de „Glasul Vieții”: O singură restanță din cauza laptopului vechi!

Sâmbătă, 22 Iunie 2024
486

Ioana Calinic,  în vârstă de 23 de ani, a reușit să urmeze Facultatea de Design din cadrul Universității de Arte ,,George Enescu” din Iași (UNAGE) datorită părintelui Da...